«Γκριζάρεται» σε ότι αφορά την ελληνική κυριαρχία ολόκληρο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου κάτι το οποίο επέτρεψε η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν υπέγραψε την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, στην οποία δεν συμπεριλαμβανόταν.
Για την ακρίβεια δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε καν η μισή Ρόδος καθώς η ΑΟΖ οριοθετούνταν, μέχρι τον 28ο μεσημβρινό.
Ο συγκεκριμένος μεσημβρινός διχοτομεί την Ρόδο ακριβώς στα δύο.
Παρόλα αυτά υπάρχει κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια την ΑΟΖ και δε χρειάζεται καμιά επίσημη συμφωνία για να οριοθετηθεί και αυτό είναι η υφαλοκρηπίδα.
Η έννοια της υφαλοκρηπίδας αποτελεί ειδική περίπτωση επί της οποίας τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους -όπως π.χ. είναι η Ελλάδα- υφίστανται ab initio και ipso facto και συνεπώς δεν απαιτείται ρητή διακήρυξη από το παράκτιο κράτος για την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων!
Είναι σημαντικό επίσης να διασαφηνιστεί εξαρχής ότι για την υλοποίηση του ελληνικού στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια μονομερής πράξη και μετά να ακολουθήσει η οριοθέτηση της ήδη ανακηρυχθείσας ελληνικής ΑΟΖ, η οποία είναι μια διμερής πράξη και πρέπει να γίνει ξεχωριστά με καθεμιά από τις έξι γειτονικές χώρες της Ελλάδος δηλαδή τις Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία.
Κάτι το οποίο φυσικά δεν έγινε.
Η υφαλοκρηπίδα λοιπόν είναι προέκταση του εθνικού εδάφους, ενώ η ΑΟΖ είναι οικονομικό δικαίωμα το οποίο καθορίζεται από την συμφωνία δύο κρατών.
Άρα έχουμε απόλυτη εθνική κυριαρχία και άρα δεν ρωτάμε κανέναν για το τι θα κάνουμε με το έδαφός μας.
Η ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου καθορίσθηκε από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ το Νοέμβριο του 2008, επί υπουργίας Ν.Μπακογιάννη.
Στο τηλεγράφημα της Αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα που αποκάλυψαν πριν από χρόνια τα WIKILEAKS αναφέρει ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2008 όταν το νορβηγικό Malene Ostervold πραγματοποιούσε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το ερευνητικό πλοίο μάλιστα τότε κινούνταν με τη συνοδεία πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα της φρεγάτας TCG GEDIZ F-495, προκαλώντας την ελληνική αντίδραση, και την εντολή στην κανονιοφόρο «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ» P61 να κινηθεί άμεσα προς την περιοχή.
Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του «Malene Ostervold» και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής.
Το νορβηγικό σκάφος απάντησε στην ελληνική κανονιοφόρο ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε και ακολούθως μετά την πάροδο αρκετών ωρών και διαβουλεύσεων αποχώρησε από την περιοχή.
Όταν διέρρευσαν τα τηλεγραφήματα του Wikileaks αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας, τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Γράψας είχε απειλήσει με βύθιση του σκάφους σε περίπτωση που συνέχιζε την έρευνα… Υπήρξε μάλιστα και εμπλοκή των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή προς την Τουρκία ότι δεν επρόκειτο να ανεχθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκετά χρόνια μετά επέτρεψε στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σαν αυτή να μην υφίσταται και μάλιστα για διάστημα δύο μηνών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση νόμο που θα κάνει υποχρεωτική την ανακήρυξη καθεστώτος βραχονησίδας σε όποιο νησί του Αιγαίου δεν έχει κατοίκους!
Με λίγα λόγια ως βραχονησίδα δεν θα έχει οικονομική δραστηριότητα, αφού δεν θα έχει κατοίκους και άρα δεν θα μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στην οριοθέτηση ΑΟΖ.
Φυσικά αυτό πρωτίστως θα αφορά την νήσο Στρογγύλη η οποία έχει φρουρά, αλλά όχι κατοίκους.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση θα είναι μία «διευκόλυνση» για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή με τους Τούρκους.
Με λίγα λόγια θα επιχειρηθεί με νόμο να ικανοποιηθούν οι λειτουργικές απαιτήσεις. Για οποιαδήποτε αντίδραση θα υπάρξει απλώς η κυβέρνηση θα λέει «μα έτσι ορίζει ο νόμος».
Εν πάσει περιπτώσει είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τέτοιο νόμο;
Και για να υπάρχει πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς διακυβεύεται όλα τα ελληνικά νησιά ξεπερνούν σε αριθμό τις δυόμιση χιλιάδες.
Τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Αιγαίο.
Από αυτά τα νησιά κατοικούνται μόνο 165!
Σε ό,τι αφορά την Στρογγύλη δεν είναι δικαιολογία ότι δεν έχει κατοίκους ας φρόντιζε το ελληνικό κράτος να έχει.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να δώσει κάποια κίνητρα και το νησί θα αποκτήσει αμέσως κάποιους κατοίκους και άρα οικονομική δραστηριότητα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.