Στις 21 Δεκεμβρίου και ημέρα Τετάρτη- καιρού θέλοντος- τα Rafale F3R της 332 Μοίρας γίνονται 10, ίσως και 11;
Το βέβαιο είναι πως μέχρι να κλείσει η χρονιά, στην Μοίρα του «Γερακιού» της Τανάγρας ο αριθμός των Rafale θα είναι διψήφιος, την στιγμή μάλιστα που η εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στα ύψη. Μέχρι να τελειώσει το 2022, τα Rafale θα έχουν γίνει 11 και το σύνολο των αεροσκαφών με ραντάρ AESA 15.
Παράλληλα όμως τόσο στο αεροπορικό Επιτελείο, όσο και στην 114 Πτέρυγα Μάχης εκεί που εστιάζουν είναι στον τρόπο με τον οποίο θα μείνει πίσω στο παρελθόν η άποψη πως η «Τανάγρα ξέρει από καλή αναχαίτιση.» Πέρασαν ήδη τέσσερις δεκαετίες από την χρονίζουσα αρτηριοσκληρωτική άποψη για τους αεροπόρους των «Δελταπτέρυγων».
Και μπορεί αυτό το διάστημα, του πρώτου χρόνου της απόκτησης των μαχητικών 4,5 γενιάς, να δίδεται ιδιαίτερη βάση στην air to air μάχη, από την στιγμή που η Πολεμική Αεροπορία έχει στην φαρέτρα της και τους game changer πυραύλους Meteor, όμως τόσο οι αεροπόροι στο Επιτελείο, όσο και τα «γεράκια» στην 332 Μοίρα ξέρουν πολύ καλά ότι πλέον υπάρχει η πλατφόρμα πολλαπλού ρόλου (swing role) η οποία δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη.
Ναι μεν σχεδόν το σύνολο των νέων μαχητικών απογειώνονται κάθε μέρα για να εμπλακούν με τα F-16 ώστε να μαθαίνουν ιπτάμενοι και επιτελείο όλα όσα πρέπει να γίνουν απόλυτο κτήμα για το απώτερο μέλλον σε επίπεδο επιχειρησιακής σχεδίασης, πλην όμως μέσα σε αυτό τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση τα «γεράκια» δουλεύουν και για την κρούση. Τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν την ανωτερότητα του Rafale σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τον αποστασιοποιημένο εντοπισμό και «κλείδωμα» του αντιπάλου, έως τις κλειστές αερομαχίες όπου οι δυο κινητήρες ωθούν με δύναμη το γαλλικό μαχητικό.
Πάντως με το Rafale F3R δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Τανάγρα ασχολείται μόνο με την αναχαίτιση και δεν έχει σχέση με αποστολές air to ground, διότι ακόμη και ο γνωστός- και φόβητρο για τους Τούρκους- Scalp EG είναι ένα smart weapon για πολύ συγκεκριμένους στόχους. Σε επίπεδο Επιτελείου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένα χείλη, ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες εισηγήσεις, ώστε μετά τους πυραύλους Meteor να υπάρξουν και άλλα μέσα που να δημιουργήσουν τις συνθήκες, τα Rafale να είναι και το μακρύ χέρι στην κρούση. Και δεν μιλάμε για το Scalp EG!
Οι ίδιες πηγές ομιλούν για έναν σχεδιασμό που θα φέρει στα Rafale και όπλα κρούσης κι ότι άλλο χρειάζονται τα μαχητικά για την ακριβέστατη στοχοποίηση.
Βεβαίως οι γνώστες του θέματος δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως τα Γαλλικά όπλα δεν έχουν FMS και παραμένουν ως τιμές στα ύψη, που στην παρούσα συγκυρία με τ’ ανοίγματα που έχουν γίνει προς όφελος της συνολικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ορισμένα σχέδια μένουν όχι στο συρτάρι αλλά πιο πίσω.
Και βεβαίως στο αεροπορικό Επιτελείο εκείνο που επιδιώκουν είναι να συμβαδίσουν στο μέλλον τα swing role F-16 Viper & Rafale F3R μιας ήδη το επίσημο ερώτημα έχει τεθεί για stand off όπλα που αφορούν τις νέες «οχιές».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.