Kάποιοι στις ΗΠΑ πρέπει να θεωρούν την Ελλάδα «πολύ δεδομένη» και γι'αυτό με έμμεσο τρόπο ζητούν να στείλουμε μερικά από τα πρώτα έξι υπερπολύτιμα Rafale που παρέλαβε η ΠΑ, για να προστατέψουν τα ΗΑΕ επειδή έχουμε υπογράψει αμυντική συνδρομή!
Αν δεν μπορούμε να στείλουμε Rafale ας στείλουμε Patriot αναφέρει αμερικανικό δημοσίευμα (δηλαδή μία ακόμα συστοιχία εκτός Ελλάδας μαζί με αυτή στην Σαουδική Αραβία)!
Σε ότι αφορά τα Rafale και τους Patriot, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν λόγοι ηθική τάξης (που θα περιγράψουμε αμέσως μετά) για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια ενέργεια, τι θα στείλουμε;
Δύο από τα έξι μας Rafale; Η ΠΑ τι θα χρησιμοποιεί έναντι της ΤΗΚ; Το όποιο πλεονέκτημα πως θα το εκμεταλλευθεί;
Για τους Patriot, το ζήτημα είναι εξίσου σοβαρό. Θα «ξηλωθεί» το ελληνικό σύστημα αεράμυνας;
Αλλά έστω για χάρη της συζήτησης ας πούμε πως μπορούσαμε να προσφέρουμε κάτι στα ΗΑΕ, είναι στην παρούσα φάση δόκιμο;
Αυτό έως ένα βαθμό θα είχε μία λογική, εάν τα ΗΑΕ τον τελευταίο μήνα δεν υπέγραφαν σειρά στρατηγικών συμφωνιών με τον μεγαλύτερο γεωπολιτικό μας αντίπαλο, την Τουρκία.
Συμφωνίες που σίγουρα εμποδίζουν τα ΗΑΕ να μας συνδράμουν αμυντικά σε μία πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, καθώς κανείς δεν «πυροβολεί» τον πελάτη του, τουλάχιστον δεν είθισται στον κόσμο του... Marketing.
Άρα τι νόημα και τι ισχύ έχει η συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τα ΗΑΕ αφού επί της ουσίας το ίδιο το Άμπου Ντάμπι την ακύρωσε.
Πάντως, την συμφωνία αμυντικής συνδρομής δεν την υπέγραψε η Ελλάδα για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με το... Μαλάουϊ.
Ακολουθεί το άρθρο του Forbes που μας ζητάει να καλύψουμε εμείς τα ΗΑΕ έναντι των Χούθι (άραγε θα γράφουν τα ίδια και για εμάς σε μία κρίση με την Τουρκία;), όπως το αναδημοσίευσε ο κυπριακός «Φιλελεύθερος»
Του Paul Iddon
Από τις 17 Ιανουαρίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υφίστανται ένα πρωτόγνωρο μπαράζ επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και drones. ΗΠΑ και Γαλλία έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το Αμπού Ντάμπι ότι υποστηρίζουν στρατιωτικά την κυριαρχία και την ασφάλειά του. Θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους και η Ελλάδα, που υπέγραψε αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ το 2020;
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει μαχητικά stealth F-22 Raptor 5ης γενιάς και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Cole (DDG-67) για να ενισχύσει την άμυνα του Αμπού Ντάμπι έναντι των επιθέσεων που δέχεται. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών και επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) Frank McKenzie επανέλαβε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για υποστήριξη των ΗΑΕ, κατά την επίσκεψή του στη χώρα του Κόλπου.
Αντιστοίχως, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly δήλωσε ότι το Παρίσι θα υποστηρίξει στρατιωτικά τα ΗΑΕ συνδράμοντας στην προστασία του εναέριου χώρου τους. Στις 4 Φεβρουαρίου, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν την ενεργοποίηση μιας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία για "την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών".
Τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στο Άμπου Ντάμπι "θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του στρατού των ΗΑΕ για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους επιθέσεις", τόνισε η Parly.
Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει μικρότερη στρατιωτική ισχύ, μια παρόμοια υποστήριξη εκ μέρους της –κατ’ αναλογία του μεγέθους και των δυνατοτήτων της– θα ήταν οπωσδήποτε ευπρόσδεκτη από τον πλούσιο σύμμαχό της στον Κόλπο.
