ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ

0
Μυστήριο γύρω από την «Ατλαντίδα της Ιαπωνίας» που θα μπορούσε να είχε χτιστεί πριν από 12.000 χρόνια πριν από οποιουσδήποτε εξελιγμένους πολιτισμούς.
Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία της μυθικής Ατλαντίδας, της βυθισμένης νήσου που αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως και η Ιαπωνία έχει τη δική της «βυθισμένη αυτοκρατορία». Στο νοτιοδυτικό άκρο του αρχιπελάγους Ρίουκιου, μόλις 100 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν, βρίσκεται το μικρό νησί Yonaguni.

Το νησί φιλοξενεί περίπου 1.700 κατοίκους, όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί εντοπίζεται ο λεγόμενος Μνημειακός Σχηματισμός Yonaguni, ένας υποθαλάσσιος γεωλογικός σχηματισμός που έχει μαγέψει δύτες και επιστήμονες για δεκαετίες.

Η ανακάλυψη που έγινε τυχαία

Το 1986, ο δύτης Kihachiro Aratake, ενώ παρατηρούσε σφυροκέφαλους καρχαρίες, εντόπισε για πρώτη φορά το παράξενο σύμπλεγμα βράχων. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο BBC Global: «Ήμουν πολύ συγκινημένος όταν το ανακάλυψα. Κατάλαβα πως αυτό θα γινόταν ένας θησαυρός για το νησί Yonaguni. Δεν το είπα σε κανέναν».


Το μνημείο έχει μήκος περίπου 50 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα, με επίπεδες επιφάνειες, σκάλες και γωνιώδεις γραμμές που θυμίζουν ανθρώπινο σχεδιασμό.

Ανθρώπινο έργο ή φυσικό φαινόμενο;

Η προέλευση του σχηματισμού παραμένει αντικείμενο έντονης συζήτησης. Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο γεωλόγος Masaaki Kimura, υποστηρίζουν πως πρόκειται για ερείπια μιας αρχαίας, χαμένης ηπείρου που ονομάζεται Λεμουρία, κατασκευασμένα πριν από 2.000-3.000 χρόνια όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη.

Ακόμα και ο συγγραφέας Graham Hancock έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη θεωρία αυτή, παρουσιάζοντας τη θέση του σε επεισόδιο του Joe Rogan Experience.

Ωστόσο, η κυρίαρχη επιστημονική άποψη βλέπει τον σχηματισμό ως προϊόν φυσικής διάβρωσης. Ο καθηγητής Robert Schoch από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξηγεί πως οι βράχοι είναι απλώς ψαμμίτες που ραγίζουν σε ευθείες γραμμές λόγω των τεκτονικών κινήσεων.


«Είναι βασική γεωλογία και κλασική στρωματογραφία για ψαμμίτες. Ραγίζουν σε ευθείες γραμμές, ειδικά σε περιοχές με έντονη τεκτονική δραστηριότητα», δήλωσε στο National Geographic.

Το Μνημείο της Yonaguni συνεχίζει να σαγηνεύει όσους το εξερευνούν – είτε ως υπόλειμμα χαμένης αυτοκρατορίας είτε ως εκπληκτικό γεωλογικό θαύμα. Ό,τι κι αν είναι, η «ιαπωνική Ατλαντίδα» αποτελεί υπενθύμιση πως ο βυθός των ωκεανών μας κρύβει ακόμα πολλά μυστικά.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top