Τι σηματοδοτεί η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες; Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας, (οι γνωστές «τριετίες») το οποίο είχε «παγώσει» από το 2012.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για τις τριετίες και τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ;
Μιλώντας στον RealFM 97,8 και την εκπομπή των Κωνσταντίνου Λαβίθη και Στεφανίας Κασίμη, ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος είπε αρχικά ότι «το ΣτΕ έπειτα από 2,5 χρόνια δημοσίευσε μια απόφαση την οποία θα μπορούσε κάποιος δικαστής να δημοσιεύσει μέσα σε 20 ημέρες από όταν είχε χρεωθεί τον φάκελο. Μέσα σε 2,5 χρόνια κατέληξαν σε μια απόφαση που ήταν αυτονόητη».
Σχετικά με τις τριετίες, εξήγησε ότι «είχε δημοσιευθεί το 2013 ο νόμος Βρούτση που καθόριζε ότι πλέον ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα ορίζεται με υπουργική απόφαση έπειτα από μια διαδικασία και όχι με συλλογικές συμβάσεις. Εκεί δινόταν ένας ορισμός για τον κατώτατο μισθό που κάποιοι είπαν ότι δεν περιλαμβάνει τις τριετίες.
Διαβάζοντας λοιπόν κάποιος τη διάταξη Βρούτση πιθανολογούσε ότι οι τριετίες, που είναι ένα ποσοστό επί του κατώτατου μισθού που κάποιος λαμβάνει κάθε τρία χρόνια, ένα 10%, μπορεί και να μην συμπεριλαμβάνονταν».
Ο κ. Καρούζος πρόσθεσε ότι «όταν ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας της Έφης Αχτσιόγλου δημοσίευσε μια υπουργική απόφαση που καθόριζε τον κατώτατο μισθό σε ένα μεγάλο ποσοστό και μετά ακολούθησε μια εγκύκλιος που έλεγε ότι σε εκείνη την υπουργική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και τριετίες.
Ξεσηκώθηκε τότε ο ΣΕΒ και είπε ότι η εγκύκλιος δεν μπορεί να θεσπίσει κάτι που ο νόμος Βρούτση δεν το ήθελε. Έτσι ερμήνευσε ο ΣΕΒ τον νόμο και έτσι προσέφυγε με το επιχείρημα ότι η εγκύκλιος δεν μπορεί να θεσπίσει νόμο».
Σύμφωνα με τον δικηγόρο- εργατολόγο, «έρχεται έπειτα από 2,5 χρόνια το ΣτΕ και λέει ότι «απορρίπτω την αίτηση του ΣΕΒ πολύ απλά γιατί η εγκύκλιος δεν προσβάλλεται στο ΣτΕ. Γιατί πολύ απλά η εγκύκλιος δεν θεσπίζει νόμο αλλά ερμηνεύει».
«Η απόφαση δεν έχει να κάνει με το ξεπάγωμα των τριετιών»
Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρούζος, «σήμερα παραμένει αυτονόητο ότι κάποιοι εργοδότες δίνουν τις τριετίες και άλλοι δεν τις δίνουν. Ουσιαστικά υπάρχει ασάφεια του νόμου ακόμα από το 2013 και η απόφαση δεν έχει να κάνει με το «ξεπάγωμα» των τριετιών.
Το ΣτΕ δεν παίρνει επί της ουσίας θέση γιατί δεν είναι θέμα που μπορεί να το κρίνει αυτό και κάνει και μια προτροπή στο τέλος, οι εργοδότες να λάβουν υπόψιν τους ότι αν δεν εφαρμόσουν σωστά τον νόμο θα έχουν κυρώσεις».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν τις τριετίες αλλά δεν τις εξελίσσουν και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα γιατί σημαίνει ότι κάθε που συμπληρώνονται τρία χρόνια θα λαμβάνεται ένα 10%, άλλα τρία χρόνια, άλλο ένα 10% κλπ. Αυτό το απαγόρευσε το μνημόνιο μέχρι η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Άρα δεν κρίθηκε το ξεπάγωμα. Κρίθηκε το κατά πόσο ένας που προσλαμβάνεται στον ιδιωτικό τομέα και έχει μια προϋπηρεσία ο εργοδότης του θα την αναγνωρίζει. Ποια προϋπηρεσία; Μέχρι τις 14/2/2012. Εκεί σταμάτησε η αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τις προσλήψεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βγει και να πει ότι δίνει εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να δίνονται οι τριετίες. Δεν το είπε το ΣτΕ γιατί δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της δίκης, το λένε άτυπα οι επιθεωρήσεις εργασίας, οφείλει και το υπουργείο να το ξεκαθαρίσει.
Γιατί να υπάρχει η ανασφάλεια αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας; Δηλ. τα αυτονόητα στην Ελλάδα είναι και τα ζητούμενα;
Ο κ. Χατζηδάκης καθόρισε τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ με την αύξηση 2% που δόθηκε όμως, δεν επανέλαβε αυτό που έκανε η κα Αχτσιόγλου να βάλει μέσα στην υπουργική απόφαση τις τριετίες».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.