0
Σε ανατροπή πολλών εξ αυτών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν δεδομένα για τον Βασίλη Παλαιοκώστα προχωρούν οι διωκτικές Αρχές της χώρας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων» αμφισβητείται έντονα η θεωρία ότι ο νούμερο 1 καταζητούμενος στην Ελλάδα βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ άλλοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και πιστεύουν πως δεν έχει αλλάξει καν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.


Μέχρι σήμερα το θεωρούσαμε λίγο-πολύ σχεδόν όλοι δεδομένο. Έχοντας… καβάτζα μέρος των χρημάτων που δεν βρέθηκαν ποτέ από την απαγωγή του γνωστού βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, ο «άπιαστος», όπως τον αποκάλεσε το BBC, μπορούσε να αποδράσει από την Ελλάδα. 

Και φυσικά εγκαταλείποντας την χώρα, θα είχε και την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε χειρουργικές παρεμβάσεις προκειμένου να μην αναγνωρίζεται.


Πάνω-κάτω, αυτή ήταν η εντύπωση που ήταν διάχυτη όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στα κλιμάκια της ΕΛΑΣ, η οποία είχε μετατρέψει σε ζήτημα τιμής την σύλληψή του. Ακόμη μία σύλληψη, δηλαδή, αφού όλες τις προηγούμενες φορές που συνέβη κάτι τέτοιο, ο «Φαντομάς» είχε βρει τον τρόπο (δύο κινηματογραφικά μάλιστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού) να αποδράσει.

Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τα whereabouts του, με ορισμένους να θέλουν να επωφεληθούν και από την αμοιβή ύψους 1.000.000 ευρώ για κάθε tip που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του.

Έτσι το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε να διαχειριστεί μια σειρά από μαρτυρίες (ή φερόμενες ως τέτοιες) σύμφωνα με τις οποίες ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε θεαθεί από διάφορους σε πολλές περιοχές. Άλλοι τον «έβλεπαν» σε πόλεις της Ρουμανίας, ορισμένοι τον τοποθετούσαν κάπου στη νότια Βουλγαρία και άλλοι έκαναν λόγο για σημεία της ελληνικής επαρχίας.



Κάποια απομακρυσμένα και απομονωμένα χωριά κατά κύριο λόγο σε Ιωάννινα ή Καρδίτσα φαινόταν να έχουν την… τιμητική τους, χωρίς να λείπουν και αναφορές για πιο κοντινές περιοχές στην Αττική, όπως αυτές της Στερεάς Ελλάδας, με την οποία στο παρελθόν είχε συνδεθεί ο Παλαιοκώστας. Όπως για παράδειγμα η αιματηρή συμπλοκή στις 6 Φεβρουαρίου 2011, κοντά στην Αράχωβα, η οποία και είναι η τελευταία επιβεβαιωμένη παρουσία του στην χώρα.

Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις έρευνες για τυχόν αξιοποίηση κάθε πληροφορίας, δεν βρέθηκαν ποτέ ίχνη του, με μοναδική εξαίρεση το παλμικό αποτύπωμα του γνωστού ποινικού σε δέμα παγιδευμένο με βόμβα, με το οποίο είχε βρει τραγικό θάνατο ο Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το 2010.

Ουσιαστικά αυτή η υπόθεση είχε οδηγήσει την Αντιτρομοκρατική στην σκέψη που μετέπειτα έγινε βεβαιότητα περί σύνδεσης του Βασίλη Παλαιοκώστα με μια σειρά ομάδων που ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι στην πορεία ορισμένες εξ αυτών εξαρθρώθηκαν, δεν προέκυψαν στοιχεία για τον «Φαντομά». Εν ολίγοις η αστυνομία είχε καταλήξει στο σενάριο ότι ο Πλαιοκώστας βρίσκεται μακριά από αστικό κέντρο (σε κάποιο χωριό, ή ίσως και στο εξωτερικό) έχοντας κατά πάσα πιθανότητα αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με κάποια επέμβαση. Φευ!

Αυτό μάλλον ήταν και το τελευταίο, ευφυές κόλπο του Παλαιοκώστα, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο «Φαντομάς» ήθελε να πείσει τις αρχές πως όλα αυτά ισχύουν, στην πραγματικότητα όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.


Η έκδοση του πρώτου βιβλίου του με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή» από τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Συναδέλφων», άρχισε να αλλάζει σταδιακά τον τρόπο σκέψης στα επιτελεία της ΕΛΑΣ. Πλέον το φετινό καλοκαίρι έρχεται και το δεύτερο αυτοβιογραφικό έργο του. Και αυτό εκδόθηκε από τον ίδιο οίκο που πλέον αυτοαποκαλείται «μια εκδοτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής… ο οποίος μετεξελίχθηκε (σ.σ το 2012) σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο».

Οι άνθρωποι της Ελληνικής Αστυνομίας θεωρούν ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις μάλλον απομακρύνεται το σενάριο ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας ζει κάπου στο εξωτερικό ή σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο εντός τη Ελλάδας.


Πιστεύουν ότι για να μπορεί να κινείται με τρόπο που του επιτρέπει ακόμη και να έρχεται έτσι σε επαφή με την υπόλοιπη κοινωνία, το πιθανότερο είναι ότι είναι κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο νούμερο 1 δραπέτης και καταζητούμενος από την EUROPOL να βρίσκεται σχεδόν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας και να ζει στην Αθήμα, ή στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Επιπλέον κυριαρχεί η άποψη ότι δεν χρειάστηκε καν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε επέμβαση στα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Άλλωστε πλέον ο γεννημένος στις 17 Μαΐου 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων κακοποιός είναι 58 ετών και τα 13 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το τελευταίο (μακρινό κιόλας) τετ-α-τετ με τις ελληνικές Αρχές είναι μάλλον αρκετά για να έχουν φέρει μια φυσική (λόγω γήρανσης) αλλοίωση. 

13 χρόνια μετά ο Βασίλης Παλαιοκώστας καταφέρνει ακόμα να επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό «Άπιαστος». Ακόμα κι όταν βρίσκεται κάτω από τη μύτη της αστυνομίας, παραμένει… «Φαντομάς»!

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top