Η μη υλοποίηση του σχεδίου για το νέο εθνικό τυφέκιο επιφέρει την επιτακτική αναβάθμιση του συνόλου των όπλων G3, με κύριο σημείο αναφοράς το εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, που ανακοίνωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.
Πρόκειται ασφαλώς για μια ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς με την αναβάθμιση των G3 αναβαθμίζεται παράλληλα και ο ρόλος του εργοστασίου του Αιγίου, το οποίο «ψηλώνει» στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Αλλά για να φτάσουμε σ' αυτήν προηγήθηκε το «ναυάγιο» του φιλόδοξου πρότζεκτ που αφορούσε την παραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου, διαμετρήματος 5.5 χιλιοστών, που θα αντικαθιστούσε το G3, διαμετρήματος 7.62 χιλιοστών. Τη ματαίωση του συγκεκριμένου σχεδίου γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Ιάσονα Φωτήλα, επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Έτσι, ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των G3, που υπερβαίνουν τις 200.000, καθίσταται μονόδρομος.
Όμως, ακόμη κι αν προχωρούσε το πρόγραμμα για το νέο εθνικό τυφέκιο, δεν θα ήταν δυνατό τα G3 να αντικατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αχρησιμοποίητων.
Τι θα περιλαμβάνει
Στο πλαίσιο της αναβάθμισής τους, στα G3 θα γίνουν οι εξής μετατροπές:
Αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαστικού χειροφυλακτήρα με άλλον από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου με ενσωματωμένες ράγες προσαρμογής picatinny, για την τοποθέτηση διαφόρων απαρτίων, όπως τακτικός φακός, κάθετη χειρολαβή με ενσωματωμένο δίποδα, αορτηριούχο.
•Τοποθέτηση ράγας picatinnyστο επάνω μέρος του τυφεκίου με σκοπό την προσαρμογή οπτικού σκοπευτικού, καθώς επίσης και πληθώρας άλλων τύπων σκοπευτικών - διοπτρών.
•Τηλεσκοπικό κοντάκιο τύπου Μ4 των 6 θέσεων.
•Τοποθέτηση αορτήρα τριών σημείων.
40 και πλέον χρόνια σε υπηρεσία
Η προϋπηρεσία του G3 στις Ένοπλες Δυνάμεις μετράει ήδη τέσσερις δεκαετίες. Το 1977 το Ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Kochγια την κατασκευή του, από την τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων.
Οι στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να εξοπλίζονται με G3 από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. οπότε αυτά διανεμήθηκαν σχεδόν σε όλα τα στρατόπεδα. Πρόκειται για ένα όπλο που συνδυάζει δύναμη πυρός ελεύθερου σκοπευτή και ελαφρού πολυβόλου και παράγεται σε πολλές χώρες, ενώ σήμερα το χρησιμοποιούν πάνω από 60 στρατοί.
Όσοι έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι το G3 παράγεται σε δύο «εκδόσεις». Η πρώτη είναι το G3Α3 (με το πλαστικό κοντάκιο) το οποίο φέρουν οι στρατιώτες. Η δεύτερη είναι το G3Α4 (με μεταλλικό κοντάκιο), το οποίο φέρουν δόκιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.