Δημοσίευμα των Financial Times εμπλέκει την ανιψιά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Αλεξία Μητσοτάκη, με την υπόθεση της εξαγοράς του μεγαλύτερου διυλιστήριου της Ιταλίας από τον καταδικασμένο σε δύο χώρες για διαφθορά και χρηματισμό επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ.
Πρόκειται για 67χρονο δισεκατομμυριούχο από το Ισραήλ, ο οποίος το 2020 είχε καταδικαστεί από τις ρουμανικές αρχές σε πέντε χρόνια φυλάκιση για υπόθεση διαφθοράς με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην Κύπρο με την έκδοσή του, όμως, να μην προχωρά μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Το ένταλμα αρνήθηκαν να εκτελέσουν Ιταλία και Ελλάδα. Βέβαια στην Ελλάδα είχε συλληφθεί στο Ελ.Βενιζέλος, καθώς είχε εκδοθεί «κόκκινη αγγελία» από την Ιντερπόλ
Η δεύτερη καταδίκη του Στάινμετζ αποφασίστηκε το 2021 από ελβετικό δικαστήριο για χρηματισμό.
Αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δημοσίευμα, τότε ίσως να εξηγείται η παρακολούθηση της Αλεξίας Μπακογιάννη από την ΕΥΠ μέσω του Predator, όπως είχε αποκαλυφθεί πέρσι.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος στους Financial Times γράφει ότι στα ταξίδια του Στάινμετζ σε Ρώμη και Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 τον «συνόδευε η Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία κατέχει μετοχές στην εταιρεία GOI Energy (σ.σ. η εταιρεία η οποία εξαγόρασε το ιταλικό διυλιστήριο) με έδρα την Κύπρο και στην οποία για κάποιο διάστημα υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου», ότι «τον βοήθησε στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία» και ότι «το υπόλοιπο 4% (σ.σ. της GOI Energy) είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Ιτζίκ Γκουρ, από το Ισραήλ».
Να πούμε ότι αν όντως αληθεύει το δημοσίευμα δημιουργούνται ερωτήματα για το πού βρήκε τα κεφάλαια η ανιψιάς του πρωθυπουργού, η οποία στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας AIA, αλλά μέχρι εκεί.
Εδώ μιλάμε για μια εταιρεία με τζίρους δισ. ευρώ!
Η AIA Relate της Αλεξίας Μπακογιάννη, εκτός από την συνεργασία της με τον Μπένι Στέινμετζ που συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω εντάλματος που εκκρεμούσε από τις ρουμανικές Αρχές, είχε αναλάβει και την επικοινωνία του μυστηριώδους ομογενή από την Βενεζουέλα, του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου, ο οποίος αγόρασε εμβληματικά ακίνητα, όπως το «Πεντελικόν», το «Λητώ» στην Μύκονο κλπ. μόνο και μόνο για να τα… κλείσει (!) και ο οποίος ερευνάται για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.
Επίσης η Αλεξία Μπακογιάννη, έχει αναλάβει και την επικοινωνία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα έξυπνη και ικανή επαγγελματία που σίγουρα θα είχε επαγγελματικές επιτυχίες και χωρίς να είναι η κόρη της Ν.Μπακογιάννη ή η ανιψιά του Κ.Μητσοτάκη.
Στο παρακάτω δημοσίευμα των FT, όμως, ουσιαστικά υπονοείται ότι κάτι υπάρχει πίσω από την αγοραπωλησία στην Ιταλία που φέρεται να συμμετείχε και πιθανότατα η… ίδια η Ρωσία, η οποία μέσω μιας άγνωστης ισραηλινής εταιρείας, ουσιαστικά επαναγοράζει το ιταλικό διυλιστήριο, καθώς η παραμονή της Lukoil στην Ιταλία είναι δύσκολη με το προγενέστερο καθεστώς.
Να πούμε ότι στην Ελλάδα ενδιαφέρεται για την Lukoil ένας μεγάλος ελληνικής όμιλος με επίσης σχέσεις με την Ρωσία.
