0
«Η χώρα δε θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους», αυτό διαμηνύει συνεχώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «στοχοποιώντας» με αυτό το τρόπο τους μισούς περίπου Έλληνες για τη πιθανή (νέα) καταστροφή που θα έρθει στη χώρα, λόγω την λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης του. 

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως δεν θα ξανά υπάρξει ολικό lockdown, παρόλα αυτά τον τελευταίο 1,5 χρόνο υποσχέθηκε πολλά και δεν τήρησε τίποτα, από το «εμβολιαστείτε για να πάρετε πίσω την ελευθερία σας», από το «από Σεπτέμβρη πετάμε τις μάσκες», από το «τείχος ανοσίας στο 70%», από το «οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» και πάρα πολλά ακόμη που ακούστηκαν τους προηγούμενους μήνες. 

Τελευταία λοιπόν υπόσχεση είναι πως όλα τα νέα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους και γι' αυτό ανακοίνωσε μέτρα Απαρτχάιντ. Παρόλα αυτά οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι. Παρά τις απαγορεύσεις σε ανεμβολίαστους και τον εμβολιασμό περίπου 6 εκατ. πολιτών τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι και οι νοσηλείες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 

Είναι πραγματικοί αριθμοί; Είναι αριθμοί «μαγειρεμένοι» από τον ΕΟΔΥ; Άγνωστο! Το μόνο βέβαιο είναι πως τις τελευταίες ημέρες οι «ειδικοί» προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο lockdown, το οποίο δύσκολα θα αποφευχθεί, ίσως βέβαια να είναι λιγότερο αυστηρό από αυτό που ζήσαμε πέρσι. 

Και φυσικά για το lockdown δεν θα φταίει η κυβέρνηση που εδώ και 1,5 χρόνο το μόνο που κάνει είναι να επιβάλει lockdown και να κατηγορεί τους πολίτες, αλλά οι ανεμβολίαστοι, ακόμα και εάν η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να κάνουν 1 ή 2 rapid test την εβδομάδα. 

Μέλη της επιτροπής εκπέμπουν S.O.S. για τον κρίσιμο Σεπτέμβριο, καθώς θα έχει πλέον ολοκληρωθεί η επιστροφή όσων είχαν φύγει διακοπές και παράλληλα θα ανοίξουν τα σχολεία, δύο δεδομένα που αυξάνουν τον κίνδυνο της μετάδοσης της νόσου, καθώς δεν έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς και ούτε πρόκειται να χτιστεί ποτέ με τα συγκεκριμένα εμβόλια. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι -παρά το γεγονός πως υπάρχουν τα εμβόλια του κορωνοϊού- φέτος έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και διασωληνωμένους, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αυξηθεί επικίνδυνα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, δεν αποκλείεται οι λοιμωξιολόγοι να αναγκαστούν να εισηγηθούν οριζόντιο lockdown, καθώς θα είναι ο μοναδικός τρόπος να… φρενάρουν την ασφυκτική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία φτάνει στο 68%. Ειδικότερα, στην Αττική είναι 67%, στη Θεσσαλονίκη 71,2% και στην Κρήτη 79,5%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Κυριακής (29.08.2021), οι διασωληνωμένοι είναι 334 (58.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 2.962 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή +1.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 270 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

«Ακροβατούμε σε τεντωμένο σκοινί»

Μιλώντας στο κέντρικο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Αργύρης Τζουβελέκης, Διευθυντής κλινικής covid του Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε πως βρισκόμαστε στην αρχή της τέταρτης επιδημικής έξαρσης.

«Βρισκόμαστε στους πρόποδες ενός βουνού. Η τέταρτη επιδημική έξαρση βρίσκεται στην αρχή της. Υπάρχει σταδιακή αύξηση διασωληνωμένων και νοσηλειών. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα αλλά αυτό το οφείλουμε έστω και σε αυτό το 56% της εμβολιαστικής κάλυψης». 

«Περιμένουμε κλιμάκωση με 8.000 κρούσματα τη μέρα»

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε κλιμάκωση της πανδημίας. Οπως σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας και περιμένουμε να πάμε παραπάνω.

«Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ανέφερε ακόμα ότι σημειώνεται αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ενώ παρουσιάζεται σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει δυστυχώς από την επόμενη εβδομάδα.




loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top