0
Ήταν εκείνη που για 10 ολόκληρα χρόνια ήταν υπεύθυνη για την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε θέματα Αστυνομίας. 

Εκείνη που καθημερινά έπρεπε να απαντήσει στα δεκάδες τηλεφωνήματα δημοσιογράφων που ζητούσαν εναγωνίως μία πληροφορία για κάθε τι που "έσκαγε". Κρατώντας πάντα τις ισορροπίες, έκανε τη δουλειά της ως όφειλε.

Η Αστυνόμος Α' Ελένη Παπαθανασίου, ήταν εκείνη που έστησε - ουσιαστικά μόνη της -  το 2011 το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Φέτος τον Σεπτέμβριο ο επαγγελματικός κύκλος στο Γραφείο της ΓΕΠΑΔ Κρήτης ολοκληρώθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της ως Διοικητής στην Τροχαία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Η Ελένη Παπαθανασίου που στο παρελθόν έχει υπηρετήσει στην Τροχαία Χανίων και από τη θέση της επικεφαλής της υπηρεσίας, είναι η πρώτη γυναίκα Διοικητής Τροχαίας ΒΟΑΚ, παίρνοντας τη θέση ενός άλλου αξιόλογου Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, του Χρήστου Παπαδάκη που πλέον υπηρετεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου. 

Η επικεφαλής της Τροχαίας του ΒΟΑΚ, μιλώντας στο ekriti  - για πρώτη φορά δημόσια από όταν ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα - περιγράφει το μεταβατικό στάδιο από το Γραφείο Ενημέρωσης των Δημοσιογράφων στη νέα της θέση, αλλά και για το πως είναι να είσαι προϊστάμενος σε μία υπηρεσία που υπηρετούν δεκάδες άνδρες. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ι. Παπαδάκη

Μετά από 10 χρόνια ως Προϊσταμένη στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΕΠΑΔ Κρήτης, τώρα ως Διοικητής στο Τμήμα Τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Πως ήταν η  μετάβαση από τη μία θέση στην άλλη με δεδομένο βέβαια ότι έχετε υπάρξει ξανά επικεφαλής στο Τμήμα  Τροχαίας Χανίων.

Τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Δέκα χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων ιδρύθηκε τον Ιούνιο 2011. Ήταν μία καινοτομία, ένα αντικείμενο ξένο προς εμένα, που απαιτούσε χρόνο, υπομονή και επιμονή για να εδραιωθεί και να καθιερωθεί, με τις όποιες δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Τώρα όσον αφορά τη μετάβαση μου από Εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ως Διοικητής στο Τμήμα Τροχαίας του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, είναι δεδομένο ότι πάντα σε μία αλλαγή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος προσαρμοστικότητας, όμως το συγκεκριμένο αντικείμενο για εμένα ήταν γνώριμο λόγω του ότι είχα υπηρετήσει στο Τμήμα Τροχαίας Χανίων ως Διοικητής. 

Ποια ήταν η δυσκολότερη υπόθεση που είχατε να διαχειριστείτε επικοινωνιακά στα 10 χρόνια υπηρεσίας στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων; Υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό που μπορείτε να μας πείτε;

Υπήρχαν πολλές υποθέσεις που η επικοινωνιακή τους διαχείριση είχε σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Δεκάδες τα παραδείγματα, όμως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Ανατρέχοντας στο παρελθόν θεωρώ πως η υπόθεση της Αμερικανίδας Βιολόγου Suzanne Eaton, τον Ιούλιο 2019 ήταν (αν όχι η δυσκολότερη) μία από τις πιο κρίσιμες υποθέσεις. Τα φώτα της δημοσιότητας είχαν στραφεί όλα στην Κρήτη, αμέτρητα δημοσιεύματα, αμέτρητα τηλέφωνα τα οποία  δεν είχαν παραμείνει στο πλαίσιο της Ελληνικής Επικράτειας αλλά είχαν επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ελληνικός και ξένος τύπος είχαν επικεντρωθεί για πολλές ημέρες στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Άπειρες πληροφορίες που έπρεπε  είτε να επιβεβαιώνουν την  είδηση είτε να διαψεύδουν μια ανυπόστατη πληροφορία. Η εξιχνίαση του εγκλήματος αυτού ήταν μεγάλη επιτυχία για την τοπική Ελληνική Αστυνομία. 

Πρώτη γυναίκα διοικητής ΒΟΑΚ. Με δεδομένο ότι έχουμε συνηθίσει άνδρες -τουλάχιστον στις περισσότερες- να έχουν θέση προϊσταμένου στις υπηρεσίες θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό αποτέλεσε ιδιαιτερότητα για την συνεργασία σας με τους υφισταμένους συναδέλφους σας, πόσο μάλλον για τους άνδρες.

Οι γυναίκες στο Αστυνομικό Σώμα χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, την εκπαίδευση, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό που φέρουν.  Για το λόγο αυτό  μπορούν  να αναλάβουν ίσες θέσεις διοίκησης με τους άντρες αστυνομικούς. Η συνεργασία και η ευγένεια είναι δεδομένη με το προσωπικό είτε η διοίκηση ασκείται από άντρα είτε από γυναίκα. Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια ιδιαιτερότητα, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, επαγγελματική συμπεριφορά και αναπτύσσονται μηχανισμοί που έχουν κοινό στόχο και σκοπό «την  ασφάλεια στο οδικό δίκτυο. 

ΒΟΑΚ ένας δρόμος επικίνδυνος θα έλεγε κανείς τουλάχιστον σε πολλά σημεία. Ποιο θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα εκείνοι που μας ακούν.

Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τα οποία έχουν αναφερθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Αυτό που θα ήθελα όμως να τονίσω, είναι ότι επικίνδυνα σημεία ή όχι, οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας και στους άλλους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, να οδηγούμε με σύνεση και ασφάλεια. Χρειάζεται να αλλάξει η παιδεία μας, η νοοτροπία μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η  κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί, είναι οδική συμπεριφορά με ρίσκο κινδύνου.  Ας γίνει προτεραιότητα στη ζωή μας η ασφάλεια μας!

ΠΗΓΗ: ekriti.gr

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top