0
Ειδικοί τεχνικοί με τη συνδρομή ρομπότ συναρμολογούν κομμάτι-κομμάτι τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τις παρθενικές τους πτήσεις στον γαλλικό ουρανό.

Ενα βίντεο πέντε λεπτών που αποκαλύπτει τη διαδικασία κατασκευής των ελληνικών Rafale στις εγκαταστάσεις της γαλλικής εταιρείας Dassault στη Γαλλία, φέρνει σήμερα στο φως το newmoney.gr. Πρόκειται για μια πλάνα που αφηγούνται το τελετουργικό της συναρμολόγησης και των ρυθμίσεων που έγιναν στα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, καθώς και τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις τους. 


Για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κάθε Rafale απαιτούνται μόνο δύο εβδομάδες. Ωστόσο, μετά τη συναρμολόγηση του, οι μηχανικοί δοκιμάζουν κάθε τμήμα του αεροσκάφους για αρκετές εβδομάδες. Η πρώτη εκκίνηση του κινητήρα πραγματοποιείται μετά από τρεις μήνες και η πρώτη απογείωση μετά από έξι μήνες. Σε αυτή τη φάση, οι μηχανικοί παρακολουθούν την πτήση από το έδαφος και βλέπουν τις ενδείξεις του αεροσκάφους ζωντανά στις οθόνες τους.

Τα ελληνικά χρώματα

Οπως φαίνεται και στα πλάνα, το Rafale φέρει το σήμα των ομόκεντρων μπλε και λευκών κύκλων της ελληνικής Αεροπορίας στο σώμα και στα φτερά του, ενώ είναι χαρακτηριστικό το πλάνο στο οποίο τοποθετούνται τα ελληνικά χρώματα στις δύο πλευρές της ουράς του αεροσκάφους. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, τα πρώτα δύο από τα έξι ελληνικά Rafale βγαίνουν για πρώτη φορά στο φυσικό φως του αεροδιαδρόμου των εγκαταστάσεων της Dassault για να κάνουν την παρθενική τους πτήση πάνω από τα γαλλικά παράλια της Μεσογείου και να δοκιμαστούν τα συστήματα και οι ρυθμίσεις των αεροσκαφών. 

Τεχνολογική ευφυϊα

Το Rafale είναι εξοπλισμένο με τον νέο πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς, Μeteor, και εξοπλισμό λέιζερ ικανό να προσδιορίζει και να παρακολουθεί κινούμενους στόχους στο έδαφος. O Meteor, μπορεί να φτάσει σε στόχο σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων. 

Είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος που διαθέτει ραντάρ τελευταίας γενιάς, γνωστό ως ραντάρ ενεργής κεραίας, το οποίο είναι 30% πιο ισχυρό από τα συμβατικά ραντάρ. Ετσι, είναι σε θέση να ανιχνεύει στόχους στην πιο μακρινή δυνατή απόσταση, έως και πάνω από 100 χιλιόμετρα. Ο συνδυασμός του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και του ραντάρ δίνει στο Rafale μια εκπληκτική ικανότητα αναχαίτισης. 

Επιπλέον, το Rafale είναι εξοπλισμένο με ένα επίγειο λέιζερ προσδιορισμού στόχων, που λειτουργεί ως κάμερα ικανή να λαμβάνει και να μεταδίδει φωτογραφίες και βίντεο σε μεγάλη απόσταση με υψηλή ανάλυση. Οι εικόνες αυτές μπορούν να προβληθούν απευθείας από τον πιλότο από το πιλοτήριο. Η ποιότητα είναι τέτοια που είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς στις εικόνες αν ένας άνδρας είναι οπλισμένος ή όχι.

Αυτό επιτρέπει στον πιλότο να αποκτήσει μεγαλύτερη απόσταση για να εμπλακεί, να εντοπίσει στόχους και να λάβει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών. 

Η μεταφορά τους από τη Γαλλία στην Ελλάδα 

Για την επιχειρησιακή πτήση μεταφοράς των έξι Rafale από τη Γαλλία, επελέγησαν οκτώ Ελληνες πιλότοι, οι οποίοι έκαναν για μήνες θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη Γαλλία προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια Dassault όχι μόνο για να «πετάξουν» με τα νέα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, αλλά και για να μπορούν να εκπαιδεύουν πλέον άλλους Ελληνες πιλότους. 

Ετσι, το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 09:25 Γαλλίας (10:25 ώρα Ελλάδος) τα έξι δικινητήρια Rafale απογειώθηκαν από το Ιστρ της Νότιας Γαλλίας, πέρασαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, έκαναν ένα συμβολικό πέρασμα πάνω από την Ακρόπολη των Αθηνών και τέλος, στις 12:44 προσγειώθηκαν στην Τανάγρα για να ενταχθούν στην 332 Μοίρα.

-«Γεράκι red καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις πάντα με ασφάλεια», ήταν το μήνυμα του πύργου ελέγχου

-«Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου», απάντησε ο αρχηγός των έξι «γερακιών» πριν τα αεροσκάφη τροχοδρομήσουν στον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης. Από τότε, τα 6 Rafale θωρακίζουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας κάθε μέρα, κάθε στιγμή.


Rafale F3R
Περιγραφή: 

• Είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.

• Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 24 αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, θα παραδοθούν 12 μεταχειρισμένα και 12 νέα εκ των οποίων 18 μονοθέσια Rafale EG και 6 διθέσια Rafale DG.

• Μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

• Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.

• Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».


Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις
Πλήρωμα: 1 ή 2
Κινητήρας: 2 κινητήρες turbofan διπλού άξονα M88-4E με μετακαυστήρα
Ωση (για κάθε κινητήρα): 50kN (11.250 lb) ξηρά, 75kN (17.000 lb) με μετάκαυση
Εκπέτασμα Πτερύγων: 10,21 m
Μήκος: 15,27 m
Μέγιστη ταχύτητα: 750 kt CAS ή 1,6 Mach
Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15.240 m ή 50.000 ft
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 24.500 kg ή 54.000 lb

Photos: Getty Images / Ideal Image



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top