Στο αρχαίο παρελθόν του, ο Πλανήτης Άρης ίσως είχε τα απαραίτητα συστατικά για μικροβιακή ζωή σε όλη την επιφάνειά του.
Μια νέα ανακάλυψη του Perseverance της ΝΑΣΑ δείχνει τρεις σημαντικές αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας νερού, οργανικών ενέσεων και χημικών ενεργειακών πηγών, όλα σε ένα βράχο στον κρατήρα Jazero.
Αν και πρόκειται ίσως για την καλύτερη μέχρι σήμερα απόδειξη μικροβιακής ζωής, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένες άλλες εξηγήσεις που θα εξηγούσαν την γεωλογική παρουσία τους, χωρίς την παρουσία μικροβίων.
Μια εικόνα του βράχου Cheyava Falls, οι δύο κάθετες φλέβες θειικού ασβεστίου φαίνονται στα αριστερά και στα δεξιά της εικόνας |
Υπάρχει ζωή στον Άρη; Είναι ένα από τα ερωτήματα που βασανίζει τους αστροβιολόγους. Τόσο πολύ που η NASA ξόδεψε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να στείλει δυο από τα πιο περίπλοκα ρομποτικά οχήματα, το Curiosity και το Perseverance. Ένα από το σκάφος της NASA ανακάλυψε ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία που ίσως μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη μικροβιακής ζωής στον Άρη.
Ο λόγος για ένα πέτρωμα που βρέθηκε στον κρατήρα Jazero πλάτους 28 μιλίων με το αποδεικτικό στοιχείο να είναι ένα τρίπτυχο δεδομένων που υποδηλώνουν την παρουσία μικροβιακής ζωής στο παρελθόν.
Το εν λόγω πέτρωμα διαθέτει δύο κάθετες φλέβες θειικού ασβεστίου που πιθανότατα σχηματίστηκαν από νερό του παρελθόντος, και αυτές οι λωρίδες πλαισιώνουν και οι δύο μια κόκκινη λωρίδα πετρώματος γεμάτη κηλίδες.
Αν και κάθε μια από αυτές τις ανακαλύψεις είναι εξίσου σημαντικές, η παρουσία του νερού, οι οργανικές ενώσεις και οι χημικές αντιδράσεις, το ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές ποτέ δεν βρέθηκαν στο παρελθόν όλες μαζί σε μια τοποθεσία, κάνοντας τη NASA να πιστεύει ότι ο εν λόγω κρατήρας είναι το κλειδί για την εύρεση ζωής στον Άρη.
Ο Cheyava Falls είναι ο πιο περίπλοκος αινιγματικός και μάλλον ο πιο σημαντικός βράχος που έχει ανακαλύψει το Peserverance.
Έχουμε την πρώτη και πιο χαρακτηριστική ανίχνευση οργανικού υλικού, χαρακτηριστικές πολύχρωμες κηλίδες ενδεικτικές χημικών αντιδράσεων που η μικροβιακή ζωή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως πηγή ενέργειας και σαφείς ενδείξεις ότι το νερό απαραίτητο για τη ζωή πέρασε κάποτε μέσα από το πέτρωμα, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Όλες όμως αυτές οι ανακαλύψεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με σαφείς επιφυλάξεις. Στην περίπτωση του Curiosity πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη διαδικασία οξείδωσης του Άρη ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπήρχαν μικρόβια στον κρατήρα Gale. Αλλά και πάλι η νέα ανακάλυψη του βράχου δημιουργεί απορίες, όπως η παρουσία κρυστάλλων ολιβίνης μεγέθους χιλιοστών, ένα ορυκτό που σχηματίζεται από μάγμα και μπορεί να προήλθε από ηφαιστειακές διεργασίες.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.