0
Μέχρι πρότινος αποτελούσε έναν από τους πιο δισεπίλυτους γρίφους στον κόσμο. Πρόκειται για τον κώδικα που είχε δημιουργήσει ο συγγραφέας του διάσημου Όλιβερ Τουίστ, και πολλών ακόμη αριστουργημάτων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Κάρολος Ντίκενς και που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε μυστήριο για τους λάτρεις των γρίφων αλλά και για την επιστημονική κοινότητα.


Ο κώδικας του Ντίκενς είχε χρησιμοποιηθεί από τον ίδιο προκειμένου να γράψει μια επιστολή διαμαρτυρίας προς μια εφημερίδα η οποία είχε αρνηθεί να δημοσιεύσει μια διαφήμιση και φέρει τον τίτλο “Tavistock House”, και μάλλον θα πρέπει να είναι ένα από τα σπίτια στο Λονδίνο που ζούσε ο συγγραφέας και ίσως έγραψε και τη συγκεκριμένη επιστολή.

Ο κώδικας Ντίκενς:

Ο συγγραφέας της Βικτωριανής εποχής, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, συνήθιζε να κρατάει γρήγορες σημειώσεις και να έχει ιδιωτική αλληλογραφία. Για αυτούς τους λόγους χρησιμοποιούσε ένα πολύ περίπλοκο σύστημα στενογραφίας το οποίο περιελάμβανε συντομογραφίες, αρκτικόλεξα και σύμβολα. Σε αυτό το σύστημα μάλιστα είχε προσθέσει και σημεία δικής του εφεύρεσης. Το συγκεκριμένο σύστημα χρονολογείται στο 1700, και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Μάλιστα, λόγω της τελικής του μορφής ο ίδιος ο Ντίκενς, είχε ονομάσει τα συγκεκριμένα χειρόγραφα, «χειρόγραφα του διαβόλου». Αξίζει να σημειωθεί πως από τα συγκεκριμένα χειρόγραφα έχουν απομείνει ελάχιστα επειδή ο ίδιος ο συγγραφέας αφού τα μετέγραψε σε κανονικό αλφάβητο, τα κατέστρεψε.

Η αυθεντική επιστολή “Tavistock House”, όπως ονομάστηκε φυλάσσεται στη Morgan Library της Νέας Υόρκης, ενώ το περιεχόμενό της ώθησε ένα κέντρο σπουδών στην Καλιφόρνια να δημιουργήσει το “Dickens Project”. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δόθηκε αμοιβή 300 λιρών (περίπου 350 ευρώ), σε  ερασιτέχνες στενογράφους, λάτρεις των γρίφων ή όποιον άλλο ενδιαφερόμενο που θα κατάφερνε να αποκρυπτογραφήσει την «επιστολή Tavistock». Όταν έληξε η σχετική προθεσμία για αυτό το είδος λογοτεχνικού παιχνιδιού, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έστειλαν τις προτάσεις τους στους ειδικούς των δύο πανεπιστημίων του Λέστερ και της Φότζια, που παρακολουθούσαν το πρότζεκτ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αγγλικών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Απουλίας, Χούγκο Μπόουλς και επικεφαλής του project που ονομάστηκε κώδικας Ντίκενς,  «Συνδυάστηκαν διαφορετικές ερμηνείες για να μας βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουμε την επιστολή».

Με βάση την αποκρυπτογράφηση, η επιστολή φαίνεται να αποτελεί μια έκκληση του Ντίκενς προς άγνωστο παραλήπτη να παρέμβει μετά την άρνηση δημοσίευσης μιας διαφήμισης. «Ένας από τους ερευνητές μας αποκρυπτογράφησε τις λέξεις «Ημέρα της Ανάληψης» και αυτό μας επέτρεψε να καταλάβουμε την ημερομηνία που γράφτηκε», σημειώνει ο καθηγητής Μπόουλς. «Όταν άλλοι εντόπισαν τις λέξεις «διαφήμιση», «απορρίφθηκε» και «στάλθηκε πίσω», ξέραμε πια ότι ο Ντίκενς έγραφε για μια διαφήμιση που είχε απορριφθεί».

Ένα από ευρήματα των ερευνητών ήταν επίσης μια πιθανή απάντηση που είχε λάβει ο συγγραφέας από τον διευθυντή των Times, Μόουμπρει Μόρις, ο οποίος ζητούσε συγγνώμη για την αγένεια του υπαλλήλου να μη δημοσιεύσει τη διαφήμιση του Ντίκενς. Η αποκρυπτογράφηση του κώδικα της επιστολής μπορεί να μην αλλάζει δραματικά κάτι που ήδη γνωρίζουμε για το έργο και τη ζωή του Κάρολου Ντίκενς, ωστόσο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον επειδή φανερώνει μια δύσκολη περίοδο για τον συγγραφέα ο οποίος  χρησιμοποιούσε τις προσωπικές του επαφές για να προωθεί τα ενδιαφέροντά του.

Για την ιστορία, Ο Αμερικάνος προγραμματιστής, Σέιν Μπαγκς ήταν ο νικητής των 300 λιρών ο οποίος μάλιστα είπε πως χάρη στο συγκεκριμένο Project βελτίωσε τις δειξιότητές του στη στενογραφία ενώ ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά «Στο σχολείο μετά βίας περνούσα τη βάση στο μάθημα της λογοτεχνίας. Ούτε που ονειρεύτηκα ποτέ να συνεργαστώ σε κάτι που ενδιαφέρει τους μελετητές του Ντίκενς».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top