0
Παρέλαση με το νέο εθνικό τυφέκιο φιλοδοξούν να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την 25η Μαρτίου του 2022 καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η επιλογή του νέου όπλου που θα αντικαταστήσει το G3, που έχουν γνωρίσει λίγο έως πολλοί όλοι όσοι παρουσιάστηκαν στον στρατό τα τελευταία 44 χρόνια.

Οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τις συνολικά 15 αρχικές προτάσεις που αξιολογήθηκαν, έχουν καταλήξει σε 6 οι οποίες θα επαναξιολογηθούν βάσει των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί ώστε να ικανοποιούνταν όλες οι απαιτήσεις και τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τελικού όπλου θα διαδραματίσουν τρία κριτήρια. Καταρχάς η αξιοπιστία του στο πεδίο της μάχης και ακολούθως η άδεια παραγωγής του και ο βαθμός συνεργασίας από τη χώρα που θα επιλεγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική επιλογή θα γίνει μεταξύ έξι τυφεκίων, ήτοι αυτού της αξιόπιστης αμερικανικής εταιρείας Sig Sauer, της γερμανικής Heckler und Koch που έχει άλλωστε σχεδιάσει τα G3, της γνωστής ιταλικής Beretta, της ισραηλινής IWI που έχει το εξίσου καλό τυφέκιο Tavor, της βελγικής Fabrique National που διαθέτει το Scar το οποίο χρησιμοποιούν κι άλλες χώρες και της τσεχικής εταιρείας Ceska Zbrojovka που έχει το Bren.

Το εθνικό τυφέκιο που θα επιλεγεί, αναμένεται να παραμείνει στο στράτευμα για τουλάχιστον τρεις με τέσσερις δεκαετίες, άρα τα κριτήρια της επιλογής θα είναι πολύ αυστηρά, ενώ την όλη διαδικασία Την διαδικασία τρέχει εδώ και καιρό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που γνωρίζει καλά από όπλα ως πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η κατασκευή του νέου τυφεκίου θα γίνει στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, σε συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και πως η χώρα μας θα έχει το δικαίωμα μεταπωλησής του. Στη συμφωνία που θα υπογραφεί με την εταιρεία που θα επιλεγεί, θα υπάρχει επίσης όρος για την αναβάθμιση των περίπου 180.000 τυφεκίων G3 που διαθέτουμε σήμερα, ώστε να τα πουλήσουμε σε τρίτες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Το τυφέκιο εφόδου G-3 με διαμέτρημα 7,62 χιλιοστά που θα αποσυρθεί, μπήκε στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ωστόσο ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι τα περισσότερα κομμάτια που έχουμε στις αποθήκες, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η έλευσή του στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε το 1977 όταν το ελληνικό Δημόσιο υπέγραψε σύμβαση με τη δυτικογερμανική εταιρεία Heckler und Koch για την κατασκευή του και οι στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να εξοπλίζονται με αυτά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top