Το Perseverance σαρώνει την επιφάνεια του πλανήτη Άρη διαθέτοντας μία ολόκληρη επιστημονική πλατφόρμα αναλύσεων.
Οι ερευνητές σίγουρα ενθουσιάστηκαν όταν είδαν στις κάμερες του rover ένα αντικείμενο που δεν είχαν δει ξανά στον Κόκκινο Πλανήτη.
Ένα μπερδεμένο κουβάρι ινών. Ο ενθουσιασμός τους γρήγορα αντικαταστάθηκε με απογοήτευση, αφού κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για απομεινάρια του αλεξίπτωτου του lander που έφερε το rover στην επιφάνεια, τα οποία είχαν παρασυρθεί από τον άνεμο και βρέθηκαν στο διάβα του Perseverance.
Martian tumbleweed? No. More "stuff" from the Perseverance rover's descent stage or backshell that has been blown close to the rover by the whispering martian wind. If you're worried about this being litter, don't be... pic.twitter.com/VwgO0z0oFO
— Stuart Atkinson (@mars_stu) July 13, 2022
Λίγες μέρες αργότερα, το κομμάτι αυτό εξαφανίστηκε από το πεδίο της κάμερας, αφού οι άνεμοι πρέπει να το ανάγκασαν να συνεχίσει το ταξίδι του. Το περιστατικό όμως εγείρει ερωτήματα για τις αποστολές σε άλλα πλανητικά σώματα, αφού αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό ρύπανσης. Το Perseverance έχει ρυπάνει το περιβάλλον του Άρη με το αλεξίπτωτό του και με κομμάτια της προστατευτικής ασπίδας του lander.
My team has spotted something unexpected: It’s a piece of a thermal blanket that they think may have come from my descent stage, the rocket-powered jet pack that set me down on landing day back in 2021. pic.twitter.com/O4rIaEABLu
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) June 15, 2022
Τι θα γίνει όμως αν συνεχιστεί η ίδια τακτική; Ναι, από τη μία μιλάμε για μια αμελητέα ποσότητα στην επιφάνεια ενός ολόκληρου πλανήτη.
Πολλοί επιστήμονες όμως ανησυχούν πως άθελά μας θα μεταφέρουμε κάτι εκτός Γης, το οποίο θα μολύνει το παρθένο τοπίο και μπορεί να καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα ή ακόμα χειρότερα να μολύνουμε κάποια μορφή ζωής.
Οι μηχανικοί της NASA εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς θεωρούν πως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ζουν στην επιφάνεια του Άρη και θα συλλέξουν όλα αυτά τα κομμάτια για να τα εκθέσουν σε μουσεία, ως τα πρώτα χρόνια εξερεύνησης του Κόκκινου πλανήτη.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.