Τα γαλλικά μαχητικά Dassault Rafale έχουν πρωταγωνιστήσει τον τελευταίο χρόνο στις διεθνείς αγορές, με πολλές χώρες να προτιμούν τα αεροσκάφη 4++ γενιάς, όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Αίγυπτος, ενώ υπάρχουν «φήμες» ότι και άλλες χώρες είναι κοντά στην απόκτησή τους, όπως η Ινδονησία, κάτι που η Γαλλία έχει αντιληφθεί και είναι αποφασισμένη να επενδύσει σε αυτό.
Ο Υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Frédéric Parisot προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις, όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Zone Militaire, λέγοντας ότι η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation θα είναι έτοιμη να αναπτύξει την έκδοση F5 για τα Rafale, τα οποία θα διαθέτουν έναν εντυπωσιακό αριθμό νέων δυνατοτήτων και προηγμένων τεχνολογιών.
Ειδικότερα, ο Γάλλος Αξιωματικός τόνισε πως στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η έκδοση F5 θα επιτρέψει να βελτιωθούν περαιτέρω τα μαχητικά Rafale, με νέους αισθητήρες και εξοπλισμούς, αλλά και με προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και συνεργασίας που θα αυξάνουν την διαλειτουργικότητα, ενώ ακόμα τόνισε ότι τα γαλλικά αεροσκάφη θα πετούν μέχρι την δεκαετία του 2060, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν στο μέλλον νέες εκδόσεις, όπως η έκδοση F6 και F7!!!
Σε έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι το Rafale θα πρέπει στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τα πιο αποτελεσματικά συστήματα άμυνας επιφανείας-αέρος, όπως τα ρωσικά συστήματα S-500 και ισοδύναμα, και να εξελιχθεί σε εξαιρετικά «ανακατεμένα» περιβάλλοντα, τα οποία θα απαιτήσουν τον εξοπλισμό του με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου πλοήγησης, καθώς και πιθανώς μέσα καταστολής αποτελεσματικής αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού.
Έτσι λοιπόν, το πρότυπο F5 της Rafale είναι ήδη αντικείμενο προβληματισμού στα επιτελεία. «Θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε περαιτέρω την ικανότητα πρώτης εισόδου του Rafale, με νέους αισθητήρες και οπλισμό, αλλά και την ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας », δήλωσε σχετικά με αυτό το θέμα ο στρατηγός Frédéric Parisot, υποστράτηγος των ΑΑΕ, σε πρόσφατο ειδικό τεύχος του περιοδικού DSI. «Τα περιγράμματα αυτού του προτύπου δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί», αλλά «σε δεκαπέντε χρόνια, το Rafale θα είναι προικισμένο με έναν εντυπωσιακό αριθμό χωρητικοτήτων, μερικές από τις οποίες δεν φανταζόμαστε ακόμη», πρόσθεσε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Επίσης, ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων, ιδίως όσον αφορά την απαγόρευση και την άρνηση πρόσβασης (A2 / AD), η ανάπτυξη ενός προτύπου F5 για το Rafale θα είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση, ο συντάκτης γνωμοδότησης το κάνει ένα από τα σημεία προσοχής του για το μέλλον της αερομεταφερόμενης συνιστώσας της πυρηνικής αποτροπής.
Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε επίσημα το πρότυπο Rafale F-4, μέσω της ανάθεσης σύμβασης ανάπτυξης στη Dassault Aviation, για ποσό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, μια πρώτη εκστρατεία «επισκόπηση ετοιμότητας για χρήση» (RAU), με στόχο τη δοκιμή των νέων λειτουργιών συλλογικής μάχης με τις οποίες θα είναι εξοπλισμένη αυτή η νέα έκδοση, πραγματοποιήθηκε στο Istres, υπό την ευθύνη του κέντρου εμπειρογνωμοσύνης πτητικών δοκιμών DGA.
Η επικύρωση αυτού του προτύπου F4 έχει προγραμματιστεί για το 2024. Ως υπενθύμιση, το Rafale θα έχει επομένως ενισχυμένη προστασία στον κυβερνοχώρο, ένα ενεργό ραντάρ κεραίας (AESA) RBE2 εξοπλισμένο με νέα χαρακτηριστικά και αυξημένη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, το Rafale Fire Lines Protection and Avoidance System (SPECTRA) και το OSF (optronics του μετωπικού τομέα) θα επωφεληθούν από τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Τέλος, θα ενσωματώσει ένα σκόπευτρο κράνους SCORPION.
Το μαχητικό αεροσκάφος γενιάς ενσωματώθηκε στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2004 και στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία το 2006, ενώ έχει και πολλές διαμορφώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τα επιχειρησιακά κριτήρια του Κλάδου που τα χρησιμοποιεί, ενώ είναι γνωστό ότι μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορους πυραύλους, όπως βλήματα αέρος – αέρος, όπως οι ASRAAM και AMRAAM, αλλά και πύραυλοι cruise όπως οι SCALP, μεταξύ άλλων.
Οι εκδόσεις των Rafale και η Ελλάδα
Αυτή την στιγμή, η Γαλλία προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της πιο προηγμένης έκδοσης του μαχητικού αεροσκάφους Rafale F4, που θα προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης περισσότερων stealth χαρακτηριστικών, ισχυρότερων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων.
Η έκδοση αυτή υποστηρίζεται από την επένδυση ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου στόλου μαχητικών αεροσκαφών Rafale που θα αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου τα παλαιότερα Mirage 2000.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα Rafale στην έκδοση F4 θα διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής για τη συνδεσιμότητα των μαχητικών μέσω προηγμένου λογισμικού και δορυφορικών επικοινωνιών, και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν την ενσωμάτωση μελλοντικών οπλικών και λειτουργικών συστημάτων.
Την ίδια στιγμή, θετικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα των οπλικών συστημάτων, καθώς τα υφιστάμενα μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην έκδοση F3-R πραγματοποίησαν για πρώτη φορά πτήση θέτοντας σε επιχειρησιακή λειτουργία τους πυραύλους Meteor, κάτι που αφορά εμμέσως και την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες την παραλαβή των μαχητικών Rafale, ίδιας διαμόρφωσης.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.