Αστρονόμοι του MIT ανίχνευσαν ένα μυστηριώδες σήμα από τα βάθη του διαστήματος, το οποίο μοιάζει με χτύπο καρδιάς. Αυτά τα fast radio bursts ή FRB, είναι ισχυροί παλμοί ραδιοκυμάτων και συνήθως διαρκούν μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο και το κάνει τόσο σπάνιο, είναι πως διαρκεί για έως και τρία δευτερόλεπτα, όντας 1.000 φορές μεγαλύτερο από ένα μέσο FRB. Μέσα σε αυτά τα τρία δευτερόλεπτα λοιπόν, επαναλαμβάνεται ένας καθαρός περιοδικός ρυθμός των 0.2 δευτερολέπτων, όσο δηλαδή και μία καρδιά που χτυπάει.
Το FRB 20191221A όπως ονομάστηκε, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια FRB που έχουμε ανιχνεύσει έως τώρα. Η πηγή του εντοπίζεται αρκετά δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, αλλά η προέλευσή του παραμένει ένα μυστήριο. Οι πιθανότητες είναι να προέρχεται είτε από ένα πάλσαρ είτε από ένα μάγναστρο.
Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στο σύμπαν που εκπέμπουν αυστηρά περιοδικά σήματα. Τα παραδείγματα που ξέρουμε στο γαλαξία μας είναι τα πάλσαρ και τα μάγναστρα, τα οποία περιστρέφονται και παράγουν εκπομπές ακτίνων όπως ένας φάρος. Και θεωρούμε πως το νέο σήμα είναι ένα μάγναστρο ή πάλσαρ με…στεροειδή.
Τα FRB είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά μυστήρια και η ενέργεια που εκπέμπουν μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου είναι ίση με 500 εκατομμύρια Ήλιους. Τα περισσότερα εκπέμπουν μόνο μία φορά και είναι αδύνατον να τα προβλέψουμε. Πρέπει απλά να είμαστε τυχεροί – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση – και να έχουμε τα ραδιοτηλεσκόπια στραμμένα στη σωστή κατεύθυνση.
Δεν ήταν απλά μεγάλο σε διάρκεια – περίπου τρία δευτερόλεπτα – αλλά υπήρχαν και περιοδικές κορυφές με εκπληκτική ακρίβεια που εκπέμπονταν κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου. Μπουμ, μπουμ, μπουμ, σαν ένα καρδιοχτύπι. Είναι η πρώτη φορά που το ίδιο το σήμα είναι περιοδικό.
Η ομάδα ελπίζει να συλλάβει κι άλλες εκπομπές του FRB 20191221A για να μπορέσει να πει με μεγαλύτερη ακρίβεια από πού προέρχεται και τι μπορεί να το προκαλεί.
Αυτή η ανίχνευση εγείρει το ερώτημα τι μπορεί να προκαλεί αυτό το ακραίο σήμα που δεν έχουμε δει ποτέ και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σήμα για να μελετήσουμε το σύμπαν. Τα μελλοντικά τηλεσκόπια υπόσχονται να ανακαλύπτουν χιλιάδες FRBs κάθε μήνα και τότε μπορεί να βρούμε πολλά περισσότερα τέτοια περιοδικά σήματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.