0
Πυρετώδεις προετοιμασίες καταγράφονται αυτές τις ημέρες στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας καθώς αναμένεται στις 19 Ιανουαρίου να αφιχθούν τα πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale που παρήγγειλε η χώρα μας. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρώτα θα αφιχθεί στην Ελλάδα μέρος των οπλικών τους συστημάτων και μετά τα ίδια τα αεροσκάφη. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αρχίσουν να έρχονται τα όπλα που θα κουμπώσουν στα αεροσκάφη και πως τα ίδια τα Rafale δεν θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση με όλο τον εξοπλισμό τους κατά την τελετή παραλαβής.

Ο τρόπος χειρισμού των οπλικών συστημάτων κοινοποιήθηκε στους Έλληνες πιλότους από τους Γάλλους συναδέλφους τους στην αεροπορική βάση του Μερινιάκ όπου μετέβησαν οι δικοί μας χειριστές προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά του δικινητήριου αεροσκάφους.

Θυμίζουμε ότι τα Rafale έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το ανθρώπινο μάτι στο οπτικό του πεδίο και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

Διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων καθιστώντας το ένα ιπτάμενο οπλοστάσιο. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές επίσης εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ. Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top