Πριν ακόμη αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η Βουλή έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε πολιτικό ρινγκ.
Άναψε φωτιές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μία φράση του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη που διορίστηκε από την κυβέρνηση στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, αντικαθιστώντας τον αποπεμφθέντα Παναγιώτη Κοντολέωντα, μετά την αποκάλυψη ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το κινητό του τότε ευρωβουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται…» δήλωσε και άρχισε η σεναριολογία για το τι εννοούσε.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο την ερμήνευσαν ως παραδοχή ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφοι. Ο πρώην υπουργός και μέλος της Επιτροπής Θεσμών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση εάν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ αποκάλυψε εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, δήλωσε μεν ότι η διαδικασία της συνεδρίασης έχει χαρακτηριστικά μυστικότητας, πρόσθεσε όμως χαρακτηριστικά: «Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όλα αυτά που ο μέσος Έλληνας – όχι απλώς εμείς στην Επιτροπή Θεσμών ξέραμε από πριν την συνεδρίαση- για παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων».
Διάταξη περί απορρήτου
Ο κ. Δεμίρης, στον βομβαρδισμό των ερωτήσεων που δέχτηκε από τους βουλευτές, πολλές από τις οποίες υποβάλλονταν, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις φράσεις του, γεγονός που δείχνει την μεγάλη ένταση που υπήρχε στην αίθουσα, δεν έδωσε καμιά απάντηση για τον απλούστατο λόγο ότι δεσμεύεται από την ρητή διάταξη νόμου περί απορρήτου η οποία απαγορεύει την δημοσιοποίηση πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια (δεν ισχύει το ίδιο για το έγκλημα). Δηλαδή δεν μπορούσε ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε διότι θα άρχιζε εύλογα νέο μπαράζ ερωτήσεων (ποιοι, πότε, γιατί κλπ) στις οποίες επίσης δεν θα μπορούσε να απαντήσει.
Η ουσία είναι ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ δεν εξαιρεί κανένα - ούτε τους πολιτικούς - από το ενδεχόμενο υποκλοπών εφόσον υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι. Και αυτήν την έννοια είχε η δήλωση Δεμίρη, όπως εξήγησαν στο NEWPOST αρμόδιες πηγές. Συζητείται πάντως να μπει ένας πιο αυστηρός έλεγχος στην λειτουργία της ΕΥΠ, ως προς τα πρόσωπα. Εάν υπήρχε αυτό το φιλτράρισμα, πιθανόν να μην έμπαινε σε παρακολούθηση ο Ανδρουλάκης ή να εξετάζονταν πιο αυστηρά οι λόγοι που ζητήθηκε αυτή, όπως εξήγησαν πηγές στο NEWPOST.
Άνθρακας ο θησαυρός
Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα δυο κρίσιμα ερωτήματα που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ποιος και για ποιο λόγο ζήτησε την παρακολούθηση του δεν θα απαντηθούν ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή, ούτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν θα απαντηθούν. Ακόμη και αν τελικά το αποδεχθεί και πάει να τον ενημερώσουν «στο αυτί», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST, δεν θα γίνει σοφότερος.
Εν ολίγοις, άνθρακας ο θησαυρός θα αποδειχθεί η όλη διαδικασία. Θα γίνει όμως συζήτηση για τις παθογένειες με τις οποίες λειτουργεί η ΕΥΠ αναφορικά και με τα πρόσωπα που ζητείται να μπουν σε παρακολούθηση, όπως και άλλες πτυχές της διαδικασίας, όπως είναι το να δίνεται στην εισαγγελέα που χρειάζεται να εγκρίνει μια παρακολούθηση, ένας αριθμός τηλεφώνου (όχι το όνομα) κλπ
Φάκελλος γιοκ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να προσκομιστεί στην Επιτροπή Θεσμών το αρχείο των παρακολουθήσεων του. Ούτε αυτό θα γίνει, όπως αναφέρουν οι πηγές του NEWPOST. «Και ο βασικός λόγος είναι ότι καταστράφηκε όπως ορίζει το πρωτόκολλο για παρακολουθήσεις που δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα» όπως τόνισαν. Μία τέτοια ήταν και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. Η παρακολούθηση του δεν οδήγησε σε καμία απειλή της εθνικής ασφάλειας.
Ψάχνονται
Χθες ο Βασίλης Λαμπρόπουλος αποκάλυψε στην εκπομπή LiveNews του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος κατέθεσαν αίτημα στην ΑΔΑΕ να ελεγχθούν τα τηλέφωνα τους εάν έπεσαν θύματα υποκλοπών. Πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.
Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ απαγορεύεται να δημοσιοποιεί τέτοιου είδους πληροφορίες και μία ακόμη πτυχή των αποκαλύψεων θα πέσει σε τοίχο!
Το «σουρωτήρι»
Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι διαρροές προς ΜΜΕ που έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών, οι εργασίες της οποίας είναι απόρρητες και αυτή η ρήτρα εμπιστευτικότητας δεσμεύει τους βουλευτές δια βίου ακόμη και όταν πάψουν να είναι μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Υπήρξε αντίδραση και του προέδρου της βουλής Κώστα Τασούλα.
«Η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν» ανέφερε σε δήλωση του.
«Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.»
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει». «Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους» κατέληξε.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.