0
Σε μια από τις πολλές θεωρίες για την ύπαρξη του ανθρώπου και του πλανήτη Γη ως μοναδικού που φιλοξενεί ζωή, ο Elon Musk είχε υποστηρίξει ότι είμαστε μέρος μιας προσομοίωσης. Κι αν αυτή η προσομοίωση μας δίνει τώρα τα σημάδια για το πολυσύμπαν της;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναπτύσσεται στο σινεμά η έννοια του πολυσύμπαντος μέσω της Marvel. Στο επερχόμενο Spider-Man θα το δούμε στην πιο πολύπλοκη μορφή του. Αν λοιπόν αυτός είναι ο τρόπος μιας άλλης δύναμης, από άλλη πραγματικότητα, ίσως ανώτερη της δικής μας, να μας κάνει νεύμα για την επιβεβαίωση των υποθέσεων μας;

Ο καθηγητής Φυσικής Σωματιδίων και Κοσμολογίας, κ. Δημήτρης Νανόπουλος, εις εκ των επιφανέστερων του κλάδου του και των επιστημών εν γένει σε όλοκληρο τον κόσμο, έδωσε ομιλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και εκεί όχι απλώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για το πολυσύμπαν, αλλά εξέφρασε την διαρκώς αυξανόμενη πίστη του πως υπάρχει.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν πραγματικότητες που ο αριθμός τους είναι 10 εις την 500η, με κάθε μία να έχει διαφορετικούς νόμους. Για παράδειγμα, στη δική μας πραγματικότητα υπάρχουν τρεις+μία διαστάσεις: μήκος, πλάτος, ύψος και φυσικά ο χρόνος, ενώ για κάποιους ο χώρος είναι μια αυτόνομη διάσταση. Σε ένα άλλο τμήμα του πολυσύμπαντος, μπορεί να μην υπάρχει μήκος αλλά κάτι άλλο.

Συνολικά, κάθε τμήμα από το πολυσύμπαν μπορεί να έχει έναν συνδυασμό από 10 ή 11 διαστάσεις, τις οποίες το ανθρώπινο μυαλό, τουλάχιστον σε αυτή την πραγματικότητα, θα διαλυόταν αν μπορούσε να τις αντιληφθεί.

Το πολυσύμπαν έχει ως βασικό στοιχείο τη βαρύτητα

Ο κ. Νανόπουλος ελπίζει πως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) θα μπορέσει να τον βοηθήσει να αποδείξει την θεωρία που προωθεί σθεναρά πως το κοινό στοιχείο σε κάθε σύμπαν στο πολυσύμπαν, είναι η βαρύτητα. Και κάθε ένα σύμπαν γεννάται από άλλο.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποτε αντιλαμβανόμασταν πως γίνεται αυτό, θα μπορούσαμε να παράξουμε υπολογιστικά ένα νέο σύμπαν. Κι αν συμβεί αυτό, τότε δεν αποκλείεται εμείς οι ίδιοι που θα το παράξουμε, να φτάσουμε στη γνώση πως είμαστε εμείς ένα υπολογιστικά παραχθέν σύμπαν.


Εκείνο που διευρύνει τις πιθανότητες και κάνει ακόμα πιο δυσνόητο για τον ανθρώπινο νου το πολυσύμπαν, είναι το ενδεχόμενο το κάθε σύμπαν να μην έχει μια ευκαιρία για ζωή, αλλά να έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν και να υπάρξει ξανά στο μέλλον. Άρα να υπάρχει μια επαναληπτικότητα σε ένα αξεπέραστο σύμπαν.

Ο άνθρωπος έχει ανακαλύψει τόσα πολλά, έχει τηλεσκόπια όπως το Hubble που φτάνουν το βλέμμα του στα 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αλλά και πάλι δεν έχει ανακαλύψει πάνω από το 4.9% του σύμπαντος του, με το 26.8% να είναι σκοτεινή ύλη και το 68.3% σκοτεινή ενέργεια. Η σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος, ενώ η σκοτεινή ύλη αυτή που επιβραδύνει.

Το σύμπαν μας έχει διάμετρο 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός και εσωκλείει από 100 ως 200 δισεκατομμύρια γαλαξίας, μεταξύ των οποίων και τον δικό μας, τον Milky Way, με άλλους γνωστούς να είναι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, του Κενταύρου, ο Σομπρέρο, το Μεγάλο και το Μικρό Μαγγελανικό Νέφος κ.α. Κάθε ένας γαλαξίας, εικάζεται πως έχει επίσης 100-200 δισ. πλανήτες.

Η Γη θα καταστραφεί κάποια στιγμή, αναπόφευκτα
Για τον θάνατο του Ήλιου, που υπολογίζεται σε 1 δισ. χρόνια, όταν θα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο διαστολής που θα εκραγεί – πρώτα όμως, στα 500 εκατομμύρια χρόνια κάθε μορφή ζωής θα έχει εξαφανιστεί – ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως όντως θα «σβήσει» κάποτε, αλλά το σύμπαν μας δε θα πεθάνει και μπορεί να απορροφηθεί από ένα άλλο σύμπαν-φυσαλίδα που βρίσκεται στο πολυσύμπαν.


Για τον λόγο αυτό απορρίπτει και την περίφημη Ανθρωπική ή Ανθρωπολογική Αρχή, η οποία υποστηρίζει ότι όλα έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ο πλανήτης Γη ήρθε σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να εμφανιστεί το ανθρώπινο είδος και να τα παρατηρήσει όλα αυτά. «Καρφάκι δεν του καίγεται του σύμπαντος για εμάς».

Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, τότε η Γη, όσο κι αν το προσπαθούμε κάθε φορά, θα φτάσει στο τέρμα της διαδρομής της και θα καταστραφεί, οπότε κρίνεται ως αναγκαία η προσπάθεια μετοίκησης σε άλλο πλανήτη.

Αν η θεωρία για το πολυσύμπαν επιβεβαιωθεί κάποτε – κάτι που μπορεί να συμβεί σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια – θα μπει ένα τέλος στην τελεολογία που ρυθμίζει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων ως το τέλος του αιώνα, είναι ένα στοιχείο που θα βοηθήσει την επιστήμη να φτάσει πιο κοντά και θα προσφέρει ένα έξτρα έδαφος για να υπερβεί ο άνθρωπος τον πεπερασμένο ως σήμερα νου του.

Για όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμη η διαδικασία πειραμάτων στο CERN για την επιβεβαίωση της υπερσυμμετρίας. Οποιαδήποτε αποτυχία ως προς αυτό, θα φέρει την επιστήμη της Φυσικής σε ένα τέλμα και θα πρέπει να αναζητηθεί το σημείο που επιλέχθηκε ο λάθος δρόμος.

Αν το πολυσύμπαν ισχύει όντως, ελπίζουμε να μην έχουν και τα άλλα σύμπαντα Θεματοφύλακες και Αυτόχθονες γιατί αν γίνει καμιά στραβή, θα μαζευτούν και οι ξέμπαρκοι Θεματοφύλακες στα μέρη μας. Κι άντε μετά να τους σταματήσεις…


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top