Την αρχή μίας νέας εποχής σηματοδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Οι συνέπειες της νέας εποχής για όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα θα είναι πολυεπίπεδες.
Η εισβολή στην Ουκρανία θα έχει συνέπειες για την ελληνική οικονομία καθώς εκτιμάται ότι περίπου 2,5 έως 3 μονάδες θα είναι η μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης ενώ θα αυξηθεί 2 με 3 μονάδες ο πληθωρισμός. Και αυτά ισχύουν αν η σύγκρουση κρατήσει 2 με 3 εβδομάδες.
Έγκυροι αναλυτές της ελληνικής οικονομίας προβλέπουν ότι η μεγέθυνση, αντί μιας προβλεπόμενης 4-4,5%, θα πέσει στην περιοχή του 1,5% , εξαιτίας των επιπτώσεων στις αγορές των καυσίμων και ορισμένων πρώτων υλών, στην αλυσίδα του τουρισμού, στο κόστος δανεισμού και μιας εύλογης μικρής καθυστέρησης σε επενδυτικά σχέδια.
Ο δε πληθωρισμός, από το 6,2% τον Ιανουάριο ίσως ανέβει στο 8-9% τους επόμενους μήνες καθώς επιβεβαιώνονται τα δυσμενέστερα σενάρια για τις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με το ieidiseis.gr.
Οσον αφορά τα ομόλογα, μειώθηκαν τα επιτόκια των κρατικών στις διεθνείς αγορές.Το επιτόκιο στο ελληνικό 10ετές στο 2,559% και στο γερμανικό στο 0,15%, με το σπρεντ στις 2,409 μονάδες έναντι 1,66 μονάδων στις 31 Ιανουαρίου και 1,13 μονάδες αρχές Σεπτεμβρίου. Οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από τις ραγδαίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο ωθούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσει την προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων της.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών, επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο αύξησης των επιτοκίων και τη συνέχιση των αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.