ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ

0
Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΜΥΝ, για το θέμα των ντροπιαστικών συνθημάτων που ακούστηκαν στην παρέλαση, αντί να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι σε ένα περιστατικό που πλήγωσε την εικόνα του Πολεμικού Ναυτικού, μετατράπηκε σε έναν άναρχο ύμνο προς την «τιμή» των Δοκίμων και σε μια απόπειρα να βαπτιστεί η αθυροστομία ως πατριωτισμός.

Η πρόθεση φάνηκε από την αρχή:

«Το γεγονός να ακούγεται ένα τέτοιο σύνθημα από Τμήμα Παραγωγικής Σχολής του ΠΝ δημιουργεί εντυπώσεις κάθε είδους και εδώ έρχεται ο Σύνδεσμός μας να δώσει απαντήσεις…»

Οι απαντήσεις που δόθηκαν, ωστόσο, δεν ήταν παρά ένας συναισθηματικός μονόλογος γεμάτος υπερβολές, ατεκμηρίωτα υπονοούμενα και συνειδητή αποφυγή του πυρήνα του προβλήματος: της πειθαρχίας.

Πρώτο σημείο που προκαλεί απορία είναι η υπόνοια περί «προβοκάτσιας», την οποία ο Σύνδεσμος, αν και «δυσκολεύεται να αποκλείσει», τη θέτει ως πιθανό ενδεχόμενο:
«Το γεγονός, βέβαια, αποκλεισμού της προβοκάτσιας θέλει μεγάλη προσπάθεια…»

Είναι επικίνδυνο να αφήνονται τέτοια υπονοούμενα δημόσια, χωρίς αποδείξεις, ιδίως από θεσμικούς φορείς που εκπροσωπούν απόστρατους υπαξιωματικούς. Η θεωρία συνωμοσίας δεν μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενός ιστορικού συλλόγου.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η συγκριτική ρητορική προς άλλες σχολές:
«Τα Τμήματα της προπορευόμενης Σχολής Ναυτικών Δοκίμων “στολίζουν” και αυτά την “ημισέληνο”… οι Δόκιμοι της ΣΜΥΝ μιμήθηκαν τα συνθήματα της ΣΝΔ».

Η απόπειρα μεταφοράς ευθύνης υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την εικόνα των στρατιωτικών σχολών, ενώ δείχνει απουσία κάθε πρόθεσης για ουσιαστική αυτοκριτική. Αν κάτι είναι λάθος, είναι λάθος για όλους. Δεν διορθώνεται επειδή «κι άλλοι το έκαναν».

Και κάπου εκεί, ξεκινά η πλήρης απογείωση:

«Θυμίζουμε ότι εξ’ αιτίας του ΠΝ ομιλούμε την Ελληνικήν εδώ και κάτι χιλιάδες χρόνια…»
«Ο Έλλην δεν ήταν ποτέ ασπόνδυλο ερπετό… γιατί έχει “ραχοκοκαλιά”».

Τέτοιες λεκτικές εξάρσεις δεν προσδίδουν κύρος. Αντιθέτως, προσφέρουν εικόνα ενός συναισθηματικού εθνικοπατριωτισμού που χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και την πειθαρχική δομή που πρέπει να διέπει τις ΕΔ.

Η ανακοίνωση δεν διστάζει να βαφτίσει την υβριστική ιαχή «καθησυχασμό στον Λαό», αναφέροντας:
«Το σύνθημα αυτό… αποτελεί έναν καθησυχασμό στον Λαό και το Έθνος ότι το ΠΝ αντιμετωπίζει τον εχθρό του Γένους με την ίδια ‘αθυροστομία’ όπως το έκανε και το 1821 όταν οι Κανάρης και Μιαούλης ‘στόλιζαν’ καταλλήλως τους Τουρκαλβανοαιγυπτίους».

Αν η επαγγελματική στάση στις Ένοπλες Δυνάμεις βαφτίζεται «αθυροστομία τύπου 1821», τότε κάτι πάει εξαιρετικά στραβά στην αντίληψη του ρόλου τους.

Αποκορύφωμα: η ανακοίνωση κλείνει με υπόσχεση νομικής στήριξης σε όποιον διωχθεί, και δέσμευση δημοσιοποίησης κάθε ενέργειας στον Τύπο:

«Ο νομικός σύμβουλος του ΣΑ/ΣΜΥΝ θα αναλάβει την υπεράσπιση οποιουδήποτε διωχθεί… ενώ κάθε σχετική ενέργεια θα κοινοποιείται στον αμυντικό και πολιτικό Τύπο».

Η στήριξη εξαγγέλλεται συλλήβδην. Η ατομική ευθύνη, οι κανόνες, η αξιολόγηση των περιστάσεων — όλα εξαφανίζονται στο βωμό της «περηφάνειας».

Την ίδια στιγμή, όμως, έμπειροι ναύαρχοι εκφράζουν με σαφήνεια τον αντίθετο λόγο. Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου Κωνσταντίνος Μαζαράκης – Αινιάν σχολιάζει:
«Η υπεροχή του Ελληνισμού δεν πρέπει να αναζητάται στον υπόνομο αλλά στο φως της πνευματικής και ψυχικής ανωτερότητας», ζητώντας πειθαρχική τιμωρία.
Ο ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος μιλά για «τζάμπα μαγκιά» που δεν είναι φρόνημα, και για «έλλειψη στρατιωτικού ήθους».

Αυτός είναι ο επαγγελματικός, θεσμικός λόγος. Η πειθαρχία δεν είναι καταστολή. Είναι προϋπόθεση εμπιστοσύνης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσοι το ξεχνούν για να εξυπηρετήσουν ρητορικά αφηγήματα, κάνουν κακό ακριβώς σε αυτό που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται: την τιμή του Σώματος και την αποστολή του προς την Πατρίδα.

Η ανακοίνωση του ΣΑΣΜΥΝ, αντί να συμβάλει στον διάλογο για την επαναφορά της σοβαρότητας, ενισχύει την εικόνα μιας εθνικιστικής αυταπάτης, που μπερδεύει την πειθαρχία με τη ρητορική επίδειξης και την υπεράσπιση της Πατρίδας με τον τηλεοπτικό πατριωτισμό των social media.

Οι απόστρατοι – ιδίως όσοι εκπροσωπούν θεσμούς – οφείλουν να είναι παράδειγμα σύνεσης, όχι αναπαραγωγής εύκολων αφηγημάτων. Το ΠΝ και οι Σχολές του αξίζουν καλύτερη υπεράσπιση από αυτήν.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top