Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από γερμανικούς δορυφόρους της NASA ανακάλυψε ότι η συνολική ποσότητα του γλυκού νερού άρχισε να σημειώνει απίστευτη πτώση από τον Μάιο του 2014.
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Surveys in Geophysics, αντικατοπτρίζει ίσως μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για την ανθρωπότητα, μια κατάσταση δηλαδή όπου οι ήπειροι έχουν εισέλθει σε μια φάση ξηρασίας.
Από το 2015 ως το 2023, μετρήσεις δορυφόρων έχουν δείξει ότι η μέση ποσότητα γλυκού νερού που είναι αποθηκευσμένη στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των υγρών επιφανειών, όπως τα ποτάμια και τις λίμνες, όπως και το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα ήταν μόλις 290 κυβικά χιλιόμετρα, χαμηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου 2002 – 2014, ανέφερε ο Matthew Rodell ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Οι έντονες περιόδους ξηρασίας σε συνδυασμό με την επέκταση της αρδευόμενης γεωργίας αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των πόλεων μπορούν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύκλο μείωσης των υπόγειων αποθεμάτων νερού. Αυτά εξαντλούνται και η βροχή και το χιόνι αδυνατούν να τα αναπληρώσουν.
Η ομάδα των ερευνητών εντόπισε αυτή την απότομη, παγκόσμια μείωση του γλυκού νερού χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από τους δορυφόρους GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment). Οι δορυφόροι GRACE μετρούν τις διακυμάνσεις της βαρύτητας της Γης σε μηνιαία κλίμακα, οι οποίες αποκαλύπτουν τις αλλαγές στη μάζα του νερού πάνω και κάτω από το έδαφος.
Η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού ξεκίνησε από μια ξηρασία στη Βραζιλία και ακολούθησαν παρόμοιρες ξηρασίες σε Αυστραλία, Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι αυξημένες θερμοκρασίες των θαλασσών στον τροπικό Ειρηνικικό με αποκορύφωμα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα Ελ Νίνιο από το 1950 οδήγησαν σε μετατοπίσεις των ρευμάτων αλλάζοντας ριζικά τα πρότυπα του καιρού και των βροχοπτώσεων παγκοσμίως.
Αλλά ακόμη και μετά την υποχώρηση του φαινομένου Ελ Νίνιο τα επίπεδα του γλυκού νερού δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Αντίθετα, η ομάδα επισημαίνει ότι 13 από τις 30 πιο έντονες ξηρασίες στον κόσμο που παρατηρήθηκαν από τους δορυφόρους GRACE σημειώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2015. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κάνει την ατμόσφαιρα να συγκρατεί περισσότερους υδρατμούς, γεγονός που οδηγεί σε πιο ακραίες βροχοπτώσεις. Αν και τα συνολικά επίπεδα βροχής μπορεί να μην άλλαξαν, οι παρατεταμένες ανομβρίες κάνουν το έδαφος πιο συμπαγές, στεγνό και αδύνατο να απορροφήσει το νερό όταν επιτέλους βρέξει.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.