0
Όταν ήταν παιδάκι ακόμη στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Ανδρέας Κονάνος έχει γράψει στο βιογραφικό του: «Πέρασα καλά και άσχημα μαζί όπως οι περισσότεροι στον κόσμο αυτό».

Επιστρέφει στην Ελλάδα και μεγαλώνει στο Περιστέρι, όπου τελειώνει το Κλασικό Λύκειο και ακολουθούν σπουδές στην Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Η γνωριμία του με έναν γέροντα το 1997 θα αποδειχτεί καθοριστική για την μετέπειτα ζωή του, αφού οι συζητήσεις μαζί του τον γεμίζουν ψυχικά και του δείχνουν το δρόμο.

Θα του αφιερώσει χρόνια μετά τη γνωριμία τους το βιβλίο «Φλόγα», αφού με αυτό το όνομα τον είχε καταχωρήσει στο κινητό του τηλέφωνο «και όταν χτυπούσε δεν έβγαινε το όνομά του, μα έλεγε “Φλόγα”. Και ήξερα ότι ήταν αυτός».

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος γνωρίζει έναν παθιασμένο νέο και είναι αυτός που θα τον χρίσει κληρικό το 1999, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα γίνει αρχιμανδρίτης.

Σχετικά γρήγορα, θα φέρει κοντά του κόσμο που κρέμεται από τα χείλη του, ίσως επειδή μιλάει διαφορετικά, χωρίς στόμφο και ένταση, αφού «τα πιο πολλά τα έμαθα διαβάζοντας και κυρίως μιλώντας με πραγματικούς ανθρώπους».

Θα διδάξει επί δύο δεκαετίες σε διάφορα λύκεια μαθαίνοντας από τα παιδιά τι θα πει γνησιότητα και αλήθεια και το όνομά του γίνεται όλο και πιο γνωστό.
 

Είναι ένας διαφορετικός ιερέας, και όπου λειτουργεί οι ναοί γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ μετά το τέλος της λειτουργίας κάθεται και ακούει τους πιστούς που θέλουν να του μιλήσουν και να τον γνωρίσουν από κοντά.

Αυτό θα κρατήσει για μια εικοσαετία.


Η μεγάλη απόφαση της παραίτησης

Τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω της καλοκαιρινής ραστώνης η παραίτηση του Αρχιμανδρίτη και εφημέριου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Αγία Παρασκευή, πιάνει εξ’ απήνης την Εκκλησία.

«Σήμερα, 24/8/20, υπέβαλα στην ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παραίτησή μου από τις τάξεις του Κλήρου, και έγινα πάλι ένας απλός πολίτης αυτού του κόσμου. Πλέον, είμαι ''σκέτο'', ο Ανδρέας Κονάνος».

Με τριάντα μόλις λέξεις ο πρώην πλέον ιερωμένος εμφανίζεται χαμογελαστός να φοράει ένα λευκό πουκάμισο, το άκρως αντίθετο χρώμα του μαύρου, που είχε το ράσο του.


Κι αν στα πρώτα χρόνια της ζωής του σαν κληρικός ήταν, όπως έλεγαν πρόσωπα που τον γνώρισαν τότε λιγομίλητος, σοβαρός και παλιομοδίτης, μέσα σε μια πενταετία άρχισε σταδιακά να αλλάζει.

Λάτρεψε την τεχνολογία επειδή διψούσε για επικοινωνία και μεταμορφώθηκε σε έναν υπερμοντέρνο άνθρωπο του Θεού που όταν μια κοπέλα του μίλαγε για την έκτρωση δεν της έδειχνε τον ουρανό, δηλαδή τον Θεό αλλά της έλεγε να πάει να την κάνει αν αυτό είναι που θέλει. Συγκεκριμένοι Μητροπολίτες -όχι και λίγοι- δεν συμπαθούν πολύ αυτό τον «ψαγμένο» παπά που αποκτά ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό της Μητρόπολης Πειραιώς.

Η «ξελευθερία»

Η φωνή του στα ερτζιανά αποκτά φανατικούς ακροατές που λατρεύουν τον λόγο του, αλλά το 2014 η εκπομπή του θα κοπεί με την κατηγορία ότι δεν χρησιμοποιούσε το μικρόφωνο για να κηρύττει τον λόγο του Χριστού αλλά για να διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο.

Την ίδια περίοδο γράφει κείμενα δυνατά που «ρουφιούνται», ταξιδεύει στο εξωτερικό για ομιλίες, ανεβάζει βίντεο στο You Tube και εξακολουθεί να είναι ένας ασυνήθιστος ιερωμένος που αγαπήθηκε από τους πολλούς.

Την ημέρα της παραίτησής του έγινε ο κακός χαμός στα social media, δέχθηκε αμέτρητες ευχές για την καινούρια του ζωή, ενώ η Εκκλησία του επιτέθηκε με άρθρα που υπέγραφαν αρχιμανδρίτες στα οποία τον χαρακτήριζαν αποστάτη που πρέπει να αναθεματίζεται πλέον.


Τον έχρισαν life coach αρκετοί, αν και ο ίδιος το αρνήθηκε, ενώ ποτέ δεν επιτέθηκε στην Εκκλησία, επιλέγοντας να βαδίσει ήρεμα το νέο μονοπάτι της ζωής του.

Τρία χρόνια μετά από την ημέρα που πέταξε τα ράσα ο αποστάτης χτύπησε ξανά με το δικό του «φτου ξελευθερία» προκαλώντας και πάλι τον ανάλογο θόρυβο, ίσως επειδή το διαφορετικό εξακολουθεί ακόμη για κάποιους να μην είναι αποδεκτό. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top