ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ

0
Η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής αποτροπής, με έμφαση στο θαλάσσιο πεδίο.
Πρόκειται για μια κίνηση με έντονο στρατηγικό, επιχειρησιακό και διπλωματικό χαρακτήρα, η οποία αποκτά πρόσθετη βαρύτητα εν μέσω των φημολογούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αποκτήσει πυραύλους Meteor μέσω του Eurofighter Typhoon.

Στρατηγική σημασία της συμφωνίας

Οι Exocet είναι παγκοσμίως γνωστοί για την αξιοπιστία τους στον αντιπλοϊκό ρόλο, με δυνατότητα πλεύσης χαμηλού ύψους (sea-skimming), υποηχητική ταχύτητα, και ικανότητα πλήγματος με ακρίβεια σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 200 χλμ. ανάλογα με την έκδοση.

Με την προσθήκη αυτών των πυραύλων στο ελληνικό οπλοστάσιο, το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύει ουσιαστικά την ικανότητά του να ελέγχει θαλάσσιους διαύλους, να αποτρέπει εχθρικές κινήσεις και να υποστηρίζει ενεργά το γενικότερο αποτρεπτικό δόγμα της χώρας.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία έρχεται ως μήνυμα σταθερής συμμαχικής σχέσης με τη Γαλλία, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει εμβαθύνει τις αμυντικές της σχέσεις μέσω της αγοράς φρεγατών Belharra, μαχητικών Rafale και ελικοπτέρων NH-90.

Στρατιωτικά οφέλη

Οι Exocet προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό στοχευμένη δύναμη πυρός μεγάλης ακρίβειας, ενισχύοντας τις δυνατότητες προσβολής εχθρικών πλοίων από μεγάλη απόσταση. Είναι ευέλικτοι – μπορούν να εκτοξευτούν από πλοία, αεροσκάφη ή και παράκτια συστήματα – και δύσκολα ανιχνεύσιμοι, λόγω του χαμηλού προφίλ πτήσης τους. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα να πλήττει ή να απειλεί εχθρικές ναυτικές μονάδες πριν αυτές πλησιάσουν σε ελληνικά ύδατα, ακόμα και σε περιοχές έντασης.

Στρατηγικά οφέλη

Σε στρατηγικό επίπεδο, οι Exocet προσφέρουν πολλαπλασιαστή αποτροπής. Η παρουσία τους λειτουργεί ως εργαλείο σταθερότητας, αφού αυξάνει το κόστος οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, η επιλογή τους ενισχύει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας–Γαλλίας, εντάσσοντας την Αθήνα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και στέλνοντας μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας, όχι απλώς διπλωματικής εξάρτησης.

Η τουρκική απειλή μέσω των Meteor

Η χρονική συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Η Άγκυρα, σε πλήρη κινητικότητα για την εξασφάλιση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, πιέζει για την απόκτηση των πυραύλων Meteor μέσω ενός εν εξελίξει προγράμματος αγοράς μαχητικών Eurofighter Typhoon. Οι Meteor αποτελούν ένα από τα πλέον προηγμένα όπλα αεροπορικής υπεροχής, σχεδιασμένο για καταρρίψεις πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Η ελληνική αντίδραση, αντί να περιοριστεί σε διπλωματικές διαμαρτυρίες, μεταφράζεται σε χειροπιαστή ενίσχυση της εθνικής αποτροπής. Οι Exocet δεν μπορούν να «αντιμετωπίσουν» επιχειρησιακά τους Meteor, αλλά λειτουργούν ως αντίβαρο σε διαφορετικό πεδίο μάχης – τη θάλασσα – όπου η Ελλάδα ήδη διατηρεί ισχυρή παρουσία.

Exocet και Meteor: Διαφορετικός ρόλος και πολιτικό βάρος

Παρότι οι Exocet και Meteor δεν προορίζονται για το ίδιο επιχειρησιακό περιβάλλον, η σύγκριση τους σε στρατηγικό επίπεδο αποκαλύπτει τις συμπληρωματικές και αντιθετικές δυναμικές τους.

Οι Exocet είναι πύραυλοι υποηχητικοί, σχεδιασμένοι για να πλήττουν πολεμικά ή στρατηγικά πλοία. Η επιτυχία τους στηρίζεται στη δυνατότητα αιφνιδιαστικής προσέγγισης του στόχου, σε χαμηλό υψόμετρο, αποφεύγοντας την ανίχνευση. Αντίθετα, οι Meteor είναι υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος-αέρος, με τεχνολογία ramjet που τους επιτρέπει να διατηρούν υψηλές ταχύτητες και ευελιξία καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Προορίζονται για καταρρίψεις αεροσκαφών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενισχύοντας κατακόρυφα την εναέρια κυριαρχία μιας χώρας.

Η προμήθεια Meteor από την Τουρκία θα συνιστούσε ποιοτικό άλμα στην ικανότητά της να εμπλέκεται σε αερομαχίες πριν καν εντοπιστεί από τους ελληνικούς αισθητήρες, κάτι που τροποποιεί σοβαρά την επιχειρησιακή ασφάλεια του ελληνικού FIR.

Από την άλλη, η επιλογή των Exocet από την Ελλάδα λειτουργεί ως εναλλακτική επίδειξη ισχύος, ενισχύοντας την ικανότητα της χώρας να αποκλείει θαλάσσιες περιοχές ή να απαντά σε θερμά επεισόδια με αποφασιστικότητα.

Στην ουσία, τα δύο συστήματα ανήκουν σε διαφορετικά πεδία μάχης – ο Exocet στη θάλασσα, ο Meteor στον αέρα – αλλά στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία έχουν αποκτήσει συμβολική αντιστροφή: ο ένας ενισχύει το status quo της αποτροπής, ο άλλος το απειλεί.

Η απόφαση για την απόκτηση των Exocet δεν είναι απλώς μια τεχνοκρατική επιλογή εξοπλισμού, αλλά μια πράξη ενεργητικής στρατηγικής σκέψης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top