ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΕΑ

0
Μια μυστηριώδης μούμια, γνωστή ως «η ανέγγιχτη», ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα στην περιοχή Κοιλάδα των Βασιλέων, στην αρχαία πόλη Λούξορ.
Ο διάσημος Αιγυπτιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ την έφερε στο φως το 1919, τρία χρόνια πριν από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η μούμια χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, μεταξύ του 3ου και 2ου αιώνα π.Χ., μια εποχή κατά την οποία η τέχνη της ταρίχευσης βρισκόταν στο απόγειό της. Σήμερα, η μούμια φυλάσσεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της εποχής.

Γιατί κανένας δεν τολμά να την ανοίξει

Οι αρχαιολόγοι αμέσως ξεχώρισαν μερικά ιδιαίτερα στοιχεία στην συγκεκριμένη μούμια: Ο τρόπος περιτύλιξης των υφασμάτων της μούμιας είναι μοναδικός και δεν έχει βρεθεί σε καμία άλλη ταρίχευση. Το δέσιμο των υφασμάτων στο πρόσωπο της μούμιας σχηματίζει ένα περίπλοκο μοτίβο, που θυμίζει την αρχιτεκτονική των πυραμίδων της Αιγύπτου. Η ακρίβεια και η τεχνική αρτιότητα της ταρίχευσης υποδηλώνουν ότι ο νεκρός ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία.

Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να ξετυλίξουν τη μούμια, καθώς κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε ανεπανόρθωτα αυτή τη μοναδική τεχνική. Για να ξεπεράσουν το εμπόδιο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μη επεμβατικές μεθόδους, όπως αξονικές τομογραφίες (CT scans) και ακτίνες Χ. Αυτές οι τεχνικές αποκάλυψαν ότι η μούμια του Bashiri ανήκε σε έναν άνδρα ύψους περίπου 167 εκατοστών.

Οι διακοσμήσεις και τα σύμβολα στη μούμια αποκαλύπτουν την υψηλή κοινωνική θέση του νεκρού.
  • Το στήθος της μούμιας διακοσμείται με σειρές από χάντρες και ένα μοτίβο με κεφαλή γερακιού, σύμβολο πλούτου και επιρροής.
  • Το επικάλυμμα του σώματος απεικονίζει τη μορφή του νεκρού ξαπλωμένου σε κρεβάτι, περιβαλλόμενο από τις θεές Ίσιδα και Νέφθυς.
  • Στα πόδια της μούμιας υπάρχουν δύο αναπαραστάσεις του Άνουβη, του θεού των ταριχευτών.
Το μυστήριο του Bashiri

Η μοναδική ένδειξη για την ταυτότητα του νεκρού είναι μια πρόχειρη επιγραφή μέσα στον τάφο, που φαίνεται να γράφει «Bashiri» ή «Nenu». Οι αρχαιολόγοι, ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι ποιο από τα δύο είναι το σωστό. Παρά τις προσπάθειες εξακρίβωσης, η μούμια παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια της Αιγύπτου, καθώς καμία έρευνα μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει οριστικές απαντήσεις.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top