Ελλάδα και ΗΑΕ υπέγραψαν διμερή αμυντική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2020, στην οποία περιλαμβάνεται Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση που απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της μιας χώρας από τρίτο μέρος.
Τον Αύγουστο του 2020, τα ΗΑΕ ανέπτυξαν έναν μικρό αριθμό μαχητικών F-16 στην Κρήτη, σε μια σαφή κίνηση υποστήριξης προς την Αθήνα κατά την πιο έντονη –σε αέρα και θάλασσα– αντιπαράθεση με την Άγκυρα των τελευταίων δεκαετιών. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά, μια ανταποδοτική πρωτοβουλία από πλευράς Ελλάδας θα ενδυνάμωνε τη νεότευκτη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να στείλει κάποια από τα έξι Rafale που παρέλαβε πρόσφατα από τη Γαλλία – τα πρώτα από τα 24 που παρήγγειλε συνολικά.
Με αυτό τον τρόπο, η Αθήνα αφενός θα έδειχνε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην αμυντική της συμφωνία με το Αμπού Ντάμπι και αφετέρου θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να εκπαιδευτούν οι Έλληνες πιλότοι στο πλευρό των Γάλλων συναδέλφων τους, αποκτώντας ακόμη και εμπειρία μάχης απέναντι σε drones, πολύτιμη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη δραστηριότητα τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Εντούτοις, η αποστολή Rafale μοιάζει εξαιρετικά απίθανο σενάριο, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά φοβάται πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό θα μπορούσε να εκληφθεί ή χαρακτηριστεί ως μη αμυντικού χαρακτήρα κίνηση.
Έτσι, η Αθήνα είναι πιο πιθανό να στείλει μία ή περισσότερες από τις συστοιχίες πυραύλων MIM-104 Patriot που διαθέτει.
Οι επιθέσεις των σιιτών, φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι με drones και βαλλιστικούς πυραύλους είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το Άμπου Ντάμπι. Όχι όμως και για τη γείτονα και σύμμαχο Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ έχει αντιμετωπίσει τόσες πολλές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Χούθι τα τελευταία χρόνια, ώστε τα αποθέματά του σε πυραύλους αναχαίτισης Patriot να έχουν εξαντληθεί επικίνδυνα.
Η στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει στο παρελθόν η Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία –με την οποία η Αθήνα διατηρεί επίσης στενές σχέσεις– θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως "οδηγός" για το είδος της υποστήριξης που είναι πρόθυμη η ελληνική πλευρά να παρέχει και στα ΗΑΕ.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Patriot στο Βασίλειο, με στόχο να συμβάλει στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από επιθέσεις με drones και πυραύλους.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος περιέγραψε την κίνηση αυτή ως "ένα ακόμα βήμα μπροστά για την Ελλάδα στη συνεργασία της με τις χώρες του Κόλπου, αλλά και ως συνεισφορά στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης".
Την Πυροβολαρχία των αντιαεροπορικών Patriot που αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο στη Σαουδική Αραβία συνόδευε μια αποστολή 120 Ελλήνων που θα παραμείνουν εκεί για "όσο χρειαστεί στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας".
Η Ελλάδα πιθανόν να επιλέξει μια παρόμοια ανάπτυξη δυνάμεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Άλλωστε, η αποστολή των προηγμένων Rafale της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας –τα οποία διαθέτουν δυνατότητα κρούσης σε πολύ μεγάλες αποστάσεις– θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του Ιράν, εξέλιξη που η Αθήνα θα ήθελε να αποφύγει.
Πριν από την αποστολή των Patriot στη Σαουδική Αραβία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τονίσει ότι "οι πύραυλοι δεν είναι επιθετικά όπλα· είναι αμυντικά. Δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο κάποιου".
"Για να είμαι σαφής", είχε προσθέσει. "Η Ελλάδα δεν επιδεικνύει επιθετική ισχύ".
Σύμφωνα με αυτήν τη διακηρυγμένη πολιτική, η ανάπτυξη ελληνικών Patriot στα Εμιράτα είναι πιο πιθανή από την αποστολή Rafale ή έστω F-16.
Παρόλο που τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα αεράμυνας στον κόσμο, μια απτή κίνηση υποστήριξης από τους Έλληνες συμμάχους τους θα μπορούσε να εδραιώσει και ενισχύσει τους όλο και πιο στενούς στρατηγικούς και αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών».
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.