Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία, με βάση την συμφωνία που επετεύχθη με τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν και έτσι τερματίστηκε ο στασιασμός των 25.000 μαχητών της Βάγκνερ προκαλώντας εύλογα ερωτήματα γιατί συνέβησαν όλα αυτά.
Τελικά τι κέρδισε η Βάγκνερ από όλη αυτή την ιστορία; Το σίγουρο είναι ότι πλέον η Βάγκνερ περνάει υπό τον απόλυτο έλεγχο του ρωσικού ΥΠΑΜ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί πλέον να αποδείξει την ρωσική κοινωνία πως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι έκτακτης ανάγκης και άρα ίσως χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση εφεδρειών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά από αυτή την σύντομη εξέγερση κατορθώνει επίσης να συσπειρώσει την ρωσική κοινωνία γύρω από το πρόσωπο του.
Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί για την Βάγκνερ είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία στην ουσία κληροδοτείται στο ρωσικό κράτος και αυτό σημαίνει πως η Μόσχα αποκτά άμεση πρόσβαση στο δίκτυο της οργάνωσης στην Αφρική. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βάγκνερ θα αποτελέσει τον πυρήνα του μελλοντικού ρωσικού επαγγελματικού στρατού καθώς η Μόσχα κατανόησε πως η σύγχρονη πόλεμοι απαιτούν αμιγώς επαγγελματίες στρατιώτες. Ο καιρός των κληρωτών στρατιωτών έχει παρέλθει.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι η ποινική έρευνα σε βάρος του κ. Πριγκόζιν για την ένοπλη ανταρσία του εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας θα μπει στο αρχείο και ότι θα επιτραπεί ο ολιγάρχης που μετατράπηκε σε πολέμαρχο να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια.
Τελικά τι κέρδισε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν με την ενέργεια του αυτή και ποιος ήταν ο σκοπός της εξέγερσης;
Σίγουρα πρόκειται για τον πιο περίεργο και ανορθόδοξο στασιασμό έχουμε δει στην ιστορία τις τελευταίες δεκαετίες. Κράτησε για μόλις 24 ώρες και κατέληξε σε μία τρύπα στο νερό.
Ακούστηκαν και κάποιες σκέψεις πως ο Πριγκόζιν είχε εξαγοραστεί από την Δύση για να ανατρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να ανατραπεί ο αρχηγός μιας και υπερδυνάμεις από 25.000 μαχητές;
Αν επρόκειτο για κάτι τέτοιο, τότε η ανταρσία αυτή ήταν το ίδιο ανοργάνωτη και πρόχειρη όσο ήταν και η αντίστοιχη ανταρσία και απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν το 2016.
Οι δυνάμεις της Βάγκνερ κατέλαβαν το στρατιωτικό αρχηγείο του Ροστόφ και στην συνέχεια ξεκίνησαν μία περίεργη διαδρομή για την Μόσχα.
Η ένοπλη στάση των μισθοφόρων τερματίστηκε όσο ξαφνικά άρχισε, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.
Οι δυνάμεις της Βάγκνερ αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεφαν στα στρατόπεδα τους χθες βράδυ, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκο έχει προσωπική σχέση με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εδώ και είκοσι χρόνια.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση και τη συμφωνία με την οποία παραχωρείται άσυλο στη Λευκορωσία στον κ. Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.
Μολαταύτα, βάσει της συμφωνίας, οι μαχητές και οι διοικητές της Βάγκνερ δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις, εν μέρει λόγω των υπηρεσιών τους στα μέτωπα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας δεν διευκρίνισε εάν η συμφωνία προβλέπει και άλλες παραχωρήσεις.
«Οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή κι επιστρέφουν στα στρατόπεδα εκστρατείας, στην αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Ως χθες βράδυ «ούτε σταγόνα αίμα των μαχητών μας» δεν είχε χυθεί, διαβεβαίωσε, όμως «ερχόταν η στιγμή που θα χυνόταν το δικό μας αίμα» κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να τερματίσει την ανταρσία.
Χθες το πρωί, ορκιζόταν πως ο ίδιος και οι 25.000 μαχητές του ήταν «έτοιμοι να πεθάνουν».
Ο ιδρυτής της Βάγκνερ κατηγορούσε τον Σεργκέι Σοϊγκού και τον Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίο επιτελάρχη του ρωσικού στρατού, για ανικανότητα και σειρά αποτυχιών στην Ουκρανία.
Η δημόσια σύγκρουση του επιχειρηματία με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία πήρε δραματική τροπή προχθές Παρασκευή, όταν ο κ. Πριγκόζιν κατήγγειλε πως ο τακτικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του, καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες.
Η Βάγκνερ έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στον πόλεμο ιδίως στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν χονδρικά έναν χρόνο.
Χθες οι μαχητές της Βάγκνερ, είχαν φθάσει στη Λίπετσκ χθες το απόγευμα, προτού διαταχθούν να γυρίσουν πίσω.
Στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας λαμβάνονταν έκτακτα μέτρα, με χιλιάδες στρατιώτες να αναπτύσσονται και να ετοιμάζονται για μάχη.
Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοινώθηκε πως όλα τα περιοριστικά μέτρα αίρονται, αφού έλαβε τέλος η «ένοπλη ανταρσία».
Μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες το πρωί, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν απέρριψε τον χαρακτηρισμό του «προδότη»: «ο πρόεδρος κάνει πολύ σοβαρό λάθος», αντέτεινε, «είμαστε πατριώτες».
Η Μόσχα δεν έχει δημοσιοποιήσει ως αυτό το στάδιο κανέναν επίσημο απολογισμό των θυμάτων της «ένοπλης στάσης» της Βάγκνερ. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες ιδίως για καταρρίψεις όχι λιγότερων από έξι ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων με MANPADS (σ.σ. φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους) και αυτοκινούμενα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των μισθοφόρων της Βάγκνερ.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.