0
Πως η αύξηση 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό είναι στην πράξη μείωση 10 ευρώ του κατώτατου μισθού...

Εάν δει κανείς με προσοχή και χωρίς διάθεση κιτρινισμού ή λαϊκισμού την πορεία των δημοσίων οικονομικών, πέραν την επιδείνωσης που καταγράφεται απόρροια ξεκάθαρα της πανδημίας… προέκυψαν και τα 70 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα το ελληνικό δημόσιο δέχθηκε να υποστεί μεγάλες ζημίες στις τράπεζες επικαλούμενη τον ανώτερο στόχο της εξυγίανσης για το καλό της οικονομίας.

Π.χ. και εξαιρώντας τις ζημίες 44 δισεκ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ελληνικό δημόσιο μόνο εσχάτως έχει υποστεί μια ζημία κοντά στα 6 δισεκ. από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις που υποκρύπτουν ζημία αν και λογιστικού χαρακτήρα για τα προγράμματα Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2.

Και ενώ οι τράπεζες δικαιολογείται να υποστηριχθούν καθώς υγιής οικονομία χωρίς εξυγιασμένες τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει… τρεις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης… φωνάζουν από μακριά λάθος.

Το πρώτο λάθος σχετίζεται με τα 150 ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τους νέους.
Εάν εμβολιαστείτε θα πάρετε τα 150 ευρώ.

Τα 150 ευρώ δεν είναι μόνο ένας απαίσιος λαϊκισμός, αλλά το κυριότερο περνάς ένα μήνυμα, ανόητε νεαρέ θεωρώ ότι η ζωή σου και η αξιοπρέπεια σου αξίζει 150 ευρώ, οπότε έλα να τα πάρεις για να εμβολιαστείς.

Τα 150 ευρώ, όπως και το lockdowns στην Μύκονο που ενώ επιβλήθηκε λανθασμένα 100% αποσύρθηκε κακήν κακώς έρχεται να αποδείξει ότι η κυβέρνηση παρασύρεται από κακούς συμβούλους.

Το δεύτερος λάθος ήταν τα 13 ευρώ ή 2% αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων.
Δεν είναι μόνο επικοινωνιακό λάθος αλλά και πρακτικό.

Επικοινωνιακά προφανώς είναι μεγάλο λάθος επειδή δεν μπορεί να επικαλείσαι την ανάπτυξη που έρχεται με αύξηση του κατώτατου μισθού μόλις 2%.

Μάλιστα το ακόμη πιο εντυπωσιακό οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς έσπευσαν να επιβραβεύσουν την ασήμαντη αύξηση 2% καθώς την αποκάλεσαν συμβολική.
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% ή 5%, οπότε η αύξηση του κατώτατου μισθού εκ των πραγμάτων κινείται κάτω της εκτιμώμενης αύξησης του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ δεν θα αυξηθεί 5% προφανώς αλλά χαμηλότερα αλλά και πάλι το 2% είναι ως μη γενόμενη για δύο βασικούς λόγους.

1)Ο πληθωρισμός, ο επίσημος τουλάχιστον είναι 1%, αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 1% αφού από το 2% αύξηση το 1% το «αφανίζει» ο πληθωρισμός, οπότε η πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού είναι όχι 13 αλλά 6,5 ευρώ.

2)Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα tests για την πανδημία θα τα πληρώνουν οι πολίτες, σίγουρα οι ανεμβολίαστοι και είναι ασαφές τι θα συμβεί για τους εμβολιασμένους.

Όμως οι ανεμβολίαστοι είναι κατά βάση οι νέοι, δηλαδή οι δυνητικοί εργαζόμενοι που θα προσληφθούν με τον κατώτατο μισθό.

Αυτοί οι πολίτες θα πληρώνουν 4 ευρώ το test Χ 4 φορές τον μήνα, ισοδυναμεί με 16 ευρώ.

Οπότε από τα 13 ευρώ αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήδη έχουν εξαφανιστεί τα μισά λόγω του πληθωρισμού και αξιολογώντας και τα υποχρεωτικά tests εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα 13 ευρώ αύξησης του κατώτατου μισθού είναι στην πράξη μείωση 10 ευρώ.

Τα νέα παιδιά αντί για αύξηση 13 ευρώ – μια αύξηση εξευτελιστική και ανάξια λόγου – θα πάρουν τελικά 10 ευρώ λιγότερα.

Αντί λοιπόν αύξηση έχουμε μείωση 10 ευρώ του κατώτατου μισθού λόγω πληθωρισμού και των υποχρεωτικών tests που αφορούν κυρίως του νέους που επί τω πλείστον είναι ανεμβολίαστοι… και είναι ανεμβολίαστοι δικαιολογημένα αφού η νοσηρότητα και θνητότητα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι μόλις 0,00020% δηλαδή το 99,99980% δεν κινδυνεύει…
Προσέξτε το 99,99980% των νέων δεν κινδυνεύει από Covid 19.


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top