Ολοκληρώθηκε σήμερα (21/4) η πολυδιαφημισμένη Τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» με την τελική φάση-επίδειξη να πραγματοποιείται στον κόλπο του Ακσάζ ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο παρουσία του υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ και των Αρχηγών των Επιτελείων.
Και τον Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα στους συμμετέχοντες και να προχωρά σε νέο αλαζονικό ρεσιτάλ δηλώσεων τονίζοντας ότι η Τουρκία στοχεύει να γίνει η ισχυρότερη ναυτική δύναμη στον κόσμο.Όμως η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει και δείχνει ότι το Τουρκικό ναυτικό κατά την κρίση του 2020 βρέθηκε σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση.
Η «Mavi Vatan 2022» από την πρώτη μέρα βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο είχε αναπτύξει Μονάδες επιφανείας σε ολόκληρο το Αιγαίο και κατέγραφε τις Τουρκικές κινήσεις. Ταυτόχρονα και εναέρια μέσα όπως τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye EMB-145H AEW&C, το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P3 ORION, τα μη επανδρωμένα UAV Heron αλλά και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τα σενάρια της άσκησης.
Οι «ήττες» κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 φαίνεται ότι «πόνεσαν» τους γείτονες οι οποίοι από τότε δείχνουν να αναπροσαρμόζουν το εκπαιδευτικό τους δόγμα πάνω σε αυτές. Σε μια προσπάθεια να βρουν λύσεις στην ξεκάθαρη υπεροχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο όσο και στον αντιαεροπορικό. Εκεί που το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έδωσαν μαθήματα επιχειρησιακής υπεροχής και σε πολλές περιπτώσεις ταπείνωσαν το Τουρκικό ναυτικό. Η απόκτηση των Rafale τα οποία έως τα τέλη του 2022 θα είναι πλέον 12, η ενίσχυση με τα πιο υπερσύγχρονα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας MH60R, η προμήθεια νέων τορπιλών βαρέως τύπου και φυσικά η συμφωνία για αγορά τριών συν μιας ψηφιακών φρεγατών Belharra φαίνεται ότι προκαλεί ήδη περαιτέρω ανησυχία στους γείτονες. Αφού η Ελλάδα γίνεται έτσι ακόμα πιο ισχυρή τόσο στον αντιαεροπορικό όσο και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.
Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τις εβδομάδες της κρίσης το Τουρκικό ναυτικό ηττήθηκε κατά κράτος. Με τα Ελληνικά υποβρύχια παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια κυρίως από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα να παραμένουν αθέατα και σε πολλές περιπτώσεις να προσεγγίζουν τον Τουρκικό στόλο σε παραμέτρους βολής δηλαδή ολοκληρωτικής καταστροφής. Την ώρα που τα Ελληνικά S-70 Aegean Hawk, τα ΑΒ-212 αλλά και το P3 «ξετρύπωναν» το ένα μετά το άλλο τα Τουρκικά υποβρύχια.
Στη «Mavi Vatan 2022» οι γείτονες έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο αφού κατανόησαν ότι εάν η κρίση εξελισσόταν σε πραγματικές επιχειρήσεις οι απώλειες που θα είχε από τα Ελληνικά υποβρύχια θα ήταν καθοριστικές στην έκβαση της αναμέτρησης. Με τους γείτονες να ελπίζουν ότι τα επόμενα χρόνια με την σταδιακή παραλαβή των δικών τους υποβρυχίων «214» - έχει ήδη καθυστερήσει- θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν το Ελληνικό πλεονέκτημα.
Μόνο που το Πολεμικό Ναυτικό τότε θα επιχειρεί ήδη με τις πανίσχυρες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο φρεγάτες Belharra, με τα ελικόπτερα MH60 R ενώ ταυτόχρονα η εμπειρία από τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θα αγγίζουν τα είκοσι χρόνια.
Όμως η Τουρκία φαίνεται ότι προσπαθεί να βρει «αντίδοτο» και στην Ελληνική αεροπορική υπεροχή ειδικά έπειτα από την απόκτηση των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και την αναβάθμιση των 83 Viper. Στην κρίση του 2020 είδε μεγάλους σχηματισμούς Ελληνικών αεροσκαφών έτοιμους να προσβάλουν τα Τουρκικά πολεμικά πλοία και όχι μόνο. Έτσι σε αυτή τη «Γαλάζια Πατρίδα» επιχείρησαν να προσομοιάσουν και να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους επιθέσεις απογειώνοντας σχηματισμούς άνω των τεσσάρων μαχητικών.
Η έντονη δραστηριότητα των γειτόνων στον αέρα από την πρώτη ημέρα της άσκησης καταδεικνύει την προσπάθειά τους να μιμηθούν την Πολεμική Αεροπορία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως σύμφωνα με την εικόνα που είχαν οι Έλληνες ιπτάμενοι. Το γεγονός άλλωστε ότι η Άγκυρα καταβάλει τεράστια προσπάθεια να «περάσει» στις ΗΠΑ την αγορά 40 καινούργιων F-16 και την αναβάθμιση ακόμη 80 αποδεικνύει την αγωνία της για την επόμενη μέρα πάνω από το Αιγαίο.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.