0
Δεκαεννέα ημέρες απομένουν μέχρις ότου μετατραπεί ο ουρανός του Αιγαίου, εφόσον τα απαιτήσουν ποτέ οι συνθήκες, σε «no fly zone» για τα τουρκικά μαχητικά. 

Δεκαεννέα ημέρες που μοιάζουν ως μαρτύριο της σταγόνας για το τουρκικό Επιτελείο, που καλείται να βρει την λύση απέναντι στο game changer αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα πρώτα οκτώ από τα δώδεκα συνολικά «γεράκια» που εκπαιδεύονται στη Γαλλία, ήδη μυήθηκαν στα μυστικά του game changer πυραύλου METEOR, αριθμός από τους οποίους, σύμφωνα και με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα φτάσουν στην Τανάγρα μαζί με τα πρώτα έξι RAFALE F3R μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Είναι ο πύραυλος με την ταχύτητα των 4 mach που όχι απλώς αναβαθμίζει τις δυνατότητες εμπλοκής αλλά δεν επιτρέπει την κυκλοφορία από πολύ μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα αποτελεί το φόβητρο για high value στόχους, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται στα μετόπισθεν.

  • Κατά συνέπεια η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει αντιληφθεί ότι ύστερα από δεκαεννέα ημέρες διαμορφώνονται οι κατάλληλες για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνθήκες, για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην εναέρια μάχη στο διαχρονικό εναέριο Ελληνοτουρκικό μέτωπο. Μπορεί η Άγκυρα να έχει αναπτύξει και να έχει κάνει δοκιμές σε δικά της όπλα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, όμως το γεγονός της απόκτησης των METEOR από την Αθήνα, δημιουργεί μια κατάσταση μη αντιμετωπίσιμη για την γείτονα, τους πιλότους της, τ’ αεροσκάφη τους.

Η χώρα μας και η Πολεμική Αεροπορία μπήκε στο κλειστό «λόμπι» των χρηστών των METEOR, τα κράτη δηλαδή που είναι μέλη της κοινοπραξίας που ανέπτυξαν αυτό τον ξεχωριστό πύραυλο.

Σ’ ότι αφορά την εμβέλειά του, τα πραγματικά δεδομένα τα γνωρίζουν αυτοί που πετούν με τα μαχητικά που φέρουν τον πύραυλο, αν και δημοσιεύσεις κάνουν λόγο για αποστάσεις από 120 χλμ ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν πως αγγίζει το βεληνεκές του ακόμη και τα 250 χλμ.

Και αν ο METEOR φτάσει στα 60 χλμ από τον στόχο του, τότε επιβιωσιμότητα δεν υπάρχει. Ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατο ενημερωτικό Σουηδικής εταιρείας που μετέχει στην κοινοπραξία των χωρών ανάπτυξης του πυραύλου, το προωθητικό σύστημά του και το ενεργό radar, τον κάνουν ικανό να εξουδετερώσει στόχο σε απόσταση άνω των 170 χλμ.

Με αυτά τα δεδομένα περιγράφουν οι ίδιοι οι ιπτάμενοι της Τανάγρας, πως σχεδόν από το μέσο τ’ ουρανού του Αιγαίου, τα Rafale F3R δύναται να καταρρίψουν ένα εχθρικό αεροσκάφος, πολύ πριν αυτό εισβάλλει εντός του FIR Αθηνών ή στον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Αναζητούν αντίμετρα απέναντι στην αεροπορική υπεροχή

Ο METEOR και οι ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες των RAFALE F3R έχουν τρομοκρατήσει το τουρκικό Επιτελείο που αναζητά, πρώτον την εκμάθηση των μυστικών των αεροσκαφών 4,5 γενιάς που αποκτά η Ελλάδα και δεύτερον πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της «απειλής» γι’ αυτούς.

Και αυτό γίνεται διότι μπορεί η Ελλάδα πάντοτε να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να αναζητά διαρκώς τους τρόπους ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, αλλά από την άλλη πλευρά δεν δέχεται τις απειλές κι ότι άλλο κάνει στο πεδίο η Τουρκία ώστε ν’ αμφισβητήσει την Εθνική κυριαρχία.

  • Η Άγκυρα άλλωστε έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί η γείτονά της να ισχυροποιείται αμυντικά, καθώς μπορεί με αυτό τον τρόπο να υπερασπίζεται πολύ πιο αποτελεσματικά όλα εκείνα που διεκδικεί η ίδια. Η διάρκεια της προκλητικής ρητορικής των τελευταίων ωρών από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Χουλουσί Ακάρ μαρτυρούν το ποιος αναζητά της ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Παράλληλα η σύναψη της αμυντικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Κατάρ που διαθέτει RAFALE, ήταν το πρώτο και βασικό βήμα της γείτονος ώστε να μάθουν οι Τούρκοι αεροπόροι, τι κομίζει το νέο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, απέναντι από τα τουρκικά F-16.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top