Μια εντελώς νέου τύπου στολή μάχης, υιοθετεί πλέον η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής.
Πρόκειται για μία στολή που συνδυάζει νέο σχέδιο, όσον αφορά τις γραμμές αλλά και νέου τύπου παραλλαγής. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το ίδιο σχέδιο από πλευράς “σκιών” παραλλαγής, με την τυποποιημένη του Ελληνικού Στρατού αλλά σε σαφώς πιο ανοικτούς τόνους και με κυρίαρχες τις γαιώδεις αποχρώσεις, ώστε να δένει καλύτερα με το περιβάλλον.
Η νέα στολή μάχης που επιδείχθηκε στην έκθεση DEFEA 2023, προέκυψε έπειτα από συνεργασία επιτελών της ΔΕΠ με την ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA, που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής στρατιωτικού ιματισμού.
Η ελληνική εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία και εγνωσμένες ικανότητες, καθώς εδώ και χρόνια είναι προμηθευτής στρατιωτικών δυνάμεων και υπηρεσιών ασφαλείας χωρών της Ευρώπης. Στις 8 Φεβρουαρίου 2022 η ελληνική εταιρεία SIAMIDIS SA ανέλαβε σύμβαση από τέσσερις Σκανδιναβικές χώρες για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού ιματισμού, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας NORDEFCO (Nordic Defence Cooperation) που καλύπτει τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας.
Η σύμβαση εκείνη αφορούσε την ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένου συστήματος ενδύσεως του στρατιωτικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 425 εκατ. € για την περίοδο 2022-2028 με εκτιμώμενη αξία εξαγωγών της SIAMIDIS SA στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμβάσεως, άνω των 340 εκατ. €.
Μετά από απαίτηση της ΔΕΠ για αριθμό νέων στολών μάχης, αποφασίστηκε η απόρριψη για επιχειρησιακούς λόγους της παραλλαγής τύπου MultiCam που έχει υιοθετηθεί σε περιορισμένο βαθμό και η διατήρηση του υπάρχοντος σχεδίου παραλλαγής, γνωστού ως “Greek Lizard”, αλλά σε βελτιωμένη μορφή από πλευράς αποχρώσεων. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η “ελληνική ταυτότητα” στην στολή του προσωπικού, για λόγους τυπικής αναγνωρίσεως και “εθνικής εμφανίσεως”, που δεν υποτιμάται στο πεδίο της μάχης.
Κατόπιν σχετικών δοκιμών εργαστηρίου και πεδίου που πραγματοποιήθηκε κατά την γόνιμη συνεργασία των αξιωματικών της ΔΕΠ με την ελληνική εταιρεία, επιλέχθηκε ύφασμα συνθέσεως βισκόζι με αραμίδιο, που δημιουργεί ένα πολύ ελαφρύ αλλά ανθεκτικό σύνολο που έχει και ιδιότητες στο υπέρυθρο φάσμα. Οι δοκιμές που έγιναν με διάφορες συσκευές νυκτερινής παρατήρησης, οδήγησαν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που κρίνεται ανώτερο σε σχέση με υφάσματα ξένων οίκων. Σχέδιο, ύφασμα και τεχνική τυπώματος των “σκιών” της παραλλαγής, είναι τα ίδια με αυτά του διαγωνισμού της NORDEFCO, που ακολουθεί η εταιρεία.
Το σχέδιο της στολής είναι λιτό αλλά ιδίως στο παντελόνι, περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως ελαστικές επιφάνειες στην περιοχή της μέσης και των γονάτων, συν ενσωμάτωση πρόσθετων ελαστικών επιγονατίδων για προστασία (όπως και στην περιοχή των αγκώνων του χιτωνίου). Η κατασκευή είναι μεν ακριβότερη σε κόστος, συγκριτικώς με την υφιστάμενη τυποποιημένη στολή ωστόσο, είναι ανώτερης ποιότητος και πολύ μεγαλύτερης ανθεκτικότητος, κάτι που συνηγορεί στην άποψη ότι θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό περισσότερα χρόνια.
Η ΔΕΠ προσάρμοσε την σύμβαση ώστε πέραν της στολής μάχης (χιτώνιο – παντελόνι) να περιληφθεί και ελαφρύ “τακτικό χιτώνιο” (tactical shirt), στο ίδιο σχέδιο παραλλαγής. Αυτό κρίνεται απαραίτητο, σε αποστολές σε πολύ θερμά κλίματα ή με υψηλά ποσοστά υγρασίας, φέροντας ειδικό ύφασμα που διευκολύνει την απομάκρυνση του ιδρώτα.
Προ μερικών ημερών η εταιρεία παρέδωσε τις νέες στολές μάχης, που πρόκειται να χορηγηθούν στις μονάδες. Πρόθεση της ΔΕΠ είναι η χορήγηση των νέων στολών και τακτικών χιτωνίων, περί 1.350 τον αριθμό, να ξεκινήσει από τα χαμηλόβαθμα στελέχη, συγκεκριμένα Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης μέχρι τον βαθμό του λοχαγού. Προτεραιότητα έχει δοθεί στις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) στα ελληνικά νησιά και στις Β΄ και Ε΄ Μοίρες Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, στην Βόρειο Ελλάδα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.