Ολόκληρο το δημοσίευμα των Financial Times έχει ως εξής:
«Δεσμούς με τον καταδικασμένο για υποθέσεις διαφθοράς ισραηλινό επιχειρηματία, Μπένι Στάινμετζ είχε η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να εξαγοράσει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας από τη ρωσική εταιρεία Lukoil.
Οι δεσμοί ανάμεσα στον επιχειρηματία και την GOI Energy, την εταιρία που έκανε την εξαγορά με τη στήριξη της εταιρείας Trafigura, για την εξαγορά ενός διυλιστηρίου το οποίο η Ρώμη χαρακτήριζε «στρατηγικής σημασίας» προκαλούν ερωτήματα.
Ο Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά σε Ελβετία και Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 με σκοπό να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους την προσφορά των 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν γνώση των συναντήσεων αυτών.
Τον Στάινμετζ συνόδευε η Αλεξία Μπακογιάννη, σύμφωνα με τρεις από αυτές τις πηγές, η ανιψιά του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέχει μετοχές στην εταιρεία GOI Energy με έδρα την Κύπρο, στην οποία για κάποιο διάστημα υπήρξε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Ίδρυμα της οικογένειας Στάινμετζ είναι, επίσης, επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, όπως προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που εξέτασε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει την εξαγορά.
Δεύτερος σύνδεσμος με τον Στάινμετζ είναι ο γενικός διευθυντής της GOI Energy, Μιχαήλ Μπομπρόφ, ο οποίος κατέχει μετοχές στην κυπριακή εταιρεία και είναι, επίσης, μέτοχος σε ένα διυλιστήριο ιδιοκτησίας των γαμπρών του Στάινμετζ στο Ισραήλ.
Η αναγκαστική εξαγορά του εργοστασίου που βρίσκεται στη Σικελία και έχει την πέμπτη σε μέγεθος δυνατότητα διύλισης στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμαζόταν να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικής προέλευσης πετρελαϊκών προϊόντων όπως συνέβη τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τότε η Ρώμη είχε επικαλεστεί τη δυνατότητα που είχε (golden powers) να επιβάλει βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλει προϋποθέσεις για την εξαγορά στρατηγικών εταιρειών.
Παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy η προσφορά της οποίας ήταν μεγαλύτερή αυτής της αμερικανικής Crossbridge και της ελβετικής Vitol.
Τότε η ιταλική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί ότι η GOI Energy είχε, επίσης, προσφέρει ισχυρότερες εγγύησεις για θέσεις εργασίας και τη λειτουργία του εργοστασίου.
“Το διυλιστήριο ISAB αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο σύστημα της Ιταλίας καθώς διυλίζει το 30% του αποθέματος πετρελαίου και το 20% του συνολικού όγκου” λέει ο αναλυτής της εταιρείας Kpler, Βίκτορ Κατόνα.
“Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πουληθεί σε μια κατά βάση άγνωστη εταιρεία, τότε αυτό προκαλεί ερωτήματα” προσθέτει ο ίδιος.
Τον Σεπτέμβριο ο Στάινμετζ συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει σε βάρος του οι ρουμανικές αρχές καθώς είχε καταδικαστεί το 2020 σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε μια υπόθεση απάτης real estate.
Ο 67χρονος επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος τον Νοέμβριο καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση έκδοσής του στη Ρουμανία.
Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι πίσω από την δίκη και καταδίκη του στη Ρουμανία υπάρχουν πολιτικά κίνητρα.
Η Ιταλία και η Ελλάδα (σ.σ.: άραγε, γιατί;) αρνήθηκαν, επίσης, να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης από το Βουκουρέστι.
O 67χρονος δισεκατομμυριούχους έχει άλλη μια καταδίκη για χρηματισμό το 2021 από δικαστήριο στην Ελβετία που αφορούσε την εξαγορά περιοχών εξόρυξης σιδήρου στη Γουινέα, υπόθεση για την οποία ο Στάινμετζ έχει υποβάλει έφεση.
Γόνος μιας δυναστείας που ασχολείται με τα διαμάντια, ο Στάινμετζ επέκτεινε την περιουσία της οικογένειάς του στα τέλη του 1980. Η εταιρεία BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με αντικείμενο την εξόρυξη ορυκτών, πετρελαίου, αερίου και μετάλλων.
