0
Στοιχεία για την συμπληρωματική προμήθεια των έξι μαχητικών Rafale F3R για την Πολεμική Αεροπορία. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα έξι πρόσθετα καινούρια Rafale διαμόρφωσης F3-R που θα προμηθευτεί η Ελλάδα για την Πολεμική Αεροπορία θα είναι τέσσερα μονοθέσια -C και δύο διθέσια -Β. Η εν λόγω αγορά που ουσιαστικά θα αποτελέσει επέκταση της προηγούμενης των 12 μεταχειρισμένων και έξι καινούριων του Ιανουαρίου (25) του 2021, θα κατατεθεί προς έγκριση, μαζί με τις Belh@rra FDI HN και τις τορπίλες DM2A4 των υποβρυχίων Type 214 και του μοναδικού “Ωκεανός” την επόμενη εβδομάδα, στη Βουλή των Ελλήνων και το ύψος της θα ανέλθει σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατά προσέγγιση.

Τα καινούρια έξι μαχητικά αεροσκάφη θα αγοραστούν στην ίδια τιμή με τα έξι καινούρια της προγενέστερης παραγγελίας. Δηλαδή 530 εκατομμύρια ευρώ. 540 εκατομμύρια ευρώ υπενθυμίζουμε ότι κόστισαν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale F3-R, με βάσητη σύμβαση του Ιανουαρίου του 2021.

Στο ποσό της νέας συμπληρωματικής προμήθειας, περιλαμβάνονται επίσης πρόσθετοι φορείς ανάρτησης όπλων, πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου (υπερηχητικές και υποηχητικές μεγάλης χωρητικότητας 2000+ λίτρων), πρόσθετα συστήματα απεικόνισης στοχοποίησης επί κάσκας Targo II της Elbit Systems, επαύξηση ανταλλακτικών αρχικής υποστήριξης, επιπρόσθετος επίγειος εξοπλισμός επανεξυπηρέτησης και φόρτωσης όπλων, βιβλιογραφία και συστήματα σχεδίασης αποστολής.

Επίσης, η εν συνεχεία υποστήριξη (FOS – Follow On Support) πέρα από το ότι θα περιλαμβάνει τα πρόσθετα μαχητικά θα επεκταθεί χρονικά, οπότε σε σχέση με αυτή της προηγούμενης σύμβασης θα καλύπτει μεγαλύτερο βάθος χρόνου και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το ότι στην αγορά των έξι πρόσθετων αεροσκαφών, θα περιλαμβάνονται και πρόσθετα όπλα.

Η Πολεμική Αεροπορία, έχει καταλήξει στην αξιοποίηση του Rafale στους κατεξοχήν υποστρατηγικούς ρόλους της προσβολής επίγειων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις με μεγάλη ακρίβεια με τους SCALP-EG, αλλά και στη ναυτική κρούση (προσβολή μονάδων επιφανείας…) με τους αναβαθμισμένους αερομεταφερόμενους AM-39 Exocet, διατηρώντας όμως ως πρωτεύοντα ρόλο την αεροπορική υπεροχή μέσω της αξιοποίησης του μεγάλης ακτίνας πυραύλου αέρος – αέρος METEOR, στα πρόσθετα όπλα που θα αποκτηθούν δεν θα περιλαμβάνεται και πάλι το τακτικό αλλά μοναδικών χαρακτηριστικών AASM.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πρόσθετα όπλα (κόστος περί τα 200 εκατ. ευρώ) θα περιλαμβάνονται επιπλέον Exocet AM-39 και METEOR, μαζί με προπαραγγελία του νέας γενιάς MICA NG, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία στη Γαλλική Αεροπορίας εντός του 2025. Υπενθυμίζεται ότι η νέα έκδοση του MICA που επίσης θα παράγεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις (ηλεκτρομαγνητικής – ΕΜ – και παθητικής μέσω κεφαλής αναζήτησης υπέρυθρης ακτινοβολίας – IR – καθοδήγησης), θα είναι συμβατή όχι μόνο με όλες τις εκδόσεις και διαμορφώσεις του Rafale, αλλά και με τα Mirage 2000-5Mk.2.

Δημοσιεύουμε την πληροφορία αυτή (ιδίως για τους MICA NG) με πάσα επιφύλαξη, δεδομένου ότι ΔΕΝ έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από καμία πλευρά. Η ουσία είναι ότι η προσθήκη και αυτού του πυραύλου αέρος – αέρος στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητές της στην εναέρια μάχη πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) με συγκριτικά σημαντικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον METEOR. Και δεν θα καλύψει μόνο τα Rafale…

Τέλος, θα περιμένουμε τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων κόστους της νέας συμπληρωματικής προμήθειας των έξι μαχητικών Rafale F3-R, για να δούμε το πραγματικό συνολικό τίμημα όχι μόνο της απόκτησης του νέου τύπου μαχητικού και του πυραύλου METEOR αλλά της ολικής επανενεργοποίησης και των 24 Mirage 2000-5Mk.2 και των όπλων τους (Exocet AM-39, SCALP-EG, MICA EM/IR). Με το όλο πακέτο να διαμορφώνεται σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ κατά προσέγγιση, περιλαμβάνοντας και FOS και για τους δύο γαλλικούς τύπους και τα όπλα τους, θα αξιοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης στο εγγύς μέλλον και για την ενδεχόμενη προμήθεια μαχητικών 5ης γενιάς F-35A από τη χώρα μας…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top