Την Ελλάδα έβαλαν στο κάδρο των σχεδίων τους οι Αλβανοί, οι οποίοι ευρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση στην περιοχή τους με τους 50.000 Σέρβους του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου.
Μάλιστα συγκρίνουν τον Σύνδεσμο σερβικών Δήμων του Κοσσυφοπεδίου με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την δημιουργία «Ένωσης Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία, θεωρώντας ότι η χώρα μας θα επιδιώξει μελλοντικά να αποσπάσει το κομμάτι της Βόρειας Ηπείρου, εννοώντας την συμφωνίας της Φλωρεντίας του 1914.
Διπλωμάτες και ειδικοί στην Αλβανία, "προειδοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθεί να επισημοποιήσει την δημιουργία «ελληνικών δήμων» στην Αλβανία, έχοντας άλλα σχέδια".
Στην 110η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι οι τρεις αλβανικοί δήμοι, σύμφωνα με την Αθήνα, θα γίνουν ελληνικοί δήμοι.
Σφοδρές αντιδράσεις εντός Αλβανίας με το ελληνικό σχέδιο για την ελληνική μειονότητα
Ο Αλβανός διπλωμάτης Shaban Murati το χαρακτήρισε σκανδαλώδες, λέγοντας ότι "αυτό που δεν πέτυχε η Ελλάδα το 1912, προσπαθεί να το πετύχει το 2022.
«Δεν το πέτυχε ο Βενιζέλος το 1912, αλλά θα το πετύχει ο Μητσοτάκης το 2022 για να “ξαναδημιουργήσει” την ελληνική «Βόρειο Ήπειρο» στο έδαφος της Αλβανίας.
Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισημοποιεί τη Χιμάρα ως ελληνικό δήμο και την ενώνει με το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο «ένωσης ελληνικών δήμων» στην Αλβανία.
Είναι σκανδαλώδες σε διπλωματικό και κρατικό επίπεδο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη περιοδεία σε τρεις «ελληνικούς δήμους» εντός της Αλβανίας χωρίς να έχει πραγματοποιήσει επίσημη διμερή επίσκεψη στο κράτος της Αλβανίας.
Η ελληνική περιφρόνηση της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας της Αλβανίας φτάνει στο σημείο του παραλογισμού ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να επισκεφθεί την Αλβανία, θα έρθει να πραγματοποιήσει επίσημη περιοδεία μόνο στους τρεις «ελληνικούς δήμους», οι οποίοι αποτελούν ένωση με την επωνυμία «Ένωση Ελληνικών Δήμων» στην Αλβανία», έγραψε ο Μουράτι.
Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης "εγκατέλειψε" την ανακοινωθείσα επίσκεψη αφήνοντας την για το μέλλον.
Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι “ένωση ελληνικών δήμων” δεν μπορεί να γίνει στην Αλβανία, αφού δεν υπάρχει ελληνική πλειοψηφία κατοίκων, ενώ μιλώντας για την σύνδεση των σερβικών δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, θα ήταν καλό να δημιουργηθεί μια οικονομική ζώνη στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου".
Ο πολιτικός αναλυτής στην Αλβανία, Shpëtim Nazarako, δήλωσε ότι "υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το ελληνικό σχέδιο στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “είναι περίεργο γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα σύνδεσμος ελληνικών ή βουλγαρικών δήμων.
Φυσικά αυτό θα ήταν δώρο, αλλά αυτό δεν θα γινόταν, γιατί από όσο ξέρω τουλάχιστον, στην Αλβανία δεν υπάρχει ένωση ελληνικών δήμων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί στην Αλβανία είναι διαφορετικά. Στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποιείται αφού υπάρχει ισχυρή ελληνική μειονότητα. Στην Αλβανία αυτό ρυθμίζεται μέσω της εδαφικής μορφής και τέτοιοι οργανισμοί δεν μπορούν να λάβουν χώρα”.
Θέτουν ξανά θέμα οι Αλβανοί περί Τσαμουριάς
“Η Τσαμουριά είναι αλβανικό έδαφος όπως και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ οι Έλληνες έχουν ζητήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ και η υπόθεση βρίσκεται στο διεθνές δικαστήριο.
Η αλβανική κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Ελλάδα την Τσαμουριά, αλλά απλώς αποδέχτηκε το ελληνικό αίτημα για διαμοιρασμό της ΑΟΖ, και ήδη εργάζεται για μια συμφωνία για την παρουσίαση των αξιώσεων στο διεθνές δικαστήριο.
Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, η Αλβανία δεν είναι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο.
Οι Αλβανοί χωρίζονται από τους ομοεθνείς τους Αλβανούς σε περιοχές, όπως το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια.
Το Κοσσυφοπέδιο, είναι επίσης ο τελικός στόχος της Ρωσίας, για να διαλύσει την Ευρώπη και να ασκήσει πίεση στη Δύση σχετικά με την περίπτωση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία», δηλώνει ο Αλβανός αναλυτής Vata.
Η Ελλάδα υπήρξε επιθετική απέναντι στην Αλβανία
Στο μεταξύ, μιλώντας για το αν η ένωση ελληνικών δήμων είναι ένα “αλβανικό δώρο” στην Αθήνα, ο Βάτα είπε ότι "η Ελλάδα υπήρξε επιθετική προς την Αλβανία, με την ίδια δύναμη που είχε η Σερβία πριν από χρόνια.
Φοβάμαι ότι η συμφωνία με την ΑΟΖ Ελλάδος-Αλβανίας θα εμπεριέχει μέσα ελληνικά κόλπα που θα κάνουν κάθε Αλβανό να υποψιάζεται ότι κάτι άλλο επιδιώκεται.
Η αλβανική πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, καθώς και ο αλβανικός παράγοντας στα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να έχουν ένα εθνικό σχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στην περιοχή και να λειτουργούν ως εθνική εθνότητα όταν πρόκειται για εδαφικά ζητήματα», τόνισε ο Βάτα.
Ο Αλβανός ειδικός όπως και πολλοί άλλοι στην χώρα αυτή, απαιτούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των αλβανικής καταγωγής ομοεθνών τους σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά αυτοί δεν δίνουν καν το δικαίωμα να γίνει το ίδιο, ούτε για την ελληνική μειονότητα ούτε στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και άλλους.
Πρόκειται για μια “τουρκικού τύπου” λογική που διέπει μια χώρα που έχει χάσει πάρα πολλά, και θα χάσει ενδεχομένως ακόμα περισσότερα, εφόσον ακολουθεί λογικές πριν από 400 χρόνια, όταν ήταν αποδεδειγμένα ιστορικά, το “δεξί χέρι” των Οθωμανών, στις σφαγές κατά των χριστιανών των Βαλκανίων.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.