0
Συνεχίζεται η συζήτηση περί «προνομίων» και απαγορεύσεων μετά και από όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το βήμα της Βουλής. 

Ήδη αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει για τα ποια θα είναι τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και στο που θα απαγορεύεται η είσοδος των μη εμβολιασμένων.

Όμως κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το ψήφισμα της ΕΕ. 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμά 2361/2021, πέραν των άλλων οδηγιών που δίνει σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, ζητά, στην προσωρινή μορφή της απόφασης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη:

7.3.1. – να διασφαλίσουν πως οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
7.3.2. – να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.



Οπότε τα περί νομοθετημάτων που διαρρέει το Μαξίμου δεν μπορούν να ισχύσουν, καθώς θα είναι αντίθετα με την ΕΕ. 

Παρόλα αυτά ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης παρουσίασε μέσα σε άκρες το ποια θα είναι τα «προνόμια» και το πως ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά. 

Όπως είπε το πρωί της Τετάρτης: «Θα έχω εγώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις – περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους και επομένως εγώ επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου, θα μπορώ να πω ότι εγώ εξαιρούμαι από τους περιορισμούς αυτούς». 

Μάλιστα έδωσε παράδειγμα από την εστίαση, όπου μία παρέα εμβολιασμένων θα μπορεί να κάθεται σε ένα τραπέζι με 10 άτομα, ενώ μία παρέα ανεμβολίαστων θα πρέπει να κάθεται σε τραπέζι με 6 άτομα. 

Με αυτό τον τρόπο παραδέχεται ο υπουργός αυτό που έχουμε τονίσει στο pronews.gr ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος σε κάποιον μη εμβολιασμένο, παρά μόνο να ισχύουν κάποιοι διαφορετικοί κανόνες. Όπως για παράδειγμα αυτό που έγινε στη Νέα Υόρκη και στο ΝΒΑ, όπου και υπάρχουν κερκίδες για εμβολιασμένους και μη. 

Παρόλα αυτά και αυτή η πρόταση έχει κενά και το σημαντικότερο είναι πως η κυβέρνηση αναφέρεται σε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ αναγνωρίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 που ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και για όσους έχουν αρνητικό τεστ. Άρα παρά τις «κορώνες» της κυβέρνησης είναι απίθανο να μην υιοθετηθεί τελικά το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, το οποίο θα δίνει τα ίδια «προνόμια» και σε όσους έχουν κάνει τεστ. 

Τα υπόλοιπα είναι προσπάθεια της κυβέρνησης να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι πάρα πολύ χαμηλά. 

Να σημειώσουμε πως και στο Ισραήλ, αλλά και στην Κύπρο που ισχύουν παρόμοιοι κανόνες τα τεστ για τον κορωνοϊό γίνονται κανονικά δεκτά. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top