0
Νέα διεθνής μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», διαπίστωσε πως η καρδιά διαθέτει έναν «μίνι εγκέφαλο» ο οποίος ελέγχει τον καρδιακό παλμό. 


Επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, ο Κωνσταντίνος Αμπατζής, κύριος ερευνητής και διδάκτωρ στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία.

Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Αμπατζής σπούδασε στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου της Κρήτης και από το 2016 είναι ερεύνητής καθηγητής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

«Αυτός ο «μίνι εγκέφαλος» της καρδιάς έχει βασικό ρόλο στη διατήρηση και τον έλεγχο του καρδιακού παλμού, παρόμοιο με εκείνον που έχει ο εγκέφαλος σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ρυθμικών λειτουργιών όπως η κίνηση και η αναπνοή», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καρδιά θεωρούνταν ότι ελέγχεται μόνο από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει εντολές από τον εγκέφαλο. Το νευρωνικό δίκτυο της καρδιάς, που βρίσκεται στα επιφανειακά στρώματα του καρδιακού τοιχώματος, θεωρούνταν μια απλή δομή που απλώς μετέφερε τα σήματα του εγκεφάλου. 

Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι η λειτουργία του είναι πιο σύνθετη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καρδιά διαθέτει ένα δικό της περίπλοκο νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του ρυθμού της.

Η βαθύτερη κατανόηση αυτού του συστήματος, που είναι πολύ πιο ποικιλόμορφο και σύνθετο από ό,τι υποθέταμε, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για καρδιακές νόσους. Οι ερευνητές αναγνώρισαν διάφορους τύπους νευρώνων στην καρδιά με διαφορετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής ομάδας νευρώνων με ιδιότητες βηματοδότη. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί την υπάρχουσα αντίληψη για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού, κάτι που μπορεί να έχει κλινικές συνέπειες.

«Μας εξέπληξε η πολυπλοκότητα του νευρικού συστήματος της καρδιάς. Η καλύτερη κατανόηση αυτού του συστήματος μπορεί να προσφέρει νέες γνώσεις για τις καρδιακές παθήσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες όπως οι αρρυθμίες», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Αμπατζής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ψάρια-ζέβρα, ένα ζωικό μοντέλο του οποίου ο καρδιακός ρυθμός παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τον ανθρώπινο, καθώς και με τη συνολική λειτουργία της καρδιάς. 

Οι ερευνητές κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τη σύνθεση, την οργάνωση και τη λειτουργία των νευρώνων μέσα στην καρδιά, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η αλληλούχιση μονοκυττάρου RNA, ανατομικές μελέτες και ηλεκτροφυσιολογικές τεχνικές.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την έρευνα για το πώς ο “εγκέφαλος” της καρδιάς αλληλεπιδρά με τον κεντρικό μας εγκέφαλο για να ρυθμίσει τις λειτουργίες της καρδιάς υπό διάφορες συνθήκες, όπως η άσκηση, το άγχος ή η ασθένεια», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Αμπατζής.

«Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε νέους θεραπευτικούς στόχους, εξετάζοντας πώς οι διαταραχές στο νευρωνικό δίκτυο της καρδιάς συμβάλλουν σε διάφορες καρδιακές διαταραχές», καταλήγει ο Έλληνας ερευνητής.

loading...
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top