Το έγκλημα στα Τέμπη, έφερε την πρώτη παραίτηση από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ: Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, παραιτήθηκε της συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια δηλώνοντας ότι:
«Η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει ριζικά το πολιτικό κλίμα, μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα και την πολιτική μου διαδρομή η διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης από τους συμπολίτες μου και ιδίως τους νέους, την ώρα που έχει τρωθεί καίρια η αξιοπιστία των πολιτικών».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του PRONEWS το στέλεχος της ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει το κλίμα οργής μεταξύ των πολιτών της Ηλείας, καθώς έφεραν στην μνήμη του την ανεπιτυχή θητεία του στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Παιδείας, όταν η χώρα βίωσε τεράστια πολιτική αναταραχή, με την δολοφονία Τεμπονέρα στην Πάτρα.
Τότε, μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έκαναν οργανωμένη έφοδο για να ανακαταλάβουν τα σχολεία που είχαν καταλάβει αριστεροί και ακροαριστεροί και στις συγκρούσεις σκοτώθηκε ο καθηγητής Β.Τεμπονέρας.
Συγκεκριμένα η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991. Ο νομάρχης Αχαΐας Ν. Τάγαρης, σε συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. στην πόλη και άλλους μηχανισμούς, κινητοποιεί ομάδες «κρούσης» της ΟΝΝΕΔ (τους λεγόμενους «Κένταυρους»).
Επικεφαλής των ομάδων αυτών ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος της Ν.Δ. Γιάννης Καλαμπόκας και τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ. και ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Μαραγκός, Σπίνος και άλλοι.
Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ.
Γύρω στις 10:30 μ.μ. μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το σχολείο και κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου, μέλος ακροαριστερής οργάνωσης, Νίκος Τεμπονέρας, που συμμετείχε στην κατάληψη.
Μια δολοφονία πολύ πιο «καθαρή» σε ότι αφορά τα πολιτικά αίτια και κίνητρα από την δολοφονία, Φύσσα, με την διαφορά ότι εν προκειμένω έγινε από ένα κυβερνητικό κόμμα και ουδείς βέβαια έθεσε θέμα χαρακτηρισμού ενός κόμματος ως «εγκληματικής οργάνωση», ούτε καν οι ακροαριστεροί.
Πάντως ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που διαχειρίστηκε το όλο θέμα και εν τέλει παραιτήθηκε από τον υπουργικό θώκο, διεγράφη το 1998 από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη.
Η απόσυρσή του ανασύρει τις μνήμες της τραγωδίες του 1991, αλλά σημαίνει πολλά περισότερα: Το κλίμα οργής και η κοινωνική απαίτηση για τιμωρία των ενόχων έχουν περάσει και στις μικροκοινωνίες της επαρχίας σε όλη την Ελλάδα.
Με ότι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.