0
Ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη ο οποίος πολύ πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, προβάλλεται η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ. 

Στη Νομισματική Ένωση δηλαδή που έβαλε την πατρίδα μας στον λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και έφερε το ευρώ στην καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε, πως πρόκειται για μια απόφαση που είχε και πολλούς επικριτές. Αρχικά τους από ιδεολογία πολέμιους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των μονοπωλίων, όπως λένε ορισμένοι ακόμα και κάποιοι έλεγαν μέχρι να αναρριχηθούν στην εξουσία). Δευτερεύοντος τους σκεπτικιστές σχετικά με το κοινό νόμισμα. Εκείνους δηλαδή που θεώρησαν ότι ουσιαστικά η χώρα απεμπόλησε ένα σημαντικό προνόμιο, εκείνο του ελέγχου της κυκλοφορίας του χρήματος μέσω έκδοσής του από την Κεντρική Τράπεζα.

Και τέλος, αυτή η κίνηση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ακόμη και από υπέρμαχους όλων των παραπάνω. Από πολιτικούς και οικονομολόγους, δηλαδή, που επέμεναν ότι η Ελλάδα δεν ήταν ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στο ευρώ και ότι κάτι τέτοιο συνέβη μόνο και μόνο επειδή κάποιοι πείραξαν τα στοιχεία ώστε να φανεί ότι είχαμε πιάσει τους στόχους που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες. Και όταν λέμε «κάποιοι», εννοούμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη, που με αυτόν τον τρόπο μπήκε σε αυτό το κλειστό «κλαμπ».


Μυστικό που γνώριζαν 7 άνθρωποι

Όποια κι αν είναι η δική σας θέση ή η αλήθεια, το θέμα είναι ότι επί Σημίτη η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος της ΟΝΕ, εκπληρώνοντας κάτι που είχε θεωρηθεί «εθνικός στόχος». Και για να συμβεί αυτό χρειάστηκαν συντονισμένες ενέργειες οι οποίες στα τελικά στάδιά τους απαιτούσαν απόλυτη μυστικότητα.

Και αυτό διότι εάν διέρρεαν τα άμεσα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου, ήταν δεδομένο ότι οι καιροσκόποι και κερδοσκόποι θα συμπεριφέρονταν με τέτοιο τρόπο που θα προκαλούσε τρικυμία στην ελληνική οικονομία. Θα αντάλλαζαν άρον-άρον τις δραχμές τους με άλλα «σκληρά» νομίσματα, γεγονός το οποίο θα έφερνε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα θα έκαναν «φτερά» και μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος πριν καν κλειδώσει η ισοτιμία με το ευρώ θα ήταν πλέον αναπόφευκτη. Προφανώς, όχι και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την πορεία σου στη νέα εποχή…

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν οι επαφές με τους εταίρους είχαν φτάσει στην πιο κρίσιμη καμπή τους, μόλις 7 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα είχαν λάβει γνώση για τις επικείμενες εξελίξεις.

Το… μαρτύρησε εκ των υστέρων

Αποκαλύψεις για εκείνη την περίοδο έκανε πολλά χρόνια αργότερα ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας που έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υπουργός Οικονομικών και υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε «μνημονιακές» κυβερνήσεις, μίλησε για εκείνες τις κρίσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που είχε διοργανώσει το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» τον Νοέμβριο του 2023.


Όπως τόνισε, πλέον η διαδικασία είχε μπει στην τελική της ευθεία. Η Ελλάδα έπρεπε βάσει των κανονισμών να ενταχθεί στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο στάδιο που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την κάθε χώρα να μην μπορεί για το συγκεκριμένο διάστημα παραμονής της να επιτρέπει μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος.

«Το τελευταίο μίλι της ένταξης ήταν και το πιο δύσκολο, καθώς μία κουβέντα να ξέφευγε, αν θα γίνει υποτίμηση, θα χάναμε όλα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και όλα θα τινάζονταν στον αέρα.  Δύσκολο όμως, διότι έπρεπε να κάνουμε ένα τουρ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει με αυτή την ισοτιμία» δήλωσε από το πάνελ ο Γιάννης Στουρνάρας.

Το μυστικό των 7

Αυτές τις επικείμενες μυστικές επαφές τις γνώριζαν μόλις 7 άνθρωποι, όπως αποκάλυψε ο Έλληνας οικονομολόγος, μεταφέροντας και τις μεταξύ τους συζητήσεις, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

«Επτά άτομα ξέραμε, μόνον επτά. Δύο από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ένας ήταν ο πρωθυπουργός, ο άλλος ο οικονομικός του σύμβουλος, δύο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός τότε είπε ”αυτοί είμαστε. Επτά. Κανείς άλλος! Οκτώ αν είναι μπορεί να το χάσουμε για ένα λάθος, δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε”. Κάποιος από τη σύσκεψη είπε στον πρωθυπουργό ”καλά, θα λείπουμε τόσο καιρό, στις γυναίκες μας δεν θα πούμε τίποτα;” και τότε απάντησε ο κ. Σημίτης: ”όταν λέμε επτά εννοούμε επτά. Και αν κάποιος παραμιλάει το βράδυ να πάει να κοιμηθεί σε διπλανό δωμάτιο”», τόνισε με το γνωστό του στυλ ο Κώστας Σημίτης!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top