Ο καρκίνος είναι ως γνωστόν η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως (μετά τις καρδιολογικές παθήσεις) και ο καρκίνος παχέος εντέρου ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος μετά από αυτόν του πνεύμονα.
Και τα δύο αυτά «αξιώματα» ωστόσο η επιστήμη φιλοδοξεί να τα θέσει σύντομα υπό αμφισβήτηση, καθώς προκύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το κλισέ «επάρατη νόσος» θα καταρριφθεί εντός των προσεχών ετών.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα έγιναν ευρέως γνωστά ως μέθοδος θεραπείας του κορωνοϊού, αυτή όμως που προορίζεται να είναι η μεγάλη συνεισφορά τους στην ανθρωπότητα είναι η χρησιμότητά τους στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν 18 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και έλαβαν ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων άφησαν έκπληκτους τους ερευνητές, καθώς η κακοήθεια εξαφανίστηκε από τον οργανισμό όλων!
Το φάρμακο ονομάζεται «dostarlimab»και ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στο ιατρικό Κέντρο «Memorial Sloan Kettering Cancer Center» της Νέας Υόρκης, υπό τη χρηματοδότηση του φαρμακευτικού γίγαντα «GlaxoSmithKline» (GSK).
Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν κανένα «σημάδι» κακοήθειας. Ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί από τον οργανισμό και των 18 ασθενών, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο! Τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται απλώς ελπιδοφόρα, αλλά… υποψήφια για να αποτελέσουν ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης.
Ο ρόλος του dostarlimab είναι να διευκολύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να καταστρέφει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ασθενείς έλαβαν το φάρμακο για έξι μήνες και γι’ αυτό το διάστημα τους χορηγούνταν μια δόση κάθε τρεις εβδομάδες. Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και χορηγείται για την ώρα σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό, πρωτόγνωρο στην ιστορία του καρκίνου. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους ασθενείς. Διερευνούμε εάν αυτή η ίδια μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και άλλων καρκίνων», σχολίασε ο ογκολόγος Δρ. Λούις Ντίαζ, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Καρκίνο του Λευκού Οίκου.
Βεβαίως οι επιστήμονες έσπευσαν να τονίσουν ότι η θεραπεία των 18 εθελοντών δεν σημαίνει ότι βρέθηκε de facto το αντίδοτο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το δείγμα ήταν πολύ μικρό και φυσικά η έρευνα θα εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Παράλληλα θα διενεργηθούν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του προστάτη και του παγκρέατος.
Όπως και να ‘χει πάντως, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι… 18 συμπτώσεις που επαναλαμβάνονται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι σύμπτωση.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.