Από τις καταθέσεις προκύπτει ακόμα ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δεν αντέδρασε άμεσα αν και είχε ενημερωθεί.
Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.) στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι ο –αρμόδιος ιεραρχικά– διοικητής του ΑΤΑ στη Λάρισα Γιώργος Φασούλας είχε τηλεφωνήσει επανειλημμένως στην Πυροσβεστική από το πρωί, ζητώντας βοήθεια για την πυρκαγιά που μαινόταν. Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγαν από την αποθήκη οι δυνάμεις της Π.Α., στο στρατόπεδο βρίσκονταν και δυνάμεις της Π.Υ. που είχαν σπεύσει εκεί».
Παράλληλα στο πόρισμα, αναφέρεται ότι χάρη στα αναχώματα που υπήρχαν γύρω από το στρατόπεδο απετράπη ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για τη Νέα Αγχίαλο. Αν αυτά δε λειτουργούσαν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τότε ενδεχομένως θα υπήρχαν τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε με διαρροές στα όσα αναφέρει το πόρισμα, λέγοντας ότι «κανένα πόρισμα δεν έχει συνταχθεί και δεν έχει παραδοθεί, ούτε κανένα άλλο επίσημο έγγραφο στον υπουργό Εθνικής Άμυνας». Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Ν. Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα».
Η έκρηξη στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο προκάλεσε σεισμική δόνηση, λέει το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έκρηξη προκάλεσε σεισμό 1 βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ και το Αστεροσκοπείο αναφέρει «σχετικά με την έκρηξη που συνέβη στις αποθήκες πυρομαχικών Καραμπά, κοντά στη Νέα Αγχίαλο, στις 27/7 στις 19:17 τοπική ώρα (16:17 UTC). Η έκρηξη καταγράφτηκε από τους σεισμολογικούς σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου και του διεθνούς πειράματος AdriaArray.
Ο κοντινότερος σταθμός που κατέγραψε καθαρά το γεγονός βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων, ενώ ο μακρινότερος βρίσκεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων. Με την ανάλυση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης και Δρ. Μαρίνος Χαραλαμπάκης) των καταγραφών και τον εντοπισμό των αφίξεων των διαμηκών και εγκαρσίων κυμάτων, προσδιορίστηκε το επίκεντρο στην περιοχή της έκρηξης:
Εάν θεωρήσουμε ότι η έκρηξη είναι ένας σεισμός επιφανείας, το τοπικό μέγεθος ML εκτιμάται σε περίπου ένα βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ.
Το συγκεκριμένο γεγονός έχει πλέον καταχωρηθεί στον κατάλογο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ως “accidental explosion” και θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως “ground truth” γεγονός για την βελτιστοποίηση και βαθμονόμηση σεισμολογικών μεθόδων».
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.