Το «πράσινο φως» στην Ιαπωνία για να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό τα ραδιενεργά ύδατα από την πυρηνική καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα, πριν από 12 χρόνια, έδωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος συναντήθηκε στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.
Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πετάξει 1,33 τόνου υδάτων –από τις βροχές, από υπόγεια ρεύματα, καθώς από τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες– στον Ωκεανό, αφού τα επεξεργαστεί με σύστημα απορρύπανσης που θα εξαλείψει τα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο.
【速報】東京電力福島第一原子力発電所にたまる処理水を、薄めて海に放出する計画の安全性を検証してきたIAEA=国際原子力機関は、放出に対する日本の取り組みは国際的な安全基準に合致しているとする包括的な報告書を公表しましたhttps://t.co/qORoUHrvAL#nhk_video pic.twitter.com/dfD7CWoxV5— NHKニュース (@nhk_news) July 4, 2023
Σήμερα, ο Γκρόσι ανακοίνωσε ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας συμφωνεί με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ο ΔΟΑΕ επαλήθευσε την ασφάλεια του σχεδίου για την αραίωση και την απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού που συσσωρεύτηκε στον πυρηνικό σταθμό. Έτσι, ουσιαστικά έδωσε το «πράσινο φως» για την απόρριψη των υδάτων στην θάλασσα.
Έπειτα από εξέταση που διήρκεσε δύο χρόνια, ο ΔΟΑΕ ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ιαπωνίας θα έχουν «αμελητέο ραδιενεργό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον».
«Απόψε είναι μια πολύ ιδιαίτερη νύκτα», είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στον ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα πριν του παραδώσει ένα χοντρό μπλε ντοσιέ που περιείχε την τελική έκθεση (κεντρική φωτογραφία)
Η κυβέρνηση είχε αναγγείλει πως η ρίψη θα ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Ματσούνο, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.
Ωστόσο, η λύση που έχει προκριθεί από τις ιαπωνικές αρχές, με την κατ’ αρχήν σύμφωνη γνώμη του ΔΟΑΕ, είναι να χυθεί το νερό σταδιακά στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού, τα επόμενα 30-40 χρόνια.
The @iaeaorg finds 🇯🇵 #Japan’s plans to release treated water stored at the #Fukushima Daiichi nuclear power station into the sea consistent with international #safety standards.https://t.co/8LvFg6VegZ pic.twitter.com/CpiYuef0bN
— IAEA - International Atomic Energy Agency ⚛️ (@iaeaorg) July 4, 2023
Παγκόσμια ανησυχία
Η πολύ αμφιλεγόμενη απόφαση να ριχτούν στον Ωκεανό τα μολυσμένα νερά επικρίνεται έντονα, ειδικά από το Πεκίνο, ενώ στη Νότια Κορέα η τιμή του αλατιού αυξήθηκε αλματωδώς λόγω των ανησυχιών για τη μόλυνση από ραδιενέργεια.
Κοινότητες ψαράδων στη Φουκοσίμα εκφράζουν φόβους πως οι πελάτες θα μποϊκοτάρουν τα αλιεύματά τους, παρά τα αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχων για τα τρόφιμα με προέλευση την περιοχή αυτή.
«Θα εξηγήσουμε και θα ενημερώσουμε σε βάθος, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, τις λεπτομέρειες της έκθεσης του ΔΟΑΕ, τις προσπάθειές μας για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τα μέτρα μας για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες για τη φήμη και την υπόληψη» της χώρας, πρόσθεσε.
Oι εργασίες απορρύπανσης και διάλυσης γενικά του πυρηνικού σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές δεκαετίες ακόμη.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.