0
Θέμα χρόνου αποτελεί η λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού «ομάδων υψηλού κινδύνου» ως προς την μετάδοση του κορωνοϊού για το Μέγαρο Μαξίμου, με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη να τοποθετεί τις επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. 

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς έχει ήδη λάβει τη σχετική εισήγηση από την Επιτροπή Βιοηθικής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τη στιγμή που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αναμένεται να συνδυαστεί με τα ψηφιακά εργαλεία ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Πρώτα η Υγεία

Στην κορυφή της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας, δηλαδή:

- γιατροί

- νοσηλευτικό προσωπικό

- διοικητικό προσωπικό, καθώς και

- όλοι όσοι στελεχώνουν δομές υγείας ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για το τελευταίο από τα τρία στάδια που προτείνει η Επιτροπή Βιοηθικής σε μια «κλιμακούμενη πρωτοβουλία», απαντώντας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στάδιο το οποίο περιλαμβάνει «πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού».

Η καταφυγή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό -σε πρώτη φάση για το προσωπικό του κλάδου της Υγείας- υπαγορεύεται από τα ίδια τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα κατέγραψε τις τελευταίες μέρες επιβάρυνση» εξήγησε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, με τη μετάλλαξη Δέλτα να «θερίζει» τις νεαρές ηλικίες (15-24 ετών), όπου η θετικότητα ανέρχεται στο 66%. Στο πλαίσιο αυτό, «για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία» επανέλαβε η κ. Πελώνη, με την κυβέρνηση να εξετάζει σε δεύτερο χρόνο την περαιτέρω διεύρυνση της λίστας υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Έπονται τα ΑΕΙ

Σε δεύτερο χρόνο -και αφού ανοίξει η σχετική συζήτηση- δεν αποκλείεται να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός:

- στα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις,

- τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

- τους αθλητές,

- αλλά και την εκπαίδευση.

Ειδικά για την τελευταία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» τις πολύ νεαρές ηλικίες, σε συνδυασμό με την έντονη κοινωνική κινητικότητά τους, ρίχνοντας τον πανελλαδικό μέσο όρο των κρουσμάτων στα 27 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, «αυτό αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια (σ.σ. με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα) δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν μπορούμε να πάμε σε λογική κλειστών σχολείων και Πανεπιστημίων, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας πως «κλειστή εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεκτή».

Εκπαίδευση δια ζώσης

Έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο κερδίζει η ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και από τις πιθανές απώλειες στην μαθησιακή διαδικασία, τις οποίες προκαλεί η παρατεταμένη χρήση της τηλεκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, «Θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας πως «έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές εφόσον είναι διαθέσιμα τα εμβόλια».

Σε μια προσπάθεια να ενταθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός, για «πατριωτικό καθήκον» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οποίος αναμένεται να παραστεί μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην προσεχή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουλίου, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εγχείρημα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ίδια η Ιεραρχία της Εκκλησίας να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα αναφορικά με τον εμβολιασμό, στέλνοντας σήμα στο γενικό πληθυσμό.

Στη σειρά και οι Ιερείς

Στην κατεύθυνση αυτή ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος τάχθηκε υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των ιερέων, εγκαλώντας όσους αρνούνται -επικαλούμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα- τους εμβολιασμούς. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid-19», είπε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σχολίασε πως «μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του είναι δεδομένη», καταλήγοντας ότι «σχεδόν η πλειονότητα των Μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Παράλληλα με την κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων, το κυβερνητικό σχέδιο για ένταση της εμβολιαστικής κάλυψης περιλαμβάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό από το φθινόπωρο και για τους αθλητές, σε επαγγελματικά και ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μαζικής μετάδοσης του ιού, ιδίως στις νεανικές ηλικίες. Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, τότε δεν υφίσταται ενδεχόμενο απόλυσής του, καθώς στόχος της πρωτοβουλίας παραμένει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και μόνο.

Όσο για τα γήπεδα:
 
Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού και επεξεργάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποφάσισε ότι:

  • Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%
  • μόνο με εμβολιασμένους θεατές (εννοούνται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό),
  • με υποχρεωτική χρήση μάσκας,
  • ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν,
  • Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.
  • Ο χρόνος έναρξης ισχύος των ανωτέρω, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες εφαρμογής τους, θα εξειδικευθούν στις Διευκρινιστικές Οδηγίες που θα εκδώσει η ΓΓΑ τις προσεχείς ημέρες και στα σχετικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα.

Επιπλέον, εγκρίθηκε το Υγειονομικό Πρωτόκολλο διενέργειας του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, με εγγραφές μόνο για πλήρως εμβολιασμένους.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top