0
Ένα παιχνίδι ευθυνών μεταξύ Δήμου, Κτηματικής Υπηρεσίας, Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας Αττικής, για το αναγκαίο, αλλά επικίνδυνο και αυθαίρετο, τοιχίο αντιστήριξης του παραλιακού δρόμου στην περιοχή της Βάρκιζας, εκτυλίσσεται κάθε μήνα.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, το οποίο όσο δεν επιλύεται θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων που κολυμπούν στο σημείο, απασχολεί το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, στη Βάρκιζα, στην ελεύθερη παραλία της περιοχής Κανάρια, ο τοίχος αντιστήριξης της Λεωφόρου Ποσειδώνος έχει υποστεί σημαντική διάβρωση από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καταβύθισης του παραλιακού δρόμου. Υφίσταται «κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των λουόμενων από την κατάπτωση της λεωφόρου στο υποκείμενο σε αυτήν μικρό φυσικό κολπίσκο», επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, με ημερομηνία 15.6.2020, εκπρόσωποι ομάδας 200 κατοίκων της Βάρκιζας.

Η αλληλογραφία μεταξύ των επισήμων, πλην όμως αναρμόδιων κρατικών φορέων, αφού η έκταση αυτή φέρεται να ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ (κάτι το οποίο διέψευδε με επιστολή του τον Ιούλιο του 2021 ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Στέφανος Βλαστός, παραπέμποντας κάθε ενδιαφερόμενο στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Υπουργείο Υποδομών), έχει ξεκινήσει από το 2013.

Τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έχει γίνει ανταλλαγή δεκάδων επιστολών μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών, έχουν συνταχθεί αρκετές Τεχνικές Εκθέσεις από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο ταμπέλες και ταινίες σήμανσης, οι οποίες αφαιρούνται μέσα σε λίγες ώρες από αγνώστους, θέμα για το οποίο είχε ενημερωθεί στο παρελθόν και ο Εισαγγελέας. Μάλιστα, στις 14 Απριλίου 2021 κατατέθηκε σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Μυλωνάκη.

Αφορμή στάθηκαν οι «κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην παραλία “Κανάρια” της Βάρκιζας» τον Φεβρουάριο του 2021. «Έκτοτε», σημειώνεται, «οι αποκολλημένοι βράχοι κείτονται στην παραλία και εντός θαλάσσης, χωρίς ωστόσο να έχει παρέμβει κάποιο αρμόδιο κλιμάκιο, προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας».


Σήμα κινδύνου από τον Κωνσταντέλλο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε εκ νέου, στις 30 Μαρτίου 2023, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Υπάρχει ένα τοιχίο αντιστήριξης στη Βάρκιζα το οποίο έχει πάρει πέντε μοίρες κλήση και είναι επικίνδυνο. Πηγαίνουμε, κάνουμε τη σήμανση του επικίνδυνου και σε δύο ώρες η σήμανση έχει φύγει. Πάμε και την ξανακάνουμε. Τα τοιχία αντιστήριξης, όταν πέρασε η παραλιακή λεωφόρος από το σημείο, ήταν δημόσια έργα. Ήταν αιγιαλός. Σήμερα, εντός αιγιαλού, ουδείς μπορεί να κάνει επισκευή, συντήρηση ή ανακατασκευή ενός έργου που θεωρείται αυθαίρετο.

Το τοιχίο αντιστήριξης στις “Αλκυονίδες” θεωρείται σήμερα έτοιμο προς κατεδάφιση, ως παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή, και την ίδια στιγμή στηρίζει εθνικό δρόμο. Σε ποια χώρα συμβαίνουν αυτά;», δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλλος. Όπως ανέφερε, αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ένα ιδιότυπο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών, όπου ο Δήμος κάθε 1η του μήνα στέλνει επιστολές στην Κτηματική, στην ΕΤΑΔ, και στην Περιφέρεια.

Η Κτηματική τις αποστέλλει και η ίδια στην ΕΤΑΔ και αυτή με τη σειρά της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Ελπίζω ποτέ να μη συμβεί κάτι κακό διότι θα είναι εφιαλτικό. Ωστόσο, αναρωτιέμαι ποιος θα είναι υπόλογος αν αυτό το γερμένο τοιχίο αντιστήριξης κουφώσει ακόμα περισσότερο από έναν νοτιοανατολικό άνεμο, έναν σεισμό ή τη διέλευση ενός βαρέως οχήματος που θα δημιουργήσει κραδασμούς, και “ξαπλώσει” την ώρα που μπορεί να υπάρχουν λουόμενοι στην παραλία», τόνισε.

Σε μία από τις Εκθέσεις Επικίνδυνου Τμήματος Πρανούς (από άποψη στατιστική) που έχουν συντάξει πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες του Δήμου, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Στην αναφερόμενη περιοχή, υφίσταται τοίχος αντιστήριξης οπλισμένου σκυροδέματος, μήκους περίπου 30μ. και μέσου ύψους περίπου 10μ. Σε συνέχεια αυτού, υπάρχει τοίχος μήκους περίπου 4μ. και ύψους 1μ., ο οποίος ακολουθεί το φυσικό πρανές. Ακολουθεί το φυσικό πρανές, σε μήκος περίπου 40μ., χωρίς τοίχο αντιστήριξης, με επικίνδυνα κουφώματα. Για όλα αυτά είχε συνταχθεί η από 24.7.2018 έκθεση επικινδύνου τοιχίου και κατασκευών, από άποψη στατική και δομική, της οποίας οι διαπιστώσεις συνεχίζουν να ισχύουν έως σήμερα, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία κατασκευή έργου αντιστήριξης ή ενίσχυσης και αποκατάστασης της επικινδυνότητας».

Πέραν των παραπάνω, οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου διαπιστώνουν ότι «το πρανές παρουσιάζει διάβρωση και υπήρξε σημαντική υποχώρηση του εδάφους – καθώς δεν υπάρχει τοιχίο να το συγκρατήσει – και παρατηρήθηκε διαφυγή και πτώση λίθων και χωμάτων, σε μήκος τουλάχιστον 10μ. τόσο στην παραλία όσο και στη θάλασσα. Τα παραπάνω προκαλούν επικινδυνότητα από άποψη στατική».

Της Έλενας Φυντανίδου

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Δημοσιογράφος», φύλλο 56, τεύχος Απριλίου 2023

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top