0
Σε απόσταση περίπου χιλίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιστίων βρίσκεται ένα από τα πιο κοντινά αλλά και ταυτόχορνα ιδιαίτερα πάλσαρ όπως ονομάζονται οι αστέρες νετρονίων.

Αστέρας νετρονίων ονομάζεται η μία από τις τρεις μορφές των μόνιμων τελικών υπολειμμάτων της εξέλιξης ενός αστέρα: είναι το ένα είδος «αστρικού πτώματος» (τα άλλα δύο είναι ο λευκός νάνος και η μαύρη τρύπα). 


Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου μεγάλης μάζας μετά από μία έκρηξη σουπερνόβα. Πρόκειται για εξωτικά κοσμικά σώματα που περιστρέφονται με τρομερές ταχύτητες και έχουν απίστευτη πυκνότητα ενώ συντελούνται διάφορα πολύ έντονα κοσμικά φαινόμενα τα οποία προσπαθούν οι επιστήμονες να κατανοήσουν ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέα εντυπωσιακά άγνωστα φαινόμενα που συμβαίνουν στα πάλσαρ.

Το πάλσαρ στο αστερισμό των Ιστίων έχει λάβει το ίδιο όνομα με τον αστερισμό δηλαδή Πάλσαρ των Ιστίων και οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι έχει πολύ νεαρή ηλικία που δεν ξεπερνάει τα 13 χιλιάδες έτη. Περιστρέφεται περίπου 12 φορές το δευτερόλεπτο και η πυκνότητα του είναι τέτοια που μια ποσότητα ύλης που θα χωρούσε σε ένα κουτάλι έχει βάρος ίσο με αυτό του όρους Έβερεστ λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν στο Πάλσαρ των Ιστίων με τα όργανα του αστεροσκοπείου HESS στη Ναμίμπια έδειξαν ότι αυτό το πάλσαρ εξέπεμψε την ισχυρότερη ακτινοβολία γάμμα που έχει εντοπιστεί να εκπέμπει ένα άστρο νετρονίου μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ισχύ 20 τεραηλεκτρονιοβόλτ (20 TeV) όταν όλα τα πάλσαρ που γνωρίζουμε εκπέμπουν ακτινοβολία επιπέδου γιγαηλεκτρονιοβόλτ και η μεγαλύτερη εκπομπή ακτινοβολίας από πάλσαρ μέχρι σήμερα ήταν της τάξης του ενός τεραηλεκτρονιοβόλτ. Η διαφορά όπως είναι ευνόητο είναι χαώδης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και η επιστημονική κοινότητα καλείται να βρει απαντήσεις σε αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο.


Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων γιατί το πάλσαρ αυτό είναι με κοσμικούς όρους σε αρκετά κοντινή απόσταση από τη Γη και τέτοιες εκπομπές ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσουν την γαλαξιακή μας γειτονιά με τρόπους που δεν φανταζόμαστε ακόμη. Τα άστρα νετρονίου αναφέρονται συχνά από την επιστημονική κοινότητα ως «κοσμικά εργαστήρια» κάτι που και αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει. Οι ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για ένα νέο κλάδο αστρονομίας. «Η αστρονομία πάλσαρ TeV γεννήθηκε» λέει ο Αρατσε Ντζανάτι-Ατάι του εργαστηρίου Αστροσωματιδίων και Κοσμολογίας στη Γαλλία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top