0
Δεν πίστευαν στα μάτια τους στελέχη στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Νοτίου Ουραλίου, όταν μυστηριωδώς ένας θόλος που προστάτευε ένα βαρύ κομμάτι μετεωρίτη ξεκίνησε να ανυψώνεται.

Οι επισκέπτες έμειναν άναυδοι καθώς το καπάκι άρχισε να σηκώνεται μόνο του, ενώ θαύμαζαν τον κομμάτι του μετεωρίτη Τσελιάμπινσκ που διασώζεται στο εν λόγω μουσείο.


Το ουράνιο αντικείμενο έγινε πρωτοσέλιδο όταν έπεσε στη Γη στις 15 Φεβρουαρίου 2013, τραυματίζοντας 1.500 ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι είχε πλάτος 20 μέτρα και ζύγιζε περίπου 12.000 τόνους. Καθώς συνάντησε το παχύ στρώμα αέρα γύρω από τον πλανήτη μας, ο αστεροειδής εξερράγη και για μερικές στιγμές έλαμψε πιο έντονα από τον ήλιο.

Η έκρηξη σημειώθηκε πάνω από την περιφέρεια Τσελιάμπινσκ και ήταν τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα που προκλήθηκε έσπασε παράθυρα και προκάλεσε ζημιές σε κτίρια πολλών πόλεων.

Αν είχε πέσει στη ρωσική πόλη με πληθυσμό 1,13 εκατομμυρίων κατοίκων, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τεράστιο αριθμό νεκρών.

Αρκετούς μήνες αργότερα, οι επιστήμονες ανέσυραν έναν μετεωρίτη βάρους 654 κιλών από τον πυθμένα της λίμνης Τσερμπακούλ.

Παραμένει το μεγαλύτερο γνωστό θραύσμα και τώρα εκτίθεται στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας του Νοτίου Ουραλίου.

Αλλά το 2019, ο μετεωρίτης προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση όταν μετακινήθηκε από μόνος του με αποτέλεσμα να αρχίσουν να χτυπούν οι συναγερμοί του μουσείου.

Το προσωπικό του μουσείου ήταν ανένδοτο ότι δεν προκάλεσαν την κίνηση του θόλου, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι ίσως ο μετεωρίτης επιχειρούσε μια «απόδραση».

Ο Ayvar Valeev, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας των Νοτίων Ουραλίων στο Τσελιάμπινσκ, δήλωσε τότε: «Είπαμε γελώντας ότι ο αδελφός του μετεωρίτη του Τσελιαμπίνσκ… είπε γεια στον διαστημικό μας βράχο και ο δικός μας μετακινήθηκε ως απάντηση. Πέρα από τα αστεία, οι γυναίκες φύλακές μας είναι ακόμα λίγο ταραγμένες».

Άλλοι φοβήθηκαν ότι η απόκοσμη ανύψωση θα μπορούσε να είναι μια hi-tech προσπάθεια να κλέψουν τον μετεωρίτη ή να δοκιμάσουν την ασφάλεια.

«Υπήρχαν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες στις άκρες του. Ολόκληρη η κατασκευή είναι βαριά. Υπάρχει ένα σύστημα συναγερμού που συνδέεται με την ανύψωσή του.

«Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν ο θόλος να υψώνεται έτσι από μόνος του».

Το προσωπικό ασφαλείας έσπευσε στη σημείο και έκλεισε τον θόλο αφού άκουσε τον συναγερμό.

Ο διευθυντής του μουσείου Βλαντιμίρ Μπογκντάνοφσκι δήλωσε: «Δεν καταφέραμε να εξακριβώσουμε τον λόγο της ξαφνικής ανόδου του θόλου. Μιλήσαμε με όλους τους ειδικούς μας στα ηλεκτρονικά και τις καλωδιώσεις, οι οποίοι είπαν ομόφωνα ότι ήταν αδύνατο να ανοίξει από μόνος του».

Συνεχίζοντας είπε: «Κι όμως συνέβη. Αμέσως μετά το συμβάν αναρωτήθηκα τι θα μπορούσε να είναι, και δεν υπάρχει απάντηση μέχρι και σήμερα».

Ένας άλλος υπάλληλος του μουσείου, ο Ruslan Safin, απέρριψε το σενάριο το καπάκι να σηκώθηκε από έναν πιθανό κλέφτη με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, προσθέτοντας ότι ο εξοπλισμός είχε ελεγχθεί και ήταν σε κανονική λειτουργία.

«Μόνο το προσωπικό έχει πρόσβαση στο τηλεχειριστήριο και κανένας από τους υπαλλήλους μας δεν πάτησε το κουμπί», επέμεινε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top