0
Αποστρατικοποίηση του νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, μείωση του Εθνικού Εναέριου Χώρου στα 6 μίλια αναγνώριση της συμφωνία ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης και σε αντάλλαγμα δεν θα ανακηρύξει μονομερώς ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν το περιεχόμενο της πρότασης της Άγκυρας στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής των δύο χωρών υπό την «ομπρέλα» του Βερολίνου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Άννας – Μαρίας Μπούρα και αποκαλύψθηκε από τον τουρκικό Τύπο (Milliyet)!

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της γερμανικής Καγκελαρίας, Jens Plötner.

Η γερμανική πλευρά συναίνεσε στο τουρκικό αίτημα αποστρατικοποίησης του Αιγαίου και χρησιμοποιεί ως παράδειγμα «αξιόπιστου εγγυητή» για τον εαυτό της το ότι δεν επέτρεψε την αντικατάσταση στα νησιά των ελληνικών ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Τα παλαιά Marder-1A3 που έδωσε στην Ελλάδα το Βερολίνο απαγόρευσε να μεταφερθούν στα νησιά του Αιγαίου και απλώς προωθήθηκαν στον Έβρο που μικρή επιχειρησιακή αξία έχουν αφού το ποιος θα νικήσει και θα επικρατήσει, αν υπάρξει σύγκρουση στην Θράκη, δεν εξαρτάται από μερικές δεκάδες (για την ώρα λιγότερα από 10) TOMA Marder υπάρχουν εκεί.

Η μυστική διπλωματία της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε τον τελευταίο χρόνο στην μερική αποστρατικοποίηση των νησιών με αφορμή της Ουκρανία (απομακρύνθηκαν τα ΤΟΜΑ BMP-1 από τα νησιά, αριθμός ρουκετοβόλων RM-70, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα FHM-92 Stinger κλπ).

Συνολικά έχουν αποσυρθεί από τα νησιά του Αιγαίου τους τελευταίους δέκα μήνες:

122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους

15.000 βλήματα των 73 χλστ.

15-25 ρουκετοβόλα RM-70 των 122 χλστ.

15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.

20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ

3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,

60 MANPAD FIM-92 Stinger,

17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών

1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18

Η ελληνική πλευρά δεν τοποθετήθηκε επί των τουρκικών απαιτήσεων. Απλά σημείωσε ότι «Δεν μπορεί να δεχθεί άμεσα αποστρατικοποίηση» και παρέπεμψε σε επόμενη συνάντηση «μετά τις ελληνικές εκλογές». Αυτό τι σημαίνει; Μεταξύ άλλων ότι θα συζητήσει για την αποστρατικοποίηση «μετά τις εκλογές».

Είναι σαφές ότι η συζήτηση δεν θα συνεχιστεί πριν τις τουρκικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα, οι συζητήσεις για αποστρατικοποίηση κόβονται.

Αν όχι, ίσως τέτοια εποχή το επόμενο έτος να υπάρξει συνθήκη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας…

Λέγεται ότι όλα έχουν προσυμφωνηθεί στο διαβόητο γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βόσπορο.

Για να έρθει η «κοινή αξιοποίηση των -οικονομικών δυνατοτήτων στον οικονομικό τομέα, ευκαιριών» που είπε ο Σολτς-στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο…

Είναι περίεργο ότι ο Γερμανός, είπε δημόσια ότι στις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη τον βρήκε … «απολύτως διατεθειμένο για συνεννόηση».

Ελλάδα και Τουρκία με «διαιτητή» την Γερμανία. Ο Θεός μαζί μας…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top