Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρόκειται να φέρει νέα εποχή στην άμυνα».
«Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, την «Ατζέντα 2030», στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δημιουργούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να είναι ικανές να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις και να αντιμετωπίσουν πάσης φύσεως απειλές, υβριδικές και συμβατικές, αξιοποιώντας τα διδάγματα των πρόσφατων συγκρούσεων. Έχοντας μια νέα φιλοσοφία ως οδηγό και αιχμή του δόρατος την καινοτομία δημιουργούμε ένα ευρύτερο σχέδιο προβολής ισχύος, ως πολιτική συνολικής άμυνας (total defence)».
«Ζούμε σε μια εποχή σημαντικών ανακατατάξεων, οι οποίες δημιουργούν νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό, που αναδιατάσσεται και χαρακτηρίζεται από αστάθεια, έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε έρμαιο των εξελίξεων. Οφείλουμε να ενισχύσουμε το αμυντικό αποτύπωμά της και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» εξηγεί ο Ν.Δένδιας.
Αναφορικά με τη νέα φιλοσοφία, αναλύει ότι το σχέδιο εθνικής ασφάλειας αφορά στην αντιμετώπιση «όχι μόνο μιας έμπρακτης αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και τυχόν απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ευμάρεια των πολιτών (όπως κυβερνοεπιθέσεις κατά κρίσιμων κρατικών υποδομών) ή την ασφάλειά τους κατά την εκδήλωση φαινομένων φυσικών καταστροφών, που αυξάνονται λόγω της κλιματικής κρίσης».
«Δεν πέφτουμε στην παγίδα της μοιρολατρικής ακινησίας και του πολιτικού κόστους. Προωθούμε μια νέα δομή οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συγχώνευση και αναδιάρθρωση διοικήσεων, σχηματισμών και μονάδων» υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «με τη λειτουργία του εδραιώνουμε την παρουσία της Ελλάδας ως παραγωγού αμυντικής καινοτομίας και υλοποιούμε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με “έξυπνα”, τεχνολογικά προηγμένα και αποδοτικά συστήματα. Στοχεύουμε, παράλληλα, στη μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από τις εισαγωγές αντίστοιχων συστημάτων και την αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ».
Για τη δημιουργία του αντι-drone «Κένταυρος», αναφέρει ότι το «φέρουν σήμερα οι ελληνικές φρεγάτες που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδες”», ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι «η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, αποτελούν ήδη μία απόδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας στον χώρο της αμυντικής καινοτομίας».
«Η Ελλάδα αλλάζει αφήγημα, με την αξιοποίηση συστημάτων που συνδυάζουν χαμηλό κόστος με υψηλή επιχειρησιακή αξία, με έμφαση μεταξύ άλλων στα συστήματα drones και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Κορωνίδα της μεταρρύθμισης είναι η επιχειρησιακή προσαρμογή στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πατρίδας μας καταρτίστηκε εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ορίζοντα εικοσαετίας, 12+8 ετών, το οποίο παρουσιάσαμε στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Γνώμονας, η εναρμόνιση των αναγκών των Γενικών Επιτελείων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας» ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Δίνεται», προσθέτει, «ιδιαίτερη έμφαση στην ομογενοποίηση των τύπων των αεροσκαφών και των αυτόνομων ιπτάμενων συστημάτων, στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, καθώς και στην αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών και στη συνεπή συντήρηση των ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση φρεγατών τύπου Constellation με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται ακόμη η έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύριου και απαραίτητου πολλαπλασιαστή ισχύος. Στήριξη που θα λάβει χώρα όχι μόνο μέσω της κάλυψης των στεγαστικών και υγειονομικών τους αναγκών, με τα αντίστοιχα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και μέσω δράσεων για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της αμοιβής τους, όπως και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μονοπατιού επαγγελματικής εξέλιξης (career path)» επισημαίνει ο Ν.Δένδιας.
«Σημαντικό ρόλο στην “Ατζέντα 2030” έχουν επίσης τα νομοθετήματα για τις αλλαγές στη θητεία, την εφεδρεία, την Εθνοφυλακή και την εθελοντική στράτευση των γυναικών» συμπληρώνει.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.