Έχει προκαλέσει ένα μικρό …”συναγερμό” η πληροφορία ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει 40 καινούργια αεροπλάνα F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ταυτόχρονα να προχωρήσει και στην αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών αεροσκαφών, που ήδη διαθέτει, και τα οποία είναι προβληματικά, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ανταλλακτικά οι Τούρκοι.
Σημειώνω ότι η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε από το Πεντάγωνο.
Και τα δύο υπουργεία απάντησαν στην ιστοσελίδα Hellas Journal και στο κανάλι OPEN, ως εξής:
Ως θέμα πολιτικής, το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει και δεν σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις ή μεταφορές αμυντικού στρατιωτικού, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο.
Εικάζουμε όμως, ότι η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία, που απαιτεί χρόνο, αλλά και χρήματα. Άρα δεν έχει τύχη και γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους…
Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.
Σημείωσε σχετικά:
Μόλις έγινε γνωστή η πληροφορία, κινητοποιήθηκαν διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες, ενώ ενημερώθηκαν αμέσως οι Αμερικανοί νομοθέτες που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, δηλαδή της αγοράς πολεμικού υλικού, στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την αρχή το βασικό ερώτημα που ετέθη, δεν ήταν αν θα πετύχει η Τουρκία να γίνει δεκτή η όποια πρόταση της από την αμερικανική κυβέρνηση -διότι δεν έχει καμία τύχη- αλλά γιατί έκανε την πρόταση, γνωρίζοντας ότι ήδη βρίσκεται κάτω από κυρώσεις του νόμου CAATSA.
Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι ακόμα και αν η τουρκική πρόταση γινόταν δεκτή από την κατασκευάστρια εταιρεία και από την αμερικανική κυβέρνηση, σίγουρα θα απορριπτόταν από το Κογκρέσο. Πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Ο γερουσιαστής προτίθεται να θέσει τόσες προϋποθέσεις, σε σημείο που η Τουρκία θα αναγκαστεί να αποσύρει οποιαδήποτε πρόταση για αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού. Το πλέον πιθανό, είναι ότι ο κ. Μενέντεζ θα την σταματήσει προβάλλοντας την εμπρηστική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Αρμενία.
Φαίνεται ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να επιχειρήσει να αγοράσει καινούργια αμερικανικά μαχητικά, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αρθούν οι κυρώσεις, που της επιβλήθηκαν λόγω της αγοράς των S-400. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ακόμα και αν το επιθυμούσε η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν.
Υπάρχει και η άλλη «ανάγνωση»: Ότι η Τουρκία θέλει να στείλει μηνύματα προς την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, με την πρόθεση της να αγοράσει αμερικανικό υλικό.
Προς τους Αμερικανούς ο Ερντογάν λέει ότι αναγκάζεται να αγοράσει ρωσικό πολεμικό υλικό, διότι του αρνούνται αμερικανικά όπλα.
Και προς τους Ρώσους στέλνει το μήνυμα μίας αδιευκρίνιστης προς το παρόν πρόθεσης για να επανέλθει στο δυτικό μαντρί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν ισχύει. Ο Ερντογάν παραμένει ένας ιδεολογικά αντιαμερικανός.
Οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναμένουν ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέα στρατηγική συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα κάνει δηλαδή ένα ακόμα βήμα απεξάρτησης από την Αμερική.
Αλλά, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο. Πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα συνέλθει ο Ερντογάν και θα γίνει ένας καλός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου…
Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.