0
Αμέτρητες εικονικές αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο… Αναρίθμητες συμμετοχές σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, όπου συγκέντρωσε εγκωμιαστικά σχόλια, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους Έλληνες πιλότους. 

Ο λόγος για την Θεοδώρα Δούρου η οποία στα 30 χρόνια της έχει κερδίσει ήδη των σεβασμό συναδέλφων και (δυνητικών) αντιπάλων.

Πετά με ένα Mirage 2000-5. Δηλαδή με εκείνον τον τύπο αεροσκάφους που θαύμαζε από μικρή. Μεγαλωμένη στην Μαλεσίνα της Φθιώτιδας, η εικόνα των «σιδερένιων πουλιών» και η βοή που δημιουργεί το σπάσιμο του φράγματος του ήχου, δεν της ήταν άγνωστα πράγματα.

Βλέποντας και θαυμάζοντας τα αεροπλάνα που έσκιζαν τους αιθέρες έχοντας απογειωθεί από την γειτονική Τανάγρα, η Θεοδώρα Δούρου δεν άργησε να πέσει στην γοητεία των πτήσεων, με την ίδια να μιλά για την πορεία που την έφερε τελικά μέσα στο κόκπιτ.


«Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα προκλήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα να περνούν από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για τη Σχολή Ικάρων αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ιπτάμενη στα μαχητικά» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της.

Ο στόχος που έβαλε ήταν πολύ… υψηλός. Πριν από εκείνη καμία γυναίκα στην Ελλάδα δεν είχε πετάξει με το συγκεκριμένο αεροσκάφος που πάντα την εντυπωσίαζε εξαιτίας του σχήματος των φτερών τα οποία μοιάζουν με το γράμμα Δέλτα. Τελειώνοντας, λοιπόν, την Σχολή Ικάρων, πήγε στην Καλαμάτα και άρχισε τις πτήσεις. Αρχικά με τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-6 και κάποια άλλα, μέχρι την ώρα που φέροντας πλέον την «πουλάδα» στη στολή της, πέταξε με Mirage και έγραψε ιστορία.


«Ο κίνδυνος είναι μέρος του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να τον αντιμετωπίσουμε» δήλωνε παλιότερα η νεαρή πιλότος για την οποία η πιο επικίνδυνη στιγμή δεν ήρθε στον αέρα, αλλά κατά την διάρκεια μιας προσγείωσης. Άλλωστε κάθε πιλότος μπορεί να επιβεβαιώσει πως αυτή είναι μια διαδικασία που τα πράγμα μπορούν να πάνε στραβά και όλοι είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στην περίπτωση της «αμαζόνας των αιθέρων» αυτό συνέβη στην Τανάγρα, όταν συνειδητοποίησε ότι το σύστημα πέδησης δεν λειτουργούσε σωστά. Με μοναδικά αλλά πολύτιμα -όπως αποδείχθηκε- εφόδια την ψυχραιμία και την εκπαίδευσή της, κατόρθωσε με κινήσεις που μαρτυρούν τις ικανότητές της, να σώσει τόσο τον εαυτό της όσο και το ίδιο το αεροσκάφος αξίας εκατομμυρίων!

Ακολουθώντας κατά γράμμα το σχετικό πρωτόκολλο, τροχοδρόμησε το αεροπλάνο εκτός διαδρόμου προσγείωσης και στη συνέχεια έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης. Η ίδια διακομίσθηκε προληπτικά στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ενώ το πανάκριβο μαχητικό που θα μπορούσε να διαλυθεί είτε από σύγκρουση είτε από φωτιά, υπέστη ελάχιστες φθορές στη δεξιά πλευρά του.


Μάλιστα σε δηλώσεις του ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είχε αναφερθεί στο περιστατικό, αλλά και στην γενικότερη φήμη της Ελληνίδας πιλότου που πλέον έχει φτάσει και στο εξωτερικό!

«Κατά τη διάρκεια τη προσγείωσης, πατώντας τα φρένα, φαίνεται πως κάποιο φρένο είχε κολλήσει. Και έκανε την προβλεπόμενη διαδικασία η συγκεκριμένη πιλότος, να εγκαταλείψει. Όταν βγαίνεις εκτός διαδρόμου, είναι πιθανόν πάρει φωτιά το αεροσκάφος. Η συγκεκριμένη πιλότος έκανε πολλές εικονικές καταρρίψεις και έγινε ο φόβος και ο τρόμος, όπως είπαν οι ίδιοι οι Τούρκοι. Επίσης, συμμετείχε σε μία διεθνή άσκηση στα Αραβικά Εμιράτα και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια και εντυπωσίασε με τη μαχητικότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά.


Και η αλήθεια είναι ότι σε εκείνη την άσκηση έλαμψε το αστέρι της. Στο ATLC (Advanced Tactical Leadership Course), που πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετείχαν πάνω από 250 πιλότοι. Η αφρόκρεμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Σαουδική Αραβία και ανάμεσά τους και 3 Έλληνες πιλότοι με Mirage 2000, μεταξύ αυτών και η 30χρονη σήμερα Θεοδώρα Δούρου.

Εκεί εντυπωσίασε κατά γενική ομολογία όλων συγκεντρώνοντας τα βλέμματα πάνω από την βάση Αλ Ντάφρα, τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΑΕ, 30 χιλιόμετρα έξω από το Αμπού Ντάμπι. Άλλωστε, έχοντας την εμπειρία από αμέτρητες εικονικές αερομαχίες απέναντι σε τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο και πολλά «Kills», μάλλον για αυτήν η… έρημος ήταν παιχνιδάκι!


Σήμερα, διόλου άδικα, θεωρείται και η πλέον έμπειρη γυναίκα πιλότος μαχητικού στην Πολεμική Αεροπορία, όπου διαφορές φύλου σαφώς και δεν υφίστανται, ενώ ξέρει ότι πια δεν είναι μόνη. Σε αυτό το μικρό (για την ώρα) κλαμπ ανήκουν επίσης η υποσμηναγός (Ι) των F-16 Χρυσάνθη Νικολοπούλου, η Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε πετώντας με ένα Phantom-4 σε άσκηση του «Ηνίοχου» που διεξήχθη στο FIR Αθηνών, αλλά και η εκπαιδεύτρια πια Ιωάννα Χρυσαυγή που ήταν η πρώτη Ελληνίδα πιλότος σε Phantom.

Εκτός από τις παραπάνω μάχιμες βέβαια, υπάρχουν και άλλες Ελληνίδες στο Σώμα οι οποίες υπηρετούν σε ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη. Ανάμεσά τους και η Αγαύη Κουσουράκη που έχει για δικό της «παράσημο» το ότι ήταν η πρώτη γυναίκα στην πατρίδα μας που βρέθηκε πίσω από το χειριστήριο ενός Super Puma.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top