0
Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, υποθέσεις σχετικά με την ύπαρξη του Πλανήτη 9 επανεμφανίζονται. Τοποθετείται για χρόνια στην άκρη του Ηλιακού Συστήματος αλλά δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ μέχρι τώρα.

Αυτή τη φορά οι ενδείξεις προέρχονται από τους θεωρητικούς φυσικούς Harsh Mathur, του Case Western Reserve University, και την Katherine Brown του Hamilton College.


Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Astronomical Journal, οι ερευνητές σημειώνουν ότι στοιχεία για την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μια τροποποιημένη εκδοχή των νόμων της βαρύτητας που διατυπώθηκαν από τον Ισαάκ Νεύτωνα και  αναπτύχθηκε για την κατανόηση της περιστροφής των γαλαξιών.


Οι φυσικοί διατύπωσαν την υπόθεση αφού μελέτησαν την επίδραση που θα είχε ο Γαλαξίας μας, στην εξώτατη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος εάν οι νόμοι της βαρύτητας διέπονταν από τη θεωρία που ονομάζεται Mond, ένα ακρωνύμιο για την «Τροποποιημένη Νευτώνεια Δυναμική».

Η θεωρία βασίζεται στην υπόθεση ότι ο νόμος της βαρύτητας που προτείνει ο Νεύτωνας ισχύει μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Δηλαδή, όταν η βαρυτική επιτάχυνση που προβλέπεται από το νόμο του Νεύτωνα γίνει πολύ μικρή, η βαρύτητα αρχίζει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της θεωρίας Mond.

Μέχρι στιγμής αυτή η τελευταία θεωρία έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική υπόθεση για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, της μυστηριώδους και αόρατης ύλης που επηρεάζει τη βαρύτητα αλλά δεν εκπέμπει φως. «Αλλά δεν περίμενα ότι η θεωρία Mond θα είχε κάποια επίδραση στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα», σημείωσε ο Mathur.


Οι δύο θεωρητικοί φυσικοί άρχισαν να εφαρμόζουν τη θεωρία Mond στη μελέτη του εξώτατου τμήματος του Ηλιακού Συστήματος όταν, το 2016, άρχισαν να παρατηρούν ανωμαλίες που μπορούν να εξηγηθούν μόνο από την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη. «Ήθελαν να δουν αν τα δεδομένα που υποστήριζαν την υπόθεση του Πλανήτη 9 απέκλειαν όντως τον Mond», είπε ο Brown. Ωστόσο, προέκυψε ότι αυτή η θεωρία είναι κατάλληλη για να εξηγήσει τόσο τη συμπεριφορά των ουράνιων σωμάτων στα όρια του πλανητικού μας συστήματος όσο και την υπόθεση του Πλανήτη 9.


Και οι δύο ερευνητές παραδέχονται, ωστόσο, ότι εργάστηκαν σε έναν μικρό όγκο δεδομένων και ότι οποιαδήποτε άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να αποδειχθεί σωστή. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση του ένατου πλανήτη, αλλά «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα», είπε ο Μπράουν, «αυτό το έργο υπογραμμίζει τη δυνατότητα του εξωτερικού ηλιακού συστήματος να χρησιμεύσει ως εργαστήριο για τη δοκιμή της βαρύτητας και για τη μελέτη θεμελιωδών προβλημάτων της φυσικής”.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top