Το European Southern Observatory (ESO) στη Χιλή, κατέγραψε στο νυχτερινό ουρανό ένα σπάνιο φαινόμενο που ονομάζεται “red sprites” ή “κόκκινα ξωτικά”.
Οι εντυπωσιακές εικόνες αποκαλύπτουν ουσιαστικά μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα, προκαλώντας μία ποικιλία οπτικών σχημάτων που τρεμοπαίζουν στο νυχτερινό ουρανό σαν αστραπές πορτοκαλο-κόκκινου χρώματος.
Ωστόσο είναι φαινόμενο κρύου πλάσματος που στερείται υψηλών θερμοκρασιών και έτσι μοιάζουν περισσότερο με εκλάμψεις φωτός παρά με εκκενώσεις κεραυνών.
Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το University of Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός.
Η παρακάτω φωτογραφία του ESO μπορεί να είναι όμως το επόμενο wallpaper σας. Τα κόκκινα ξωτικά εμφανίζονται χαμηλά στον ορίζοντα. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων. Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό.
Το πράσινο background είναι εξίσου ενδιαφέρον, αφού παρουσιάζεται μόνο σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς όπου δεν υπάρχει φωτορύπανση. Κατά τη διάρκεια της μέρας, το ηλιακό φως απομακρύνει ηλεκτρόνια από το άζωτο και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας της Γης και τη νύχτα αυτά τα ηλεκτρόνια ενώνονται ξανά με τα άτομα και τα μόρια, δίνοντας αυτήν την πράσινη φωτεινή αύρα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.