Η GOI Energy από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι «o οργανισμός με μέλη πρόσωπα από την οικογένεια Στάινμετζ (αλλά όχι τον Μπένι Στάινμετζ) είναι ο μειοψηφικός επενδυτής στο Argus fund, όπως αποδείχθηκε πλήρως στις ελεγκτικές αρχές της Ιταλίας». Οι ιταλικές αρχές είπαν ότι ο Στάινμετζ δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy.
Οι γαμπροί του 67χρονου δισεκατομμυριούχου, ο Οχάντ και ο Εντέρ Σβαρτζ, έχουν από κοινού την ισραηλινή εταιρεία Green Oil Israel που δραστηριοποιείται στο διυλιστήριο Bazan στον κόπλο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Μπομπρόφ κατέχει, επίσης, το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan όπως δείχνουν τα επίσημα έγγραφα.
Μετά από ερωτήση που υποβλήθηκε, το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιταλίας είπε ότι οι golden powers υπάρχουν για να διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια προσθέτοντας ότι “έγιναν σε βάθος έρευνες στους χρηματοδότες/επενδυτές που εμπλέκονται καθώς και στις σχέσεις ανάμεσα στην Green Oil Ltd . . . και τα μέλη της οικογένειας Στάινμετζ”.
Η Αλεξία Μπακογιάνη βοήθησε, τον Στάινμετζ στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας όταν εκείνος προσπαθούσε να ακυρώσει την έκδοσή του στη Ρουμανία, σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχαν γίνει σχετικά με την τότε διαδικασία.
Η GOI Energy ανακοίνωσε ότι “κάθε ερώτημα που αφορά τις συναντήσεις του Στάινμετζ στην Ιταλία με τους δικηγόρους της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2022 θα πρέπει να απευθύνονται στον κ. Στάινμετζ” προσθέτοντας ότι ο 67χρονος “σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί την GOI Energy”.
Εκπρόσωπος του Στάινμετζ στο Ισραήλ όταν ρωτήθηκε για την κυρία Μπακογιάννη, δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κύριος στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι κανείς Ρώσος επενδυτής δεν θα εμπλεκόταν με κρυφό τρόπο στο διυλιστήριο.
H Ιταλία ικανοποιήθηκε από το γεγονός ότι βάσει της συμφωνίας της GOI Energy το αργό πετρελαίο διακινείται από την Trafigura.
Ο Μπομπρόφ στο παρελθόν είχε εργαστεί στην εν λόγω εταιρεία ως επικεφαλής των εργασιών της στο Ισραήλ με την εκπρόσωπός της να αρνείται να κάνει κάποιο σχόλιο.
Ιταλική πηγή που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε ότι “ικανοποιηθήκαμε από το γεγονός οτι το κυπριακό fund δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και από το ότι ο Στάινμετζ είχε παρελθόν στο να διαχειρίζεται παρόμοιες εταιρείες καθώς η οικογένειά του και ο Μπομπρόφ είναι ιδιοκτήτες του διυλιστηρίου Bazan στο Ισραήλ”.
Τα αρχεία για την κυριακή εταιρεία δείχνουν ότι το 76% της GOI Energy ανήκει στο Argus New Energy Fund, μέτοχοι στο οποίο εμφανίζοντια δύο δικηγόροι με έδρα την Λευκωσία. Ο Μπομπρόφ κατέχει το 20% των μετοχών.
Το υπόλοιπο 4% είναι χωρισμένο ανάμεσα στην Completicos Holdings, στην οποία μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και τον Ιτζίκ Γκουρ, από το Ισραήλ ο οποίος «συνδέεται» με τον Στάινμετζ σε κλήτευση που έχει υποβληθεί σε δικαστήριο στη Νέα Υόρκη. Ο Γκουρ δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί για κάποιο σχόλιο, σημειώνουν οι FT.
H GOI Energy δήλωσε ότι η Μπακογιάννη, ο Μπομπρόφ και ο Γκουρ είναι “ανεξάρτητοι επιχειρηματίες με ένα εκτεταμένο πορτφόλιο πελατών, συμπράξεων και συνεργασιών”»!